Χρήστος Τσαπραΐλης: “Την μάχη την χάνει ο Στρατηγός, όχι οι στρατιώτες”

Ο κ. Χρήστος Τσαπραΐλης άνοιξε την καρδιά του και μίλησε στον «Πρώτο Τύπο» για την πορεία του στα Διοικητικά δρώμενα του Αχιλλέα Φαρσάλων τον οποίο και υπηρέτησε τα τρία αυτά χρόνια, για το δικό του όραμα για τον Φαρσαλινό αθλητισμό και το Φαρσαλινό ποδόσφαιρο, ευχαρίστησε όλους όσους τον στήριξαν αυτά τα χρόνια, παραδέχθηκε τα δικά του λάθη και έδωσε την δική του ευχή για το μέλλον του Αχιλλέα Φαρσάλων.
Ο κ. Τσαπραΐλης είναι ένας άνθρωπος με ανιδιοτελή αγάπη για τον αθλητισμό της Επαρχίας Φαρσάλων, βοηθώντας όπου και όσο μπορούσε όλες τις ομάδες της Επαρχίας μας, δίχως ποτέ να διεκδικήσει τον ρόλο του «επαγγελματία παράγοντα» ακόμη και φέτος που βρέθηκε στο τιμόνι του Αχιλλέα Φαρσάλων από το πόστο του πρόεδρου.
Ας ξετυλίξουμε το «κουβάρι» της δικής του ιστορίας πάνω στο ποδόσφαιρο των Φαρσάλων ως Διοικητικός.

Η πρώτη σου εμπλοκή σε Διοικητικά ομάδος ήταν πριν περίπου 10 χρόνια όταν είχες αναλάβει την Αναγέννηση Φαρσάλων και ήταν η τελευταία φορά που έγινε προσπάθεια ένωσης των δυο σωματείων, Αχιλλέα Φαρσάλων και Αναγέννησης.

Αυτός ήταν ο τρόπος που ήθελες να λειτουργείς γενικώς, ενωτικά και με γνώμονα το καλό της Επαρχίας πάνω στο ποδόσφαιρο;

«Η δική μου άποψη είναι ότι πρέπει να υπάρχει μια ομάδα ποδοσφαίρου στην πόλη μας και μια Ακαδημία και να λειτουργούν όλα σαν αλυσίδα, από τον τομέα των νέων ποδοσφαιριστών της Επαρχίας που μετέπειτα θα επανδρώσουν την ομάδα μέχρι και στον τομέα των χορηγών, των διαφημίσεων κλπ.

Αυτό ήταν κάτι που προσπάθησα να κάνω στην Αναγέννηση Φαρσάλων να ενωθούν οι δυο ομάδες της πόλης.

Ο τότε πρόεδρος του Αχιλλέα ο κ. Θανάσης Πατσιούρας ήταν θετικός έγιναν αρκετές κουβέντες και συζητήσεις, όμως κάποια εμπόδια που προέκυψαν, «χάλασαν» αυτήν την προσπάθεια.»

Μετέπειτα πως έγινε η πρόταση να βρεθείς στην Διοίκηση του Αχιλλέα;

«Όλο το διάστημα αυτό εγώ ήμουν πάντα δίπλα στις ομάδες όσο ήταν εφικτό και μπορούσα, με διαφημίσεις, χορηγίες και ότι άλλο μπορούσα να κάνω. Πριν 3 χρόνια ο κ. Μπασαγιάννης με προσέγγισε, μου ανέλυσε το πλάνο που υπήρχε και μου πρότεινε να βοηθήσω ως αντιπρόεδρος. Έτσι ξεκίνησα την θητεία μου στα Διοικητικά του Αχιλλέα Φαρσάλων.»

Ανέλυσε μας λίγο από την δική σου ματιά αυτά τα τρία χρόνια που βρέθηκες στην Διοίκηση του Αχιλλέα Φαρσάλων:

Προσπαθήσαμε από την πρώτη ημέρα της Διοίκησης μας να επαναφέρουμε την ομάδα του Αχιλλέα εκεί που ανήκει και πρέπει να βρίσκεται, πάντα με στόχο την ενωτικότητα και με βασικό γρανάζι σε αυτό την δίψα και την δυναμική του κόσμου μας η οποία μας έδινε την ώθηση να προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο δυνατό.

Η πρώτη χρονιά όπως θα θυμάστε έφερε στον Αχιλλέα ποδοσφαιριστές εγνωσμένης αξίας, όπως ο Κώστας Νεμπεγλέρας, ο Χρήστος Οικονόμου και άλλοι ποδοσφαιριστές οι οποίοι σε συνάρτηση με τους Φαρσαλινούς ποδοσφαιριστές οι οποίοι αποτελούσαν τον κορμό της ομάδας κάνανε την πρώτη προσπάθεια η ομάδα μας να αλλάξει επίπεδο και να βρεθεί στις Εθνικές κατηγορίες μετά από πολλά χρόνια.

Έπειτα από μια σκληρή μάχη όλη την χρονιά, εμείς πληρώσαμε κάποιες λάθος κινήσεις μας στην αρχή της και έτσι ο Απόλλων Λάρισας κατάφερε να πετύχει την άνοδο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα προφανώς αρκετά χρήματα τα οποία δαπανήθηκαν ώστε να επιτευχθεί η άνοδος να χαθούν και να πρέπει να γίνει μια νέα προσπάθεια από την αρχή με στόχο και πάλι την άνοδο γιατί ο Αχιλλέας Φαρσάλων είναι αναγκασμένος να πρωταγωνιστεί. Μας πείσμωσε ακόμη περισσότερο και προσπαθήσαμε με όλες τις δυνάμεις μας να ενισχύσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα την ομάδα μας ώστε να πετύχουμε την πολυπόθητη άνοδο.

Στο τιμόνι της ομάδος ήταν ο Τάκης Παραφέστας ένας άνθρωπος ο οποίος είναι γνωστός τόσο για την τεράστια ποδοσφαιρική πορεία του τόσο ως ποδοσφαιριστής αλλά και ως προπονητής αλλά και για το ήθος τις αξίες και την δυναμική του. Μαζί με τον κ. Παραφέστα και το επιτελείο του χτίστηκε μια ομάδα η οποία ξεπέρασε όλα τα εμπόδια, μαζί φυσικά και με τα μπαράζ της ανόδου τα οποία για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έκαναν την εμφάνιση τους στην Α ΕΠΣΛ κατηγορία και κατάφερε να κατακτήσει το νταμπλ και την άνοδο στην Γ Εθνική, μετά από 27 χρόνια. Το καλοκαίρι εκείνης της σεζόν εγώ για προσωπικούς λόγους είχα πάρει την απόφαση να παραιτηθώ από το Διοικητικό Συμβούλιο του Αχιλλέα, βοηθώντας φυσικά όπου και όπως μπορώ την ομάδα ως εξωδιοικητικός.

Έπειτα από κάποιες προσπάθειες του κ. Χρήστου Μπασαγιάννη και των υπολοίπων ανθρώπων της Διοίκησης να βρούνε κάποιους ανθρώπους να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια δεν έγινε κάτι και έτσι εγώ που δεν ένιωθα καλά και ο ίδιος με το να αφήσω το καράβι ακυβέρνητο, αποφάσισα να επιστρέψω στην Διοίκηση της ομάδος.

Από νέο Διοικητικό Συμβούλιο που έγινε ανέλαβα τον ρόλο του προέδρου με στόχο να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να κρατήσουμε τον Αχιλλέα Φαρσάλων στο επίπεδο που του αρμόζει βάση της Ιστορίας και της δυναμικής του.

Στόχος του νέου Διοικητικού μοντέλου ήταν μια Διοίκηση πιο ανοιχτή προς τον κόσμο της ομάδος, πιο προσιτή και έτοιμη να ακούσει συμβουλές και απόψεις ώστε να γίνεται όλο και καλύτερη, διότι οποίος προσπαθεί ως γνωστόν κάνει και λάθη. Έγινε προσπάθεια να ενεργοποιήσουμε εκ νέου τις εγγραφές των μελών να έρθουμε σε μεγαλύτερη και πιο διαδραστική επαφή με τον πυρήνα της ομάδος που είναι ο κόσμος της.

Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και ενώ η ομάδα είχε μείνει ήδη πολύ πίσω στον αγωνιστικό τομέα και κάποιοι ποδοσφαιριστές βασικοί συντελεστές της επιτυχίας της ανόδου είχαν ήδη αποχωρήσει μαζί με τον κ. Παραφέστα και το επιτελείο του, δώσαμε τα κλειδιά στον κ. Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, ώστε να ξεκινήσει από κοινού το χτίσιμο της νέας ομάδος. Μαζί με τον κ. Ντίνο Βαρακλιώτη ο οποίος ανέλαβε το κομμάτι της διαφήμισης προσπαθήσαμε να αναβαθμίσουμε και αυτόν τον τομέα και να κάνουμε ακόμη πιο προσβάσιμο και εύκολο το κομμάτι της διαφήμισης.

Η σεζόν ξεκίνησε με τον κ. Μάκη Τριανταφυλλόπουλο στον πάγκο, έναν άνθρωπο που τον ευχαριστώ για την συνεργασία μας και θεωρώ ότι είναι ένας από τους πιστούς στρατιώτες της ομάδος.

Έπειτα από την ήττα στο Δίστομο ο κ. Τριανταφυλλόπουλος επέλεξε να παραιτηθεί. Προσπαθήσαμε να βρούμε άμεσα τον αντικαταστάτη του και ο κ. Τάκης Παραφέστας δέχθηκε να επιστρέψει στον Αχιλλέα Φαρσάλων δείχνοντας ακόμη μια φορά τον εξαιρετικό χαρακτήρα και το ποσό κύριος είναι.

Όμως μετέπειτα άρχισαν τα οικονομικά προβλήματα και έτσι η ομάδα όχι μόνο δεν μπορούσε να ενισχυθεί στα κομμάτια που είχε αδυναμία αλλά και κάποιοι ποδοσφαιριστές για δικούς τους προσωπικούς λόγους αποχώρησαν και έτσι η ομάδα αποδυναμώθηκε.

Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού είναι η αλήθεια ότι ακούσαμε πολλές υποσχέσεις και όμορφα λόγια που δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο για το πόσο έγιναν πράξη. Εγώ δεν κρατάω κακία σε κανέναν.

Παρά τις δυσκολίες η ομάδα με τον κ. Παραφέστα στον πάγκο της έβγαλε πάθος, μαχητικότητα, τερμάτισε αξιοπρεπέστατα την χρονιά και πάντοτε ήταν ανταγωνιστική μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Αυτό οφείλεται κατά 80% στον κ. Παραφέστα και στο υπόλοιπο ποσοστό σε όλους εμάς.

Η σεζόν προφανώς και δεν έκλεισε όπως την φανταζόμασταν και την περιμέναμε και εγώ αναλαμβάνω το μερίδιο αυτό. Άλλωστε μια μάχη δεν την χάνουν οι στρατιώτες αλλά ο στρατηγός.

Τι σε δίδαξε προσωπικά η ενασχόλησή σου με τα Διοικητικά του Αχιλλέα Φαρσάλων και τι γεύση σου αφήνει;

«Μέσα από αυτή την εμπειρία βγήκα πιο έμπειρος σίγουρα, έμαθα να μετράω ανθρώπους και συμπεριφορές και μέτρησα τις δυνάμεις μου πολλές φορές. Είναι δύσκολο να διοικείς μια τόσο ιστορική και μεγάλη ομάδα και νιώθω τιμή που βρέθηκα στην Διοίκηση του Αχιλλέα Φαρσάλων. Συνεργάστηκα με ανθρώπους μύθους για το ποδοσφαιρικό στερέωμα της χώρας όπως είναι ο Τάκης Παραφέστας ένας κύριος με το Κ κεφαλαίο, ένας αξιόλογος άνθρωπος και πολύ καλός προπονητής. Ο Κώστας Νεμπεγλέρας ο οποίος αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για το ήθος τον επαγγελματισμό και την συνέπεια του. Ο Χρήστος Οικονόμου ένας πολύ καλός άνθρωπος και πολύ καλός ποδοσφαιριστής. Νιώθω ευλογημένος που είχα την χαρά και την τιμή να συνεργαστώ με ανθρώπους που είναι «γίγαντες» στο ποδόσφαιρο και τους ευχαριστώ από καρδιάς.

Ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου όλους τους ανθρώπους της Διοίκησης που συνεργάστηκα αυτά τα τρία χρόνια και βοήθησαν ο καθένας με τον τρόπο του, με αγάπη, με μεράκι και με αρκετό κόπο και θυσίες ώστε η ομάδα να λειτουργεί πάντα με γνώμονα την ηθική και τις αξίες που πρεσβεύει.

Επίσης θα ήθελα να διορθώσω ένα λάθος μου που είχε γίνει σε μια προηγούμενη συνέντευξή μου σε άλλο μέσο και να επισημάνω το γεγονός ότι παραλείψει να ευχαριστήσω έναν πραγματικό αφανή ήρωα έναν άνθρωπο που τρία χρόνια βρισκόταν μέρα νύχτα στο γήπεδο δίπλα στην ομάδα και βοήθησε από πάρα πολλά πόστα, τόσο Διοικητικά όσο και οργανωτικά την ομάδα τον Θοδωρή Γκόβαρη, τον οποίο ευχαριστώ θερμά.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον γενικό αρχηγό της ομάδος τον κ. Παναγιώτη Θεοδώρου ο οποίος πραγματικά λειτούργησε τρία χρόνια σαν «κυματοθραύστης» και έδωσε όλο του το είναι ώστε να υπάρξει σωστή και εύρυθμη λειτουργία στην ομάδα.

Όπως επίσης και τον φροντιστή τον κ. Σωτήρη Βουλγαράκη ο οποίος ήταν πάντα δίπλα στους ποδοσφαιριστές, με όλες τις δυνάμεις τους και προσπαθούσε να τους παρέχει τα πάντα. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον υπεύθυνο του τμήματος των διαφημίσεων της ομάδος τον κ. Ντίνο Βαρακλιώτη ο οποίος ανέλαβε το κομμάτι της διαφήμισης και πραγματικά έκανε επαγγελματική δουλειά και προσπάθησε για το καλύτερο. Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους ποδοσφαιριστές, τους γυμναστές, τους προπονητές και όλους τους ανθρώπους που συνεργάστηκα αυτά τα τρία χρόνια.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους επαγγελματίες της πόλης οι οποίοι πάντοτε ανταποκρινόταν απόλυτα και μαζί με τον κόσμο που στήριξε την προσπάθεια όσο ήταν εφικτό σε αυτούς τους πολύ δύσκολους οικονομικά καιρούς που διανύουμε ήταν η μοναδική βοήθεια μας.Ειλικρινά θέλω να τους ευχαριστήσω από καρδιάς για την απίστευτη στήριξη και βοήθειά τους. Ήταν οι μοναδικοί που έδειξαν δίχως να ζητήσουν ανταλλάγματα την ειλικρινή αγάπη και την δίψα να βλέπουν τον Αχιλλέα Φαρσάλων ψηλά.

Πιο είναι το μήνυμα σου για την επόμενη ημέρα του Αχιλλέα Φαρσάλων;

«Εύχομαι μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου ο Αχιλλέας Φαρσάλων να βρει ανθρώπους να «τρέξουν» την ομάδα, να συσταθεί άμεσα νέο Διοικητικό Συμβούλιο και να τρέξουν τα θέματα που υπάρχουν.

Εύχομαι ειλικρινά ο Αχιλλέας να παραμείνει σε πρωταγωνιστικό ρόλο και με κύρια πηγή δύναμής του τον υπέροχο κόσμο τον οποίο έχει να επιστρέψει στις επιτυχίες, πάντα με γνώμονα τις αξίες και τα ιδανικά που πρεσβεύει αυτός ο τεράστιος σύλλογος.»

Η νέα Διοίκηση όταν συσταθεί θα έχει την δική σου στήριξη και βοήθεια;

«Αρχικά θέλω να γνωρίζει ο οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος ότι όποια οφειλή υπάρχει μέχρι και την ημέρα παράδοσης της προεδρίας θα καλυφθεί από εμένα.

Η ομάδα είναι «καθαρή» από χρέη και οφειλές. Μετέπειτα εγώ πάντα βοηθούσα τις Διοικήσεις του Αχιλλέα πολλά χρόνια πριν εμπλακώ με τα Διοικητικά του Συλλόγου. Εννοείται ότι θα βοηθήσω όσο μπορώ και είναι εφικτό την νέα Διοίκηση, φυσικά όμως δίχως να εμπλέκομαι από κανένα πόστο σε αυτή.

Η Γενική Συνέλευση της προηγούμενης εβδομάδος ήταν η τελευταία μου ως μέλος Διοίκησης του Αχιλλέα Φαρσάλων, όμως θα είμαι πάντα δίπλα στην ομάδα ως φίλαθλος και θα βοηθάω όσο είναι εφικτό.»

Επιμέλεια – Συνέντευξη: Άλκης Σούρλας