Με ανησυχία παρακολουθούν οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής των Φαρσάλων τις καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών, καθώς οι απρόσμενα χαμηλές θερμοκρασίες (τα ξημερώματα) για την εποχή δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις νέες καλλιέργειες. Η αρχική ικανοποίηση από το γρήγορο φύτρωμα των βαμβακιών, που σπάρθηκαν αμέσως μετά το Πάσχα εκμεταλλευόμενα τον καλό καιρό, έχει δώσει τη θέση της στον έντονο προβληματισμό.
Η απότομη αλλαγή του σκηνικού επιβεβαιώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μετεωρολογικοί σταθμοί της περιοχής κατέγραψαν τιμές που αγγίζουν τα όρια αντοχής των νεαρών φυτών.
Συγκεκριμένα, ο υδράργυρος έπεσε στους 2.2°C στη Βαμβακού Φαρσάλων στις 06:20 το πρωί, στους 2.4°C στη Νεράιδα στις 06:10 και στους 2.7°C μέσα στην πόλη των Φαρσάλων στις 06:00. Σε παρόμοια, άκρως χειμωνιάτικα για τον Μάιο επίπεδα, κινήθηκαν οι ελάχιστες θερμοκρασίες στη Σκοπιά με 2.8°C στις 06:50, στο Ναρθάκι με 3.1°C στις 06:10, στο γειτονικό Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας με 3.9°C στις 05:40 και στην Ερέτρια με 4.4°C στις 06:50.
Για τα νεαρά φυτά βαμβακιού, οι θερμοκρασίες αυτές -και ιδιαίτερα όσες προσεγγίζουν τους 2 βαθμούς- συνιστούν άμεση απειλή και ένα ισχυρό σοκ που μπορεί να καταστρέψει το φύτρωμα πριν καν προλάβει να αναπτυχθεί. Οι παραγωγοί βρίσκονται πλέον σε εγρήγορση και ελπίζουν πως η καλλιέργεια θα καταφέρει να αντέξει το ψύχος χωρίς ανεπανόρθωτες ζημιές.
Ο καιρός δείχνει να φτιάχνει τις επόμενες ώρες σταδιακά ενώ από την επόμενη εβδομάδα οι μέγιστες τιμές θα αγγίξουν τους 30 βαθμούς Κελσίου.

