2ο Γυμνάσιο Φαρσάλων: «Σεβασμός και Αποδοχή της ετερότητας»

Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ “lifeboats full of hopes”, πραγματοποιήθηκε στο 2ο Γυμνάσιο Φαρσάλων  στις 27 Απριλίου 2018 η δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών «Σεβασμός και Αποδοχή της ετερότητας». Η οργάνωση και υλοποίηση της δράσης έγινε από την Δρ. Μακρή Δήμητρα, Εκπαιδευτικό/Συντονίστρια Εκπαίδευσης Προσφύγων.

Αναλυτικά, η  3ωρη εκπαιδευτική παρέμβαση  δομήθηκε σε δύο μέρη: Στο πρώτο μέρος οι μαθητές ενημερώθηκαν σχετικά με τις ιδιαίτερες συνθήκες που βίωσαν – λόγω της βίαιης μετακίνησής τους – τα προσφυγόπουλα αλλά και εξακολουθούν να βιώνουν ζώντας σε προσφυγικές δομές φιλοξενίας.  Μέσω της αξιοποίησης δεξιοτήτων οπτικού γραμματισμού προσεγγίστηκε δομημένο οπτικοακουστικό υλικό με σκοπό να προβληματιστούν και να αναστοχαστούν αναφορικά με τις προϋποθέσεις οι οποίες έχουν διαμορφώσει την αναγκαιότητα μεθοδευμένης εκπαιδευτικής στήριξης των μαθητών προσφύγων. Κατά το δεύτερο μέρος επιχειρήθηκε να προαχθεί η ευαισθητοποίηση η οποία προϋποθέτει τη γνώση του «Άλλου» και των αναγκών του καθώς συμμετείχαν σε μία βιωματική δράση μερικής προσομοίωσης στηριγμένη στη φιλοσοφία των προγραμμάτων της Unicef.

 

Απώτερος στόχος της παρέμβασης ήταν να έρθουν οι μαθητές σε επαφή και να αναγνωρίσουν τα μη ορατά και ανιχνεύσιμα χαρακτηριστικά μιας πολυπολιτισμικής  κοινωνίας η διαχείριση της οποίας έγκειται στον αμοιβαίο σεβασμό και αποδοχή της ετερότητας, στο πολιτισμικό κεφάλαιο της ανθρώπινης ύπαρξης.

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί του προγράμματος Erasmus+ ευχαριστούν θερμά την Δρ. Μακρή Δήμητρα για την παρουσία της στο σχολείο και την  ενδιαφέρουσα δράση που υλοποίησε.