Ε. Λιακούλη: «Η Θεσσαλία δεν θα γίνει  πείραμα, ούτε οι Θεσσαλοί πειραματόζωα» 

Δριμεία κριτική εξαπέλυσε στην Κυβέρνηση για τη δημιουργία του ΟΔΥΘ ΑΕ, ο οποίος θα διαχειρίζεται το νερό και τα αντιπλημμυρικά έργα της Θεσσαλίας, με όρους ιδιωτικής οικονομίας, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΉΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής. Εγκάλεσε μάλιστα τον Υπουργό Περιβάλλοντος ότι αντιμετωπίζει το Σώμα της Βουλής με απαξίωση, όταν μιλά ακόμα και για «σουρεαλισμό», τη στιγμή που η Θεσσαλία έχει καταστραφεί ολοσχερώς και 7 μήνες μετά παραμένει βουτηγμένη στη λάσπη.

Η Βουλευτής Λάρισας αναφέρθηκε στις καταστροφές της Θεσσαλίας από τις πλημμύρες σημειώνοντας ότι «Δεν ήρθατε ποτέ κ. Υπουργέ στη Θεσσαλία να δείτε τι έχει συμβεί, οπότε θα σας περιγράψω εγώ το τοπίο που είμαι κάθε μέρα εκεί. Στη Θεσσαλία το Σεπτέμβρη του 2023 καταποντιστήκαμε. Μιλούσατε για Κιβωτό του Νώε και πρωτοφανές φαινόμενο που δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Η αλήθεια όμως είναι, ότι το φαινόμενο φυσικά και μπορούσε να αντιμετωπιστεί, η Κυβέρνηση όμως πιάστηκε στον ύπνο. Διότι δεν ήσασταν εντάξει κ. Υπουργέ με το χάρτη των αντιπλημμυρικών έργων που αναρτήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην αντίστοιχη επιτροπή, που οδήγησε μάλιστα ήδη σε πρόστιμα σε βάρος της χώρας μας. Δεν λειτουργήσατε σωστά ούτε στο κεντρικό κράτος ούτε στις περιφερειακές σας δομές και χρεοκοπήσατε τη Θεσσαλία! Χάθηκαν 17 ανθρώπινες ζωές καταστράφηκαν σπίτια, υποδομές, περιουσίες, καλλιέργειες, τα πάντα. Θεσσαλία ώρα μηδέν».

Στη συνέχεια, η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην επιλογή της Κυβέρνησης να διαχειριστεί το νερό και τα αντιπλημμυρικά έργα της Θεσσαλίας μέσα από μια Ανώνυμη Εταιρία, τον ΟΔΥΘ ΑΕ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «Φτιάχνετε μια ιδιωτική εταιρία διαχείρισης των υδάτων στη Θεσσαλία, πολύ απλά διότι χάσατε τις περιφερειακές εκλογές στη Θεσσαλία και η νέα περιφερειακή αρχή δεν είναι ομογάλακτή σας. Θέλετε να αφήσετε εκτός την Περιφέρεια και βάζετε 13 άτομα υψηλά αμειβόμενα στο ΔΣ του ΟΔΥΘ, αποκλείοντας το θεσμικό πρόσωπο του Περιφερειάρχη. Χάσατε λοιπόν τις εκλογές και ξεκινήσατε να απεργάζεστε το σχέδιο για το πώς θα διαχειριστείτε τα πάντα στη Θεσσαλία. Τα στρατηγικά σχέδια, τα αντιπλημμυρικά σχέδια, τα νερά, ό,τι έρπει, κουνιέται και πετάει! Την ίδια στιγμή, δεν κάνατε τίποτα για τη Θεσσαλία. Ούτε καν την αρωγή δεν δώσατε, για την οποία άκουσα τον κ. Μητσοτάκη να απολογείται τις προάλλες στο Μουζάκι, ότι θα πρέπει να επισπεύσει το μηχανισμό. Η αλήθεια είναι ότι φτιάχνετε τον ΟΔΥΘ, εταιρία με μετοχικό κεφάλαιο και συνεπώς με μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μπορεί να έρθει πλήρως στον ιδιώτη η διαχείριση των στρατηγικών αντιπλημμυρικών σχεδίων και του νερού, ως παρόχου, ελεγκτή και ελεγχόμενου μαζί και στα δύο πεδία!».

Η Ευαγγελία Λιακούλη ανέδειξε την άμεση σύνδεση αυτών των σχεδίων της Κυβέρνησης για τη Θεσσαλία με το λεγόμενο masterplan που εκπόνησε η Ολλανδική εταιρία, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Φέρατε μια ολλανδική εταιρία να κάνει masterplan για τη Θεσσαλία, μια εταιρία στην οποία ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος και  “κάποιος” Γρηγόρης Δημητριάδης. Μια εταιρία που έχει διαχειριστεί μόνο σχέδια στην Αφρική, την Νοτιοανατολική Ασία και τη Λατινική Αμερική και δεν είχε ασχοληθεί ποτέ με την Ευρώπη, ασχολήθηκε με τη Θεσσαλία. Με τι κριτήρια την επιλέξατε κύριοι της Κυβέρνησης; Ποιο ήταν το μείγμα της τεχνογνωσίας, της επιστημοσύνης και του καλού παραδείγματος;Η απάντηση είναι κανένα! Η ολλανδική εταιρία παρουσίασε ένα masterplan που άφησε τη Θεσσαλία άναυδη. Διάβασα τη συνέντευξη του CEO της ολλανδικής εταιρίας κ. Γκουζούρη στον Τύπο, αναφορικά με το πώς βλέπει το masterplan των Ολλανδών τη Θεσσαλία και μιλά για καλλιέργειες φυστικιών και μάνγκο στους παραδοσιακούς καλλιεργητές της Θεσσαλίας. Μιλά για ένα παράδειγμα που εφαρμόστηκε σε Ασία και Αφρική με χιλιάδες στρέμματα ρυζιού και μέσα από αυτό το όραμα βλέπει την περιοχή της Θεσσαλίας! Αλλά για την Κυβέρνηση αυτά είναι λεπτομέρειες, παρότι όλοι οι φορείς, το ΤΕΕ, το ΓΕΩΤΕΕ, τα Επιμελητήρια, η Περιφέρεια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι απέναντι. Εμείς όμως, βλέπουμε τον “ελέφαντα στο δωμάτιο” και επεκτείνουμε τη φωνή των Θεσσαλών και σας λέμε ότι αυτό δε θα περάσει. Πάτε να εφαρμόσετε ένα παράδειγμα που δεν έχει γίνει ποτέ στον κόσμο, ένα παράδειγμα μείγματος αφρικανικής και ασιατικής χώρας στη Θεσσαλία.».

Κλείνοντας την τοποθέτησή της, η Ευαγγελία Λιακούλη τόνισε ότι «Τα πράγματα είναι απλά. Λόγια σταράτα και λόγος ευθύς. Πάτε να κάνετε στη Θεσσαλία ένα πείραμα και να μετατρέψετε τους Θεσσαλούς σε πειραματόζωα. Αυτό ξεχάστε το! Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση! Έχετε απέναντι τους ανθρώπους, τους κατοίκους, τους παραγωγούς μας. Έχουμε τα περισσότερα ΠΟΠ προϊόντα, η Θεσσαλία είναι το περιβόλι του ουρανού και πάμε για ρεκόρ προϊόντων με αναγνώριση γεωγραφικής ένδειξης, είμαστε ποιοτικοί παραγωγοί και αυτό ξέρουμε να κάνουμε από γενιά σε γενιά και θα το κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο. Δε θα σας δώσουμε την ευκαιρία να αποτελέσει αυτό, ένα σχέδιο familyaffair και business as usual. Δε θα σας δώσουμε την ευκαιρία να παίξετε πάνω στον πόνο τον δικό μας, όπως διαχειριστήκατε το masterplan των Ολλανδών σας που χρηματοδότησε η Ελληνική Ένωση Τραπεζών με 940.000 ευρώ εκτός ΦΠΑ. Και όλα αυτά για δήθεν ένα «δώρο» στη Θεσσαλία! Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες!»