Αν. Λιαπής: «Αναγκαία η συμμετοχή τοπικών φορέων στον τελικό σχεδιασμό των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας»

Παρέμβαση στη δημόσια διαβούλευσης για το master plan της HVA (της εταιρείας των Ολλανδών) για το ευρύτερο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό της Θεσσαλίας, παραθέτει σχολιάζοντας στην επίσημη σελίδα ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Φαρσάλων κ. Αναστάσιος Λιαπής προτείνοντας μια σειρά τεκμηριωμένων απόψεων για το Δήμο Φαρσάλων και επισημαίνοντας ότι «κρίνεται αναγκαία η συμμετοχή των τοπικών φορέων στον τελικό σχεδιασμό των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας μικρής κλίμακας, τα οποία, στην συγκεκριμένη περίπτωση του Δήμου Φαρσάλων είναι κρίσιμο να προχωρήσουν άμεσα και παράλληλα με τον ευρύτερο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό της Θεσσαλίας».

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει ο κ. Λιαπής: «Στις προτάσεις παρεμβάσεις που προτείνονται από την ανωτέρω μελέτη θα θέλαμε να προσθέσουμε/σχολιάσουμε τα κάτωθι σχετικά με τα αίτια, την εξέλιξη και την αντιμετώπιση των φαινομένων πλημμύρας στην περιοχή του Δήμου Φαρσάλων, τα οποία είναι αναγκαίο να ληφθούν υπόψιν τόσο στον ευρύτερο όσο και στον ειδικότερο σχεδιασμό των αντιπλημμυρικών έργων της περιοχής.

Η διατομή του ποταμού Απιδανού (Ταμπάκου) είναι γεωμετρικά ανεπαρκής για τα πλημμυρικά φορτία καθώς αποτελεί σήμερα διευθετημένο κανάλι του αναδασμού με χαμηλή κλίση σε αντικατάσταση της φυσικής κοίτης του παλαιού ποταμού. Συνεπώς απαιτείται επανασχεδιασμός τόσο της διατομής ροής όσο και των δύο υφιστάμενων γεφυριών στις θέσεις (κατά ΕΓΣΑ Χ,Υ)

o 358679,4352140
o 357361,4352306
o 356947,4352471

Η διατομή του χειμάρρου Αϋκλή (διευθετημένη κοίτη) είναι γεωμετρικά ανεπαρκής. Παράλληλα, είναι ανεπαρκής η διατομή για την ροή του όγκου του νερού κάτω από την γέφυρα στη θέση (Χ,Υ = 365477,4352024). Συνεπώς απαιτείται επανασχεδιασμός της γέφυρας.

Τα κανάλια απορροής του αναδασμού στην πεδινή έκταση βόρεια της πόλης των Φαρσάλων δεν είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους σε ένα δίκτυο, ούτε διαθέτουν ανάλογες τεχνικές διατομές και να αποτελούν ένα ενιαίο λειτουργικό σύστημα ταχείας εκτόνωσης. Απαιτείται λοιπόν σύνδεση των αποστραγγιστικών έργων όπως είναι η γεωμορφολογία και η εκτέλεση συμπληρωματικών τεχνικών έργων σύνδεσης-διέλευσης στο δίκτυο των αγροτικών δρόμων που σήμερα είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Αυτό θα βοηθήσει ώστε η περιοχής της πεδιάδας ευρύτερα της πόλης των Φαρσάλων να αποτελέσει ένα ενιαίο σύστημα καναλιών-τάφρων με κεντρική θέση εκτόνωσης των ροών σε θέση ανάλογη της παλαιάς κοίτης του Απιδανού (Ταμπάκου).

Ο δρόμος Φάρσαλα – Λάρισα δεν έχει τεχνικές διαβάσεις (τομές τεχνικών) εκτόνωσης της πλημμύρας και λειτουργεί ως ανάχωμα αναστροφής της πλημμυρικής ροής προς την πόλη των Φαρσάλων.

Στην περιγραφή των προτεινόμενων έργων για τους παραποτάμους του Ενιπέα Φαρσαλίτη και Απιδανό (Ταμπάκο) στο τεύχος VOLUME I: FLOOD DEFENSE INFRASTRUCTURES δεν προτείνεται κανένα μέτρο αναχωμάτων πέρα του διοικητικού ορίου του νομού Καρδίτσας, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει πρόταση διαχείρισης του Απιδανού μέχρι και την πόλη των Φαρσάλων.

Ενώ η μελέτη προτείνει αναχώματα προστασίας της κοινότητας Υπέρειας δεν φαίνεται καμία πρόταση προστασίας για τις κοινότητες Σταυρού, Πολυνερίου, Εϋυδρίου και οικισμού “Πυργάκια”.

Τα πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή της πόλης των Φαρσάλων και περιμετρικά αυτής δεν οφείλονται μόνο στην πλημμυρική ροή του ποταμού Ενιπέα, αλλά οφείλονται και στην τοπική μορφολογία του ανάγλυφου και του υδρολογικού δικτύου περιμετρικά και εντός της πόλης, οπότε δεν θα επιλυθούν μέσω μακροσκοπικών επεμβάσεων μεγάλης κλίμακας (π.χ. φράγμα Σκοπιάς). Για την αντιμετώπισή τους απαιτούνται επεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα, όπως δημιουργία μικροφραγμάτων Νοτίως της πόλης στα υδατορέματα που κατακλύζουν την πεδιάδα. Αυτό όμως δεν είναι διακριτό στο κεφάλαιο του Τόμου Ι (VOLUME I: FLOOD DEFENSE INFRASTRUCTURES) στο κεφάλαιο Flood management in mountainous areas όπου περιγράφονται τα προτεινόμενα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας στις ορεινές περιοχές εκτός και αν οι προτεινόμενες θέσεις είναι ενδεικτικές και οι τελικές προκύψουν μετά από λεπτομερέστερη εξέταση του τοπικού ανάγλυφου και του υδρολογικού δικτύου.

Συνεπώς, κρίνεται αναγκαία η συμμετοχή των τοπικών φορέων στον τελικό σχεδιασμό των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας μικρής κλίμακας, τα οποία, στην συγκεκριμένη περίπτωση του Δήμου Φαρσάλων είναι κρίσιμο να προχωρήσουν άμεσα και παράλληλα με τον ευρύτερο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό της Θεσσαλίας».