Σερφάρουν με ασφάλεια, προστατεύοντας τα προσωπικά τους δεδομένα οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Φαρσάλων!

Τον καλύτερο τρόπο να επιβεβαιώσουν ότι νοιάζονται για την διαδικτυακή τους ασφάλεια, φαίνεται πως επέλεξαν οι μαθητές & οι μαθήτριες του 1ου ΓΕΛ Φαρσάλων, καθώς είχαν μια μοναδική ευκαιρία, την Τρίτη 26/03/2024 να ενημερωθούν σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο Διαδίκτυο και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Εισηγητής της ενημερωτικής εκδήλωσης ήταν ο Καθηγητής Πληροφορικής και Υπεύθυνος Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών Β/θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας  κ. Δημήτριος Γ. Λιόβας, ο οποίος αφού τόνισε τη χρησιμότητα και την αξία του Διαδικτύου στη σημερινή εποχή, επισήμανε τους αυξημένους κινδύνους που εγκυμονεί η αλόγιστη & απρόσεκτη χρήση του.

Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν τρόποι προστασίας από τους κινδύνους, με τη βοήθεια πολυμεσικών εφαρμογών, αλλά και χρήσιμων συμβουλών προς τους μαθητές του Σχολείου.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Διευθύντρια κ. Ζησούλα Γκουτσιουκώστα και το Σύλλογο Διδασκόντων του Σχολείου ενώ επικεντρώθηκε στα φαινόμεναδιαδικτυακής βίας, στους κινδύνους που παραμονεύουν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, στον εθισμό, στην αποπλάνηση ανηλίκων, και στον διαδικτυακό εκφοβισμό γνωστό και ως Cyber Bullying. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον ευρωπαϊκό κανονισμό GDPR, ένα νομικό πλαίσιο κανόνων που αποσκοπεί στην προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο, καθώς επίσης και σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης, με ιδιαίτερη αναφορά σε περιπτώσεις διαδικτυακής ή τηλεφωνικής εξαπάτησης και εκβιασμών.

Μετά τη λήξη της εκδήλωσης, όλοι οι μαθητές έβγαλαν την αναμνηστική φωτογραφία καλύπτοντας τα πρόσωπά τους θέλοντας να δείξουν ότι είχαν εμπεδώσει το μήνυμα για την προστασία της ιδιωτικότητάς τους.

Η Διευθύντρια του σχολείου κ. Ζησούλα Γκουτσιουκώστα, ο Σύλλογος των Διδασκόντων και οι μαθητές ευχαρίστησαν τον κ. Λιόβα για την ενδιαφέρουσα και χρήσιμη ενημέρωσή τους, σχετικά με την ορθολογική χρήση της τεχνολογίας.

Η εκδήλωση έκλεισε με εποικοδομητική συζήτηση, επίλυση αποριών, και την προτροπή προς τους μαθητές να συζητούν με τους γονείς τους και να τους εμπιστεύονται για όλα τα θέματα, μεταξύ των οποίων και για αυτά που αφορούν στη διαδικτυακή τους ζωή.