Στις κάλπες για πρόεδρο οι Γάλλοι

Να επιλέξουν ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρός τους, ο Εμμανουέλ Μακρόν ή η Μαρίν Λεπέν, καλούνται να επιλέξουν σήμερα οι Γάλλοι .

Από τους συνολικά σχεδόν 47,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους που καλούνται στις κάλπες, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που ζουν στα υπερπόντια εδάφη ξεκίνησαν ήδη από χθες Σάββατο να ψηφίζουν.

Τα περίπου 66.500 εκλογικά κέντρα σε όλη τη Γαλλία άνοιξαν στις 08:00 και θα κλείσουν στις 19:00 (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας) στις περισσότερες περιοχές. Σε κάποιες μεγάλες πόλεις, και κυρίως στο Παρίσι, θα παραμείνουν ανοικτά ως τις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδας), καθώς η εκλογική διαδικασία θα διεξαχθεί υπό καθεστώς κατάστασης έκτακτης ανάγκης και τα μέτρα ασφαλείας θα είναι πιο ενισχυμένα σε σχέση με το παρελθόν.

Επι ποδός θα βρίσκονται περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες μαζί με τους στρατιωτικούς που συμμετέχουν στην επιχείρηση Σεντινέλ και τα μέλη της δημοτικής αστυνομίας, για να φροντίσουν για την ασφάλεια γύρω από τα εκλογικά κέντρα και για να επέμβουν άμεσα σε περίπτωση κάποιου περιστατικού, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Στο Παρίσι το σύνολο των 896 εκλογικών κέντρων σε 585 σημεία θα φυλάσσονται επιπλέον είτε από μέλη της δημοτικής αστυνομίας είτε από ιδιωτικούς φρουρούς από τις 07:00 ως τις 23:00.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του δήμου του Παρισιού προς ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας που έχει λάβει το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με αυτά, στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας θα βρίσκονται 12.000 αστυνομικοί και στρατιώτες, εκ των οποίων οι 5.000 θα φροντίζουν αποκλειστικά για την ασφαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας και την τήρηση της δημόσιας τάξης, σύμφωνα με τη γενική διεύθυνση της αστυνομίας.

Οι εκλογές γίνονται στην σκιά των αποκαλύψεων για διαρροή χιλιάδων εγγράφων της προεκλογικής ομάδας του Μακρόν, σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή: ant1news.gr