Δήμος Φαρσάλων: Εγκρίθηκε το τεχνικό πρόγραμμα του 2022, ύψους 50 εκατ. ευρώ

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Φαρσάλων, στη προχθεσινή συνεδρίαση (με τηλεδιάσκεψη), η έγκριση του τεχνικού προγράμματος του δήμου Φαρσάλων για το 2022. 

Πρόκειται για ένα τεχνικό πρόγραμμα ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου, πρόκειται για ένα πρόγραμμα με ανθρώπινο προσανατολισμό και με έργα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής, θα ενδυναμώσουν τις συνθήκες ανάπτυξης και θα βάλουν την επαρχία σε τροχαία αειφορίας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Ο κ. Εσκίογλου στην τοποθέτησή του για το τεχνικό πρόγραμμα του 2022 ανέφερε ότι: “…φέρνουμε προς ψήφιση το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα στην ιστορία του δήμου Φαρσάλων, ένα πρόγραμμα που στο σύνολο του αγγίζει το ύψος των 50 εκ. ευρώ. 

Χαρακτήρισε ως κορυφαίο έργο του τεχνικού προγράμματος, της ύδρευσης με τα δύο φράγματα σε Ναρθάκι και Δίλοφο και τα συνοδά έργα με προϋπολογισμό περίπου 22 εκ. Ευρώ, σχολιάζοντας ότι βρίσκεται σε διαδικασία αναμονής της επίσημης ένταξης στο πρόγραμμα «Τρίτσης». 

Στάθηκε επίσης και σε κάποια ακόμη έργα που ξεχωρίζουν στο τεχνικό πρόγραμμα όπως: Την πυροπροστασία στο αλσύλλιο των Φαρσάλων ύψους 235.000 ευρώ. Την ολοκλήρωση του υπολοίπου τμήματος της αποχέτευσης ακαθάρτων της πόλης, του 35% δηλαδή που είχε απομείνει ύψους 1,5 εκ. Ευρώ, των νέων αντιπλημμυρικών έργων ομβρίων ύψους 2,4 εκ. ευρώ που βρίσκονται σε διαδικασία δημοπράτησης. Τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης ύψους 4,2 εκ. ευρώ, τα έργα υποδομών που θα συνεχιστούν με αποκαταστάσεις και νέες διανοίξεις δρόμων και την αγροτική οδοποιία ύψους 3,5 εκ. ευρώ.

Όσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία, και τα μεγέθη του νέου τεχνικού προγράμματος ο κ. Εσκίογλου υπογράμμισε ότι από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ αναμένονται έργα 6,5 εκ. ευρώ, συν 1,4 εκ. ευρώ που υλοποιούνται αυτή τη στιγμή. Από το πρόγραμμα Φιλόδημος υλοποιούνται έργα ύψους 1,4 εκ. ευρώ περίπου. Από το πρόγραμμα Τρίτσης υλοποιούνται 3,5 εκ. ευρώ. Αναμένονται 29,5 εκ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου και του έργου των δύο φραγμάτων για την ύδρευση. Από το Πράσινο Ταμείο υλοποιούνται έργα ύψους 570.000 ευρώ. Από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων υλοποιούνται έργα ύψους 1,4 εκ. ευρώ. Από το πρόγραμμα Leader εκτελούνται τρία έργα συνολικού ύψους 358.000 ευρώ. Σε ότι αφορά τα συνεχιζόμενα έργα αναμένει χρηματοδότηση το έργο των ΡΟΜΑ ύψους 3,5 εκ. ευρώ, ενώ συνολικά 34,5 εκ. ευρώ είναι έργα που είναι σε διαδικασία αξιολόγησης και αναμονής αποφάσεων. Από ίδιους πόρους τα συνεχιζόμενα έργα είναι ύψους 753.000 ευρώ, συντηρήσεις σχολείων ύψους 268.000 ευρώ, νέα έργα ύψους 1 εκ. ευρώ και έργα πολιτικής προστασίας ύψους 139.000 ευρώ.

Κλείνοντας, ο κ. Εσκίογλου σημείωσε ότι, το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Φαρσάλων για το 2022 περιλαμβάνει συμβασιοποιημένα ή προς συμβασιοποίηση έργα ύψους 16.355.000 ευρώ, ενώ μαζί με τα υπόλοιπα φθάνουν στα 50 εκ. Ευρώ.

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Άρης Καραχάλιος, επεσήμανε ότι το τεχνικό πρόγραμμα του 2022, είναι μια καταγραφή δυνατοτήτων υπηρεσιακών και δημοτικών, με την ευρεία έννοια και στην συνέχεια τον χαρακτήρισε ότι εμπεριέχει αδυναμίες.

Σημείωσε ότι τα νούμερα παρελαύνουν, αλλά πρόκειται για προβλέψεις, προγνώσεις, επιθυμίες, χωρίς να βλέπει τις δυνατότητες του. Σχολίασε ακόμα, ότι δεν βλέπει κάποιο έργο ευρωπαϊκό, στο οποίο η συγκεκριμένη δημοτική αρχή επί θητείας της, μελέτησε, υπέβαλε, ενέταξε και εκτέλεσε, πλην αυτού της πυροπροστασίας των δασών, το οποίο θα εκτελεστεί το 2022.

Για τις αδυναμίες του τεχνικού προγράμματος σημείωσε μία σειρά έργων που έχουν καθυστερήσει όπως: η Αγροτική οδοποιία Σταυρός – Ν. Μοναστήρι, του οδοφωτισμού led, του τηλεχειρισμού της ύδρευσης, του οικισμού των Ρομά, της Βλαχόστρατας, την έλλειψη έργων πολιτισμού και αθλητισμού. Ανέφερε ακόμα ότι, για ακόμη μια φορά δεν έχει γίνει λεπτομερή αναφορά της διάθεσης των κονδυλίων από τον “Ιανό”. Χαρακτήρισε σημαντικό ότι συμπεριλαμβάνεται η δουλειά των μελετών για εκτέλεση και συγχώνευση των δύο φραγμάτων, ωστόσο επισήμανε ότι έχει καθυστερήσει η ένταξη του, την οποία σχολίασε ως πολιτική δέσμευση και θα πρέπει να επικεντρωθεί η δημοτική αρχή ώστε να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση. Για τους λόγους αυτούς, καταψήφισε τα έργα του Ιανού και ψήφισε τόσο ο ίδιος όσο και η παράταξή του παρών στο τεχνικό πρόγραμμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε στην τοποθέτησή της και η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κ. Μαρία  Ίφου, όσον αφορά τα έργα του Ιανού και την διάθεση των κονδυλίων. Σημείωσε δε, ότι δεν υπάρχει κάποιο ποσό για αγροτική οδοποιία, και ότι δεν υπάρχουν έργα σε όλες τις κοινότητες του δήμου. Ακόμα η κ. Ίφου αναφέρθηκε στην διάθεση κονδυλίων για υποστηρικτικές υπηρεσίες, και έκρινε αντί αυτών ότι θα έπρεπε να γίνει στελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας με προσωπικό. Χαρακτήρισε υψηλό το ποσό των 400.000 ευρώ, για την ανάπλαση της πλατείας, ενώ σχολίασε για την ανάπλαση της περιοχής Κατράνα, ότι επί θητείας της υπήρχε καλύτερο σχέδιο. Για τα παραπάνω θέματα καταψήφισε, ενώ ψήφισε με επιφύλαξη τα υπολοιπα του τεχνικού προγράμματος.

Ο επικεφαλής παράταξης κ. Ευάγγελος Δημητρακόπουλος βλέποντας το νέο τεχνικό πρόγραμμα, χαρακτήρισε μεγάλη την ευθύνη της δημοτικής αρχής για την υλοποίηση του. Ζήτησε να ασκηθεί περαιτέρω πίεση (προς πάσα κατεύθυνση), ώστε να επιτευχθεί το πρόγραμμα, σε όσο το δυνατόν σε μεγαλύτερο ποσοστό, και το υπερψήφισε λέγοντας το εξής: “Θέλω στο τέλος του έτους να δούμε σε τι ποσοστό έχει υλοποιηθεί”.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Φαρσάλων κ. Απόστολος Αναγνώστου, ανέφερε για το τεχνικό πρόγραμμα του 2022, ότι υλοποιεί την πολιτική που έχει η Κυβέρνηση για ανάπτυξη για λίγους και όχι για τον κάτοικο του Δήμου Φαρσάλων. Σημείωσε ακόμα, ότι δεν έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις ανάγκες από τις πληγές έχει δημιουργήσει ο Ιανός, τις ανάγκες των σχολείων, των κοινοτήτων, των δρόμων και του πολιτισμού κ.α. και το καταψήφισε.

Το τεχνικό πρόγραμμα του 2022 υπερψήφισαν επίσης οι πρόεδροι των Κοινοτήτων κ.κ. Νικόλαος Γούσιος, Φώτης Γρίβας, Θανάσης Λελεντζής, Βλάσσης Κοντογιώργος και Στέλλα Χολέβα. 

Απόντες από την τηλεδιάσκεψη ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Δέσποινα Συροπούλου, Κων/νος Τύμπας, Κων/να Μπένου, Ιωάννης Γκέβρος, Ιουλία Αγγελακοπούλου, Ιωάννης Τριάντης και Βασίλης Πατσιούρας.

Στο τέλος της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Κων/νος Δαμιανός ευχήθηκε στους συμβούλους Καλά Χριστούγεννα και αντάλλαξαν ευχές ενόψει των εορτών.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία - Γ.Γ.