Τράπεζες: Το Πάσχα των Καθολικών φέρνει αλλαγές στις συναλλαγές

Αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών φέρνει το Πάσχα των Καθολικών. Λόγω της εορτής  τα διεθνή συστήματα διατραπεζικών συναλλαγώνδεν θα λειτουργήσουν κανονικά.

Θα επηρεαστούν άμεσα οι συναλλαγές, καθώς κάποιες ημέρες θεωρούνται συστημικά ως αργίες.
Το Πάσχα των Καθολικών πέφτει φέτος στις 31 Μαρτίου και ως εκ τούτου η Παρασκευή 27 Μαρτίου και η Δευτέρα 1η Απριλίου θεωρούνται τρόπον τινά τραπεζικές αργίες.

Στην Ελλάδα, τα καταστήματα των τραπεζών αν και θα λειτουργούν κανονικά, θα παρέχουν περιορισμένη εξυπηρέτηση στο συναλλακτικό κοινό.

Αλλαγές στις συναλλαγές
Ετσι, ειδικά όσοι έχουν χρέη, δόσεις ή καταβάλλουν μισθοδοσία, θα πρέπει να δράσουν γρήγορα και βάσει προγράμματος.

Οι συναλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στα πιστωτικά ιδρύματα τις ημέρες της ειδικής αργίας θα καταχωρηθούν στα συστήματα με ημερομηνία 2 Απριλίου 2024, δηλαδή την επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Πληρωμές για αυθημερόν εξόφληση λογαριασμών τρίτων που θα καταχωρούνται από την Παρασκευή, 29 Μαρτίου έως και την Δευτέρα, 1η Απριλίου 2024, θα έχουν ημερομηνία εκτέλεσης την Τρίτη, 2 Απριλίου 2024.

Σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 11 του Ν. 3336/2005, οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους, και των δανείων και τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου θα εκπληρώνονται σύμφωνα με τους ειδικούς όρους αυτών την προηγούμενη ήτοι την Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 ή την επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή την Τρίτη, 2 Απριλίου 2024, καταλαμβάνει και τις υποχρεώσεις προς ΕΦΚΑ και λοιπά με καταληκτική ημερομηνία καταβολής την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα ήτοι την 29.3.2024 και η οποία συμπίπτει με την ειδική αργία των διατραπεζικών συναλλαγών.

Πηγή: in.gr