Απάντηση Δημάρχου Φαρσάλων κ. Άρη Καραχάλιου στην κα. Μαρία Ίφου

Απάντηση στην επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης κα. Μαρία Ίφου, έκανε με ανακοίνωση του σήμερα (12/03) ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Άρης Καραχάλιος, ο οποίος απαντάει για την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΦ, για την παραγραφή απλήρωτου τιμολογίου του ΟΠΑΚΠΑ, για το απλήρωτο έργο του πρώην Δήμου Πολυδάμαντα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

“Ως μνημείο θρασύτητας, απρέπειας και ανευθυνότητας μπορώ να χαρακτηρίσω την «τριλογία» των σχολίων της κ. Ίφου, που ήθελε μάλιστα να εμφανιστούν ως απόψεις της εφημερίδας σας και αφορούν σε αποφάσεις του πρόσφατου Δημοτικού συμβουλίου σχετικά με την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΦ, τις εκκρεμείς οφειλές της θητείας της και την τακτοποίηση της μεγάλης δικαστικής οφειλής του πρώην Δήμου Πολυδάμαντα.

Κατά πρώτον, για την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΦ.

Η πρόσφατη απόφασή μας μειώνει τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΦ κατά ποσοστό 6%, όσο η μείωση του ΦΠΑ από το καταργούμενο ειδικό τέλος, το οποίο κατά αξία ενσωματώνεται στην τιμή του νερού, για να γίνει δυνατή η συνέχιση λειτουργίας της ΔΕΥΑΦ και η αποπληρωμή του απίστευτα μεγάλου χρέους που μας άφησε η κ. Ίφου στα μόλις τέσσερα χρόνια της Δημαρχίας της στον πρώην Δήμο Φαρσάλων, της πόλης και των δύο κοινοτήτων.

Χρέος ύψους πέντε εκατομμυρίων διακοσίων χιλιάδων (5.200.000,00) ευρώ, για το οποίο διαρκώς και μονίμως κωφεύει και αποφεύγει έστω και να μνημονεύσει. Εισέπραξε το δάνειο των τεσσάρων (4.000.000,00) ευρώ από ιδιωτική τράπεζα, το κατασπατάλησε φτιάχνοντας έργο αποχέτευσης μόνο στο μισό της πόλης, έδωσε τα εκατομμυριάκια στον μεγαλοεργολάβο της Λάρισας, άφησε απλήρωτο το δάνειο, άφησε παντελώς αναιτιολόγητα και άλλο ποσό περί τις 300.000,00 ευρώ οφειλή στον ίδιο εργολάβο, άφησε απλήρωτους και άλλους εργολάβους και προμηθευτές (π.χ. τρύπα γεώτρησης στο βοϊδολίβαδο με το υπερβολικό ποσόν των 109.000,00 ευρώ και με εννέα «καταπαράνομες» απευθείας αναθέσεις), ωρύεται να εξοφληθούν οι εργολάβοι (γιατί άραγε, χάριν δήθεν της τοπικής οικονομίας ενώ είναι Λαρισαίοι) και στο τέλος έρχεται να ζητήσει γενικά και αόριστα μείωση των τιμολογίων ύδρευσης.

Την  αξιολόγηση και εκτίμηση των έργων, λόγων, απόψεων και χρεών της κ. Ίφου την θέτω στην κρίση των δημοτών.

Κατά δεύτερον, για την παραγραφή απλήρωτου τιμολογίου του ΟΠΑΚΠΑ.

Το πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, κατόπιν υπηρεσιακής εισήγησης, διαπιστώνει την  παραγραφή μικροοφειλών προς τρίτους από προμήθειες έτους 2010, επί θητείας της κ Ίφου, μεταξύ αυτών και μία οφειλή ύψους περί τις 2.000,00 ευρώ προς ουζερί – ταβέρνα της πόλης για κέρασμα που έκανε αυτή ως Πρόεδρος των ΚΑΠΗ τον Οκτώβριο του έτους 2010. Με άλλα λόγια ένα μήνα πριν τις δημοτικές εκλογές του 2010 η τότε Δήμαρχος κ. Ίφου «θυμήθηκε» τους ηλικιωμένους, τους κέρασε τον μήνα Οκτώβριο, έκανε τις εκλογές τον μήνα Νοέμβριο αλλά ξέχασε να πληρώσει τον επαγγελματία της πόλης τον μήνα Δεκέμβριο.

Και το αποκορύφωμα, έρχεται σήμερα μετά πάροδο περίπου οκταετίας και ωρύεται περί έλλειψης ηθικής και ύπαρξη εμπάθειας του Δημάρχου προς τους επαγγελματίες.

Εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια και εν πάση περιπτώσει τόσο δύσκολο της είναι να βάλει το χεράκι της στην τσεπούλα της και να πληρώσει τον ταβερνιάρη για το προεκλογικό «κέρασμά» της.

Εμείς από χρήματα των δημοτών δεν εξοφλούμε τιμολόγια με ελλιπή ή ανύπαρκτα παραστατικά εγγράφων και αποφάσεων. Η κ. Ίφου καταφανώς δεν ακολουθούσε αυτή την υποχρέωση, ακολουθούσε τη λογική του «όλα τα μαχαιρώνω» με χρήματα του Δήμου. Καιρός όμως είναι να το κάνει εξ ιδίων, το οφείλει.

Κατά τρίτον, για το απλήρωτο έργο του πρώην Δήμου Πολυδάμαντα.

Μεταξύ των άλλων, κληρονομήσαμε από το Δήμο Πολυδάμαντα για έργο του 2005 υπόλοιπο οφειλής δικαστικά επιδικασθέν, το οποίο κατά τη σχετική επιταγή εκτέλεσης στις 20 Δεκεμβρίου 2010, δηλαδή δέκα ημέρες πριν αναλάβουμε τη διοίκηση του ενιαίου Δήμου Φαρσάλων, ανερχόταν σε ύψος πεντακοσίων είκοσι τεσσάρων χιλιάδων (524.000,00) ευρώ. Ο ίδιος εργολάβος έχει απαιτήσεις και από άλλα έργα του 2010 ύψους μεγαλύτερου των τριακοσίων χιλιάδων (300.000,00)ευρώ.

Κατά τους πρώτους μήνες του 2011 ο εργολάβος αυτός παρουσία του τότε διευθυντή της Τ.Υ.Δ.Κ Λάρισας ζήτησε σε εξόφληση των συνολικών απαιτήσεών του χρηματικό ποσό οκτακοσίων χιλιάδων (800.000,00) ευρώ, το οποίο αρνήθηκα και να το συζητήσω πολύ δε περισσότερο να το εξοφλήσω. Ακόμη και ο τότε Δήμαρχος κ. Ευάγγελος Μπαλατσός αρνήθηκε το ύψος της οφειλής.

Η δική μου θέση και άποψη καταγράφηκε έκτοτε δημοσίως και επανειλημμένα. Ούτε ευρώ δεν προτίθεμαι να δώσουμε από τα ταμεία του Δήμου. Την άποψη της κ. Ίφου και του συμβούλου της  κ. Κατσιαούνη δεν την ακούσαμε επί επτά ολάκερα χρόνια. Απέφευγαν επιμελώς να πούνε οτιδήποτε, ούτε κουβέντα, όπως χαρακτηριστικά εξέθεσα ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μέχρι σήμερα δεν καταβάλαμε ούτε ευρώ από τα ταμεία του Δήμου, από τα χρήματα των δημοτών μας, ανατρέψαμε διαδικασίες και δύο κατασχέσεις στα  ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου που τηρούνταν στην Εθνική Τράπεζα και τελευταία η δικαστική απαίτηση του εργολάβου εντάχθηκε στο πρόγραμμα ληξιπρόθεσμων του Υπουργείου Εσωτερικών με συνέπεια να βαίνει προς τακτοποίηση χωρίς, τονίζω, να επιβαρυνθεί ούτε με ένα ευρώ ο προϋπολογισμός του Δήμου,  αλλά και επιπρόσθετα ο εργολάβος να τακτοποιηθεί με χρηματικό ποσό μικρότερο από εκείνο του Δεκεμβρίου 2010, αν και παρήλθαν έκτοτε περισσότερα των επτά ετών.

Απίστευτο και όμως το καταφέραμε υπέρ του Δήμου. Μία ακόμη επιτυχία της Δημοτικής Αρχής και προσωπικά του Δημάρχου, που επέλεξε τη διαφύλαξη της δημοτικής περιουσίας, τη διαφύλαξη των χρημάτων των δημοτών και όχι την εύκολη λύση της εξόφλησης του μεγαλοεργολάβου με τα διαθέσιμα των πρώην Δήμων.

Οφείλω να επισημάνω ιδιαιτέρως ότι σε αντίστοιχες περιπτώσεις ο αυτοδιοικητικός αντίπαλος ή στέλεχος αντίπαλης παράταξης στέκεται με σεβασμό και λέγει μεγαλοφώνως και σε επήκοο όλων «Μπράβο Δήμαρχε, σε σένα και το επιτελείο σου για τη σπουδαία δουλειά και προσφορά στον τόπο», κάτι τέτοιο όμως προβάλλει ως αδιανόητο για την κ. Ίφου και τους λίγους πέριξ αυτής, καθόσον η μόνιμη και διαρκής ενασχόλησή της είναι η υπονόμευση της Δημοτικής Αρχής και η καθύβριση του Δημάρχου.

Μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να αποκτήσει η κ. Ίφου αυτοδιοικητική συνείδηση, παρά μόνον καθυβριστική συμπεριφορά με λόγια και έργα και βεβαίως δεν μπορεί να προσφέρει «την κουλτούρα του πολίτη» στους δημότες μας. Επιλέγει το βούρκο της αυτοδιοίκησης. Κρίμα. Δεν την ακολουθώ.”

Φάρσαλα, 12-3-2018

Ο Δήμαρχος Φαρσάλων

Άρης Καραχάλιος