Το ΥΠΕΞ απαντά στον Χουλουσί Ακάρ: Παραβάτης του διεθνούς δικαίου η Τουρκία

«Η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ, στο σύνολό της, θα καθοριστεί βάσει του διεθνούς δικαίου» απαντά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ.

Στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα, το ΥΠΕΞ επισημαίνει στην ανακοίνωση του πως η Ελλάδα δεν θα λάβει υπόψιν τις «ανυπόστατες και αυθαίρετες θεωρίες που υιοθετεί η παραβάτης του διεθνούς δικαίου Τουρκία».

«Σε ό,τι αφορά ζητήματα αποστρατικοποίησης, οι γνωστές θέσεις της Ελλάδας απορρέουν αποκλειστικά από το διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα του ΟΗΕ και δεν χωρούν καμία αμφισβήτηση» συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών τονίζοντας πως η Ελλάδα «δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε πλειοδοσία επιθετικής ρητορικής».

«Καλούμε την γείτονα Τουρκία να συμπεριφερθεί με την προσήκουσα σοβαρότητα και προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε την Τετάρτη ότι η Άγκυρα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα αν υπάρξει απόφαση που είναι αντίθετη με τα δικαιώματά της στο Αιγαίο, αναφερόμενος προφανώς στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια.

Οι απειλές του Ακάρ ήρθαν μία μέρα μετά τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος επεσήμανε ότι η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης είναι casus belli: «Γνωρίζουν πολύ καλά οι Έλληνες ότι δεν θα επιτρέψουμε τέτοια απόφαση. Δεν θα επιτρέψουμε επέκταση στα 12 μίλια. Εμείς θέλουμε να επιλυθούν όλα τα θέματα στο Αιγαίο με ειρηνικό τρόπο».

Πηγή: reader.gr