Τι είναι οι αναταράξεις και γιατί συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των πτήσεων

Η πτήση με αεροπλάνο είναι μια από τις πιο συχνές φοβίες. Πολλοί είναι εκείνοι που δεν ταξιδεύουν ποτέ με το λεγόμενο «πιο ασφαλές μέσο», ενώ άλλοι το χρησιμοποιούν ως ύστατη λύση.

Ειδικά γι’ αυτή την κατηγορία ανθρώπων που φοβάται, οι αναταράξεις είναι το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν να τους συμβεί κατά τη διάρκεια της πτήσης. Και τι κάνεις όταν πετάς στα 37.000 πόδια και ξαφνικά αρχίζουν έντονες αναταράξεις; Ακόμα και οι πιο συχνοί ταξιδιώτες με αεροπλάνο μπορεί να αρχίσουν να ανησυχούν από επαναλαμβανόμενες αναταράξεις αλλά χρειάζεται;

BRITISH AIRWAYS

Τρεις έμπειροι πιλότοι μίλησαν στην βρετανική Daily Mail και εξήγησαν τι είναι τα λεγόμενα «κενά αέρος» και αν πρέπει να φοβούνται ή να είναι ήσυχοι οι επιβάτες.

Τι είναι οι αναταράξεις
Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν διάφορα είδη αναταράξεων, από αυτές της «καθαρής ατμόσφαιρας» που είναι οι πιο συχνές, μέχρι αυτές που σε «ξυπνούν» και οι οποίες είναι πιο σπάνιες. Οι αναταράξεις προκαλούνται όταν μία μάζα αέρα κινούμενη σε μία συγκεκριμένη ταχύτητα συναντά μια άλλη μάζα που κινείται με διαφορετική ταχύτητα, όπως ένα αεροπλάνο. Τις περισσότερες φορές αυτές δημιουργούνται από τις καιρικές συνθήκες όπως τις καταιγίδες ή προκαλούνται από τα ίδια τα αεροσκάφη όταν αυτά είναι πολύ μεγάλα και πετούν πάνω από βουνά.

ΠΙΛΟΤΟΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΥ