Οι Τούρκοι κλιμακώνουν την ένταση: Έβγαλαν το CESME στο Αιγαίο

Κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, με τη γείτονα να αναγγέλλει την διεξαγωγή ερευνών στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με την NAVTEX 181/17, την οποία εξέδωσε σήμερα το μεσημέρι το τουρκικό ΓΕΝ, το ωκεανογραφικό TCG CESME, θα πραγματοποιήσει υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες στο Αιγαίο.

Όπως αναφέρει η NAVTEX,  οι έρευνες του CESME θα διεξαχθούν από τις 9 Φεβρουαρίου, «μέχρι νεωτέρας», χωρίς όμως να έχει προηγουμένως ενημερώσει και ζητήσει άδεια από τις ελληνικές αρχές.

Όπως γράφει η real.gr το γεγονός αυτό, το οποίο καθιστά παράνομες τις έρευνες, καθώς βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας όπως και το ότι η περιοχή αυτή εκτείνεται στις δύο πλευρές του 25ου μεσημβρινού, δείχνει την ένταση της τουρκικής προκλητικότητας.

“Γυριστή” Τσαβούσογλου για την Συνθήκη της Λωζάννης και τις βλέψεις της Άγκυρας

Πολύ καλές τόνισε πως είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώ από την συνέντευξη Τύπου που έδωσε από την Ισπανία, την οποία επισκέπτεται επισήμως, ανέφερε πως η συζήτηση των συνθηκών, όπως αυτή της Λωζάννης, αποτελεί ελευθερία έκφρασης και όχι επιβουλή εδαφών γειτονικών χωρών, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η Τουρκία έχει ξεπεράσει τη συνθήκη της Λωζάνης κι αν ακολουθεί πλέον μία νέο-οθωμανική πολιτική, ανέφερε ότι:

«Η Τουρκία έχει γίνει μία χώρα που τηρεί πάντα το λόγο της και σέβεται τις συμφωνίες που έχει υπογράψει. Φυσικά και κάποιες μπορεί να κρίνονται. Και η Ισπανία δεν έχει υπογράψει στο παρελθόν συμφωνίες που τώρα τις κρίνει; Για παράδειγμα πριν από 22 χρόνια υπέγραψε μία συμφωνία με τη Βοσνία. Ήταν μία συμφωνία ανάγκης προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος, αλλά μπορεί τώρα να πει κάποιος ότι ‘ήταν μία σπουδαία συμφωνία’; Η Τουρκία σέβεται απολύτως την εδαφική ακεραιότητα των γειτονικών της χωρών. Ναι, με την Ελλάδα έχουμε κάποια προβλήματα και οι απόψεις μας δεν τείνουν στο να αυξάνουν την ένταση, αλλά να τη μειώνουν. Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είναι πολύ καλές και τα διπλωματικά μας κανάλια ανοιχτά. Δηλαδή, αυτό που θέλω να πω είναι ότι το να κρίνουμε συμφωνίες του παρελθόντος είναι ελευθερία έκφρασης. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι η Τουρκία εποφθαλμιά τα εδάφη των γειτόνων της».

Τουρκικές προκλήσεις χωρίς τέλος

Την ίδια ώρα συνεχίζουν τις προκλήσεις σε όλα τα επίπεδα οι Τούρκοι. Σύμβουλος του Ερντογάν ομολογεί πως η ένταση στο Αιγαίο οφείλεται στη μη έκδοση των οκτώ αξιωματικών.

Την ίδια ώρα, από τη “μονταζιέρα” βγήκε και νέο βίντεο, με το τουρκικό λιμενικό να καταδιώκει- όπως λέει η Άγκυρα-ελληνικά σκάφη στα Ίμια.

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτα έστειλε ο Πάνος Καμμένος, κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας των νεοσυλλέκτων στρατιωτών και σμηνιτών της Α΄ ΕΣΣΟ, που πραγματοποιήθηκε στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης στην Αεροπορική Βάση Τρίπολης.

«Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε πρόκληση» τόνισε ο υπουργός κάνοντας λόγο για συνεχείς εξελίξεις που μεταβάλλουν το σύγχρονο γεωπολιτικό, γεωστρατηγικό και γεωοικονομικό περιβάλλον.

Παράλληλα, ισχυρά και συμβολικά ήταν τα μηνύματα προς την Άγκυρα, από το νέο αρχηγό της Πολεμικής μας Αεροπορίας. «Δεν θα δείτε ποτέ στο Αιγαίο, αεροσκάφος με κόκκινο σήμα στα φτερά που δεν θα συνοδεύεται από ένα αεροσκάφος με μπλε φτερά. Ποτέ δεν θα συμβεί», τόνισε με έμφαση.