Οδηγία από ΕΕ για να αποσυρθούν τα «μαύρα σφραγίσματα»

Σε σταδιακή κατάργηση των «μαύρων σφραγισμάτων» στα δόντια προχωρούν οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το οδοντιατρικό αμάλγαμα περιέχει υδράργυρο και για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος αποσύρεται έως το 2030.

Το υλικό δεν αποτελεί απειλή για την υγεία και δεν προτείνεται η αφαίρεσή του για αισθητικούς μόνο λόγους. Δεν συνιστάται, ωστόσο, η τοποθέτησή του σε εγκύους και παιδιά κάτω των 15 ετών. Τα παραπάνω ανέφεραν χθες ο πρόεδρος της Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Αθανάσιος Κατσίκης, του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής Αθανάσιος Υφαντής και ο καθηγητής Οδοντιατρικής Γιάννης Τζούτζος, με αφορμή την ψήφιση ευρωπαϊκού νομοθετήματος για μείωση του υδραργύρου στο περιβάλλον.

Οι επιστήμονες υπογράμμισαν πως οι οδοντίατροι χρησιμοποιούν πλέον κατά 90% το λευκό σφράγισμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, όπως σε μεγάλα σφραγίσματα το αμάλγαμα είναι καταλληλότερο ως υλικό. Η επιλογή του -είπαν- πρέπει να γίνεται έπειτα από συνεννόηση του γιατρού με τον ασθενή.

Με το νέο πλαίσιο, η χρήση του απαγορεύεται σε παιδιά κάτω των 15 ετών. Η απόφαση -εξηγούν- δεν σχετίζεται με κάποιον λόγο και πρέπει να ερμηνευτεί ως μία υπόθεση ότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας χρειάζονται μικρές εμφράξεις, που καλύπτονται από το λευκό υλικό.

Πηγή: www.ethnos.gr