Συνάντηση Κέλλα – Πρέσβη Αζερμπαϊτζάν

Τον νέο Πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, κ. Arif Mammadov, επισκέφτηκε, ανταποκρινόμενος σε πρόσκλησή του, ο Βουλευτής ΝΔ Ν. Λάρισας και μέλος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας- Αζερμπαϊτζάν της Βουλής, Χρήστος Κέλλας, στην Πρεσβεία του Αζερμπαϊτζάν, στο Ψυχικό.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ευχήθηκε στον κ. Mamadov καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα και εξέφρασε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ελλάδας για το Αζερμπαϊτζάν, τόσο λόγω της σημαντικής γεωπολιτικής θέσης που κατέχει, όσο και των πλούσιων ενεργειακών του πηγών.

Ο κ. Κέλλας τόνισε ότι η  Ελλάδα υποστηρίζει τις ευρωπαϊκές  πρωτοβουλίες για τη σύσφιγξη των σχέσεων της ΕΕ με το Αζερμπαϊτζάν, ενώ σημείωσε ότι, πέρα από τη συνεργασία τους στον,  κρίσιμο για την Ελλάδα, τομέα της ενέργειας, με τον ετήσιο τζίρο Αζερμπαϊτζάν- Ελλάδος στον ενεργειακό τομέα να αγγίζει το 1,5 δις ευρώ, προσβλέπει στην ενδυνάμωση των διμερών τους σχέσεων σε επίπεδο πολιτικό, οικονομικό, αλλά και πολιτιστικό.

«Όπως είναι γνωστό, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είναι υπέρμαχος της ανάπτυξης εμπορικών σχέσεων της Χώρας μας με άλλα κράτη και τάσσεται πάντα υπέρ της τήρησης του διεθνούς δικαίου. Παράλληλα, στο Μπακού, στο πλαίσιο του Σλαβικού Πανεπιστημίου, λειτουργεί το «Κέντρο Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού», στο  οποίο φοιτούν περί τους 50 σπουδαστές, ενώ έντονο είναι και το στοιχείο της ελληνικής ομογένειας, με περίπου 500 άτομα ελληνικής καταγωγής να διαβιούν στο Μπακού, καθώς και σε άλλα σημεία του Αζερμπαϊτζάν. Πιστεύω ότι η ανταλλαγή πολιτισμικών στοιχείων ανάμεσα στις δυο χώρες πρέπει να ενισχυθεί με κάθε τρόπο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λαρισαίος πολιτικός.

Ο κ.Mammadov, από την πλευρά του, συμφώνησε ότι η συνεργασία των δυο κρατών θα έχει πολλά, σημαντικά οφέλη και προσκάλεσε τον Πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής να παραστεί στο 6ο Παγκόσμιο Forum για τον Διαπολιτιστικό Διάλογο, που πρόκειται να διοργανωθεί στο Μπακού, από 1 έως 3 Μαΐου.