Ημέρα μνήμης η 30η Μαρτίου για τα Φάρσαλα – 77 χρόνια μετά την εκτέλεση 40 πατριωτών

Πριν από 77 χρόνια στην επαρχία Φαρσάλων, 40 πατριώτες σκοτώθηκαν – στις 30 Μαρτίου 1943 – από τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής σε αντίποινα για την κατάληψη της πόλης στις 28 Μαρτίου 1943, από ανταρτικές ομάδες και τη σύλληψη της ιταλικής φρουράς.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Στις 28 Μαρτίου 1943 αντάρτικες ομάδες πραγματοποίησαν επίθεση στα Φάρσαλα. Η Υποδιεύθυνση Χωροφυλακής έπεσε χωρίς μάχη και αιχμαλωτίστηκαν χωροφύλακες και αξιωματικοί που αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι. Κατόπιν χτυπήθηκε το κτίριο της Καραμπινερίας. Οι Ιταλοί αποφάσισαν να παραδοθούν και ζήτησαν εγγυήσεις για τη ζωή τους. Το γεγονός της παράδοσης των Ιταλών προκαλεί μεγάλο ενθουσιασμό στους κατοίκους και αρκετοί τους ακολουθούν στα βουνά. Παράλληλα άρχισαν οι ανησυχίες για αντίποινα από μέρους των Ιταλών.

Στις 29 Μαρτίου 1943 Ιταλοί στρατιώτες περικύκλωσαν τα Φάρσαλα (οι κάτοικοι έχουν καταφύγει προς ημιορεινά χωριά της περιοχής) και ξεκίνησαν να την πυρπολούν. Περίπου 250 σπίτια και καταστήματα παραδόθηκαν στις φλόγες και 28 Φαρσαλινοί συνελήφθησαν και υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια στη Λάρισα όπου μεταφέρθηκαν.

Την επόμενη ημέρα 30 Μαρτίου 1943 οι Ιταλοί επιστρέφουν στην περιοχή και στον Σιδηροδρομικό Σταθμό εκτέλεσαν 20 άντρες (13 Φαρσαλινούς και 7 περαστικούς). Κατόπιν στην πόλη, που είχε εκκενωθεί, σκότωσαν 5 ανθρώπους που βρήκαν μπροστά τους και στη συνέχεια επιστρέφοντας προς τη Λάρισα στο χωριό Δενδράκια εκτέλεσαν 14 κατοίκους ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των θυμάτων της επαρχίας Φαρσάλων στα 40 άτομα.

*Τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποιούνταν εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στις δυο τοποθεσίες (Δενδράκια και Σταθμός Φαρσάλων). Φέτος λόγω Κορονοιού δεν πραγματοποιείται καμία εκδήλωση στο δήμο, όπως και σε όλη την χώρα.

*φωτο αρχείου