Τσαβούσογλου: Δεν θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια

«Η Ελλάδα συχνά κάνει τέτοιες ανακοινώσεις για να προκαλέσει ένταση ή λόγω λαϊκισμού. Ο λαϊκισμός γι αυτούς προηγείται της αλήθειας. Έτσι είναι η απαίτηση και της κοινής γνώμης. Σε μας και η κοινή γνώμη έχει λογική. Είμαστε υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των  προβλημάτων. Δεν είμαστε υπέρ των εντάσεων», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφορικά με την πρόθεση της Ελλάδας να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος.

«Οταν όμως η Ελλάδα επιχείρησε να προκαλέσει ένταση, τους δίνουμε τις κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Για τα 12 μίλα υπάρχει η απόφαση του Κοινοβουλίου μας. Αυτές οι αποφάσεις ισχύουν..Η Ελλάδα πρέπει να σκεφτεί αν θα λύσουμε τα θέματα αυτά με τις συνομιλίες που είχαμε κάνει στο παρελθόν δηλαδή με διπλωματία, η με άλλον τρόπο», σημείωσε ο Υπ. Εξωτερικών της Τουρκίας, απαντώντας στην “βόμβα” του Νίκου Κοτζιά κατά την τελετή παράδοσης του χαρτοφυλακίου του στον Αλέξη Τσίπρα

Όλα αυτά, ενώ σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται το CNN Turk, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάλεσε εκτάκτως στο ΥΠΕΞ τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα.

Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης

Το Σάββατο, ο Νίκος Κοτζιάς εξήγησε ότι η διευθέτηση της αιγιαλίτιδας ζώνης έχει τρία βήματα, που όλα έχουν ολοκληρωθεί: Το πρώτο βήμα είναι να κλείσουν οι κόλποι, το δεύτερο βήμα είναι να φτιαχτούν παντού μαζί με τους κόλπους οι γραμμές βάσης και το τρίτο είναι, με βάση αυτά, να γίνει επέκταση από τα 6 στα 12 μίλια». Αυτό μας διευκολύνει και για την ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αλβανία.

«Η επέκταση μέχρι τα Αντικύθηρα σύμφωνα και με τις οδηγίες της κυβέρνησης, είναι το πρώτο Προεδρικό Διάταγμα» ανέφερε αναλυτικά και έκανε γνωστό ότι το δεύτερο είναι σχεδόν ολοκληρωμένο και αφορά από τα Αντικύθηρα στην Κρήτη, σημειώνοντας ότι απλώς θέλει το τσεκάρισμα από διεθνείς χαρτογράφους, ενώ θέλει ξανά μέτρημα αυτό από τα Αντικύθηρα μέχρι και τον Σαρωνικό και από τον Σαρωνικό μέχρι τον Παγασητικό, τη Μαγνησία, περιλαμβάνοντας και την Εύβοια.

Τόνισε ότι «Το σχέδιο είναι κλιμακωτά να φτάσουμε να το ολοκληρώσουμε ως κυβέρνηση». Αυτά τα Προεδρικά Διατάγματα, όπως προσέθεσε, δείχνουν ότι η ορθή πολιτική κατά τη γνώμη μας είναι να μην κάνουμε «αφαίρεση δικαιωμάτων από τον εαυτό μας» εν αναμονή της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την υφαλοκρηπίδα με την Τουρκία.