Προειδοποιεί ο Ακάρ: Θα πάρουμε μέτρα κατά της Ελλάδας για τα 12 μίλια

Νέες απειλές κατά της Ελλάδας εξαπολύει ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, τόσο για τα 12 μίλια χωρικών υδάτων αλλά και για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα αν ληφθεί απόφαση αντίθετη με τα δικαιώματα στο Αιγαίο» δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, μια μέρα μετά τις απειλές της Τουρκίας προς την Αθήνα πως ενδεχόμενη επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια θα είναι αιτία πολέμου.

Μιλώντας για την ανατολική Μεσόγειο ο Ακάρ υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παρεμβαίνει στις δραστηριότητές της στην περιοχή, αφού η Άγκυρα είπε την περασμένη εβδομάδα ότι μια ελληνική φρεγάτα παρενόχλησε το τουρκικό πλοίο Barbaros στην περιοχή.

Στην συνέντευξή του στο Anadolu, ο Ακάρ δήλωσε ότι κανένα έργο δεν ήταν δυνατό στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και της βόρειας Κύπρου, μιας αποσχισθείσας χώρας που αναγνώρισε μόνο η Άγκυρα.

“Φωτιές στο Αιγαίο” για την επέκταση στα 12 μίλια

Η Άγκυρα ξέθαψε το «τσεκούρι του πολέμου», με αφορμή την απόφαση της Ελλάδας για επέκταση της Αιγιαλίτιδας στα 12 μίλια στο Ιόνιο και προειδοποιεί την Αθήνα να μην τολμήσει να πράξει ανάλογα για το Αιγαίο επαναφέροντας την απειλή του Casus Belli.  «Η Ελλάδα κάνει συχνά τέτοιες δηλώσεις για να προκαλεί. Γι’ αυτούς ο λαϊκισμός είναι πάντοτε μπροστά από τα γεγονότα κι είναι κάτι που το προσδοκά και η κοινή τους γνώμη. Είμαστε υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης των προβλημάτων στο Αιγαίο, δεν είμαστε υπέρ της έντασης. Αλλά όποτε η Ελλάδα προκαλεί έχουμε δώσει την απαραίτητη απάντηση», δήλωσε χθες ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Παράλληλα, ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις, με την Τουρκία να θυμίζει το πολεμικό μανιφέστο του 1995.

Οργισμένη η απάντηση της Αθήνας

Η απάντηση ήρθε άμεσα από το Υπουργείο Εξωτερικών που απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία.

«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει»», τόνισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Α. Γεννηματάς.

Αποστάσεις παίρνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Αποστάσεις παίρνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο θέμα της επέκτασης της αιγιαλίδας ζώνης, μετά από ερώτηση που δέχθηκε από τουρκικά μέσα ενημέρωσης , τονίζοντας μάλιστα ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να προχωρήσουν στην επίλυση του ζητήματος μέσω της διπλωματικής οδού.

Η στήριξη της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Τουρκίας αποτελεί «θέση αρχής» για τις Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριξε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Η πολιτική μας για αυτά τα θέματα δεν έχει αλλάξει. Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν εδώ και καιρό αναπτύξει διπλωματικούς διαύλους επικοινωνίας για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. Ως θέση αρχής, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ant1news.gr