«Γεωμετρία Φαρσάλων» στην Αθήνα από τον Θανάση Γακόπουλο

Η αναγνώριση της επιστημονικής κοινότητας, επισφραγίστηκε με την παρουσίαση που έκανε ο Θανάσης Γακόπουλος, στην αίθουσα διαλέξεων της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας στην Αθήνα, την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018.

Ο Φαρσαλινός επιστήμονας, παρουσίασε την πολύ αξιόλογη ενδιαφέρουσα εργασία του με θέμα:“Πλαγιογώνιο κανονικό σύστημα αξόνων στο επίπεδο –  Μελέτη – Μαθηματικοί τύποι – Εφαρμογές” , προκαλώντας ιδιαιτέρως θετικά σχόλια των επιστημόνων του τομέα.

Ο Θανάσης Γακόπουλος είναι χημικός μηχανικός, όχι μαθηματικός, αλλά με πολύ αγάπη για τα μαθηματικά και ιδιαίτερα για τη Γεωμετρία. Ζει στα Φάρσαλα με την οικογένειά του και ασχολείται επαγγελματικά με το εμπόριο.

Σε όλα τα βιβλία σχολικά και πανεπιστημιακά, όχι μόνο της Ελλάδας, η μελέτη της αναλυτικής γεωμετρίας γίνεται με τη βοήθεια του ορθοκανονικού συστήματος. Είχε την έμπνευση και πήρε την πρωτοβουλία να ασχοληθεί και να διερευνήσει τη μελέτη της αναλυτικής γεωμετρίας, με τη βοήθεια του πλαγιογωνίου συστήματος αξόνων. Με τον τρόπο αυτό όλες οι ασκήσεις γεωμετρίας, ακόμη και οι πιο δύσκολες μετατρέπονται σε πολύ απλές εφαρμογές του νέου συστήματος.

Η πρωτότυπη επιστημονική εργασία του, αποτελεί μία ολοκληρωμένη θεωρία της οποίας το ορθοκανονικό σύστημα είναι μία περίπτωση του πλαγιογωνίου συστήματος, όταν η γωνία είναι 90 μοίρες. Το πλαγιογώνιο σύστημα εμπεριέχει το ορθογώνιο και η εφαρμογή των δύο συστημάτων μπορεί να γίνει, υπό τις ίδιες συνθήκες, ενιαία, η χρήση τους γίνεται με τον ίδιο τρόπο. Είναι ένα δυναμικό εργαλείο το οποίο δίνει λύσεις σε προβλήματα που, κατά περίπτωση, το ορθογώνιο το κάνει με σχετικά περισσότερο δύσκολο τρόπο.

Η μελέτη έχει άμεση εφαρμογή στην επίλυση σχετικών γεωμετρικών προβλημάτων ενώ παρουσιάζεται πρακτική εφαρμογή σε λογισμικά προγράμματα αλλά και για γρήγορο υπολογισμό μεγεθών σε τομείς όπως η γεωμετρία τοπογραφία, μηχανική, σύστημα πλοήγησης.

Σημειώνεται, ότι θετική ήταν η πρόσκληση της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας προς τη συντακτική επιτροπή του περιοδικού “Ευκλείδης” όπου η μελέτη υποβλήθηκε για δημοσίευση.

Ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και από τη διεθνή κοινότητα καθώς αποδείξεις ορισμένων θεωρημάτων της γεωμετρίας και πλείστες εφαρμογές έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή site από τον Φαρσαλινό μελετητή και άλλους μαθηματικούς. Εφαρμογές της εργασίας στην επίλυση ασκήσεων δημοσιεύτηκαν στο Διεθνές περιοδικό “RMM – Triangle Marathon”.

Πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ