Το 2ο ΓΕΛ Φαρσάλων στην Ιταλία

Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος Σχολικών Δραστηριοτήτων «Γνωρίζοντας την τέχνη και τις επιστήμες της Αναγέννησης μέσα από τις πόλεις και τα πρόσωπα», 25 μαθητές/τριες της Γ’ Λυκείου του 2ου ΓΕΛ Φαρσάλων, με τη συνοδεία του Διευθυντή του σχολείου κου Κουτσοδόντη Γεώργιου και των εκπαιδευτικών Αναγνωστοπούλου Ρουμπίνας και Ευθυμίου Πανωραίας, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν στη βόρεια Ιταλία 4 πόλεις – ορόσημα της Αναγέννησης, από τις 17/2/2024 ως 21/2/2024.

Συγκεκριμένα, η επίσκεψη άρχισε από την παλιά πόλη του Μπέργκαμο, μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO όπου οι μαθητές/τριες επισκέφθηκαν την επιβλητική εκκλησία Santa Maria Maggiore και το μουσείο Palazzo del Podesta με την υπέροχη θέα της πόλης από το καμπαναριό.

Την επόμενη ημέρα πραγματοποιήθηκε ημερήσια εκδρομή στο κοσμοπολίτικο Μιλάνο.

Εκεί, οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν σύγχρονα κτίρια βραβευμένα για την αρχιτεκτονική τους, όπως το “Κάθετο Δάσος” (Bosco Verticale), αλλά και μεσαιωνικά – αναγεννησιακά κάστρα όπως το Κάστρο Σφόρτσα (Castello Sforzesco) καθώς και την Αψίδα της Ειρήνης (Arco della Pace).

Απαραίτητη μία επίσκεψη στην πινακοθήκη Μπρέρα (Pinacoteca Brera) όπου εκτίθενται μερικά από τα πιο σημαντικά έργα της Αναγέννησης.

Ένα πέρασμα από τη Σκάλα του Μιλάνου (Teatro alla Scala) και έπειτα επίσκεψη στην επιβλητική εκκλησία Ντουόμο (Duomo di Milano) πρώτα στο εσωτερικό της κι έπειτα στην οροφή.

Την τρίτη ημέρα της εκδρομής οι μαθητές/τριες επισκέφτηκαν τη γραφική Βερόνα και θαύμασαν τα αξιοθέατα του ιστορικού κέντρου, όπως η Αρένα της Βερόνα (Arena di Verona) ο αναγεννησιακός πύργος Torre dei Lamberti και το καμπαναριό, ο καθεδρικός Ναός της Βερόνα (Cattedrale di Santa Maria Matricolare).

Φυσικά, δεν ήταν δυνατό να λείψει μία επίσκεψη στο σπίτι της Ιουλιέτας (Casa di Giulietta) με το περίφημο μπαλκόνι.

Η τελευταία μέρα της εκδρομής έφερε τους μαθητές/τριες στην πανέμορφη Βενετία.

Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο διαδραστικό μουσείο Λεονάρντο ντα Βίντσι(Museo Interrativo Leonardo da Vinci), όπου οι μαθητές/τριες ενημερώθηκαν για τους διάσημους πίνακες του Λεονάρντο και δοκίμασαν τη λειτουργία των εφευρέσεών του.

Ακολούθησε επίσκεψη στην εκκλησία Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari με έργα του ζωγράφου της Αναγέννησης Tiziano αλλά και τον τάφο του. Η θέα από τη γέφυρα Ριάλτο μαγευτική.

Το μεσημέρι αφιερώθηκε στην πλατεία του Αγίου Μάρκου με επίσκεψη στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου (Basilica di San Marco) στο Μουσείο Κορέρ – Παλάτι της Βενετίας (Museo Correr) και στο μεγαλοπρεπές Παλάτι των Δόγηδων (Palazzo Ducale).

Η Βενετία πραγματικά μαγική και με τα φώτα το βράδυ. Φυσικά, σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να γευτούν την ιταλική γαστρονομία.