Τέλη Απριλίου η ειδική ενίσχυση βάμβακος

Προς τα τέλη Απριλίου (και πριν το Πάσχα) θα καταβληθεί η ειδική ενίσχυση βάμβακος όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Κ. Μπαμπασίδης κατά τη διάρκεια του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος στη Θεσσαλονίκη.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης διατύπωσε την πεποίθηση ότι η ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια μπορεί να ξεχωρίσει και με την ανώτερη ποιότητά της και εξωστρέφεια, να κατακτήσει τις διεθνείς αγορές.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης επισήμανε ότι το βαμβάκι θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη μέρα του αγροτικού τομέα στη χώρα μας. Ενισχύοντας αυτόν τον στόχο το Υπουργείο επενδύει στην ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού, το οποίο, λόγω των δυνατοτήτων που έχει, αποκαλείται «λευκός χρυσός» και λαμβάνει συγκεκριμένες αποφάσεις, τις οποίες ανακοίνωσε ο υπουργός: Αναγνωρίζοντας το έλλειμμα που υπάρχει σε βαμβακόσπορο, μετά τη θεομηνία «Daniel», στη Θεσσαλία, ανακοίνωσε ότι υπέγραψε χθες απόφαση για ειδική χορήγηση κατά παρέκκλιση άδειας σκευάσματος συγκεκριμένης δραστικής ως προς την περίοδο διάθεσης του βαμβακόσπορου σποράς που επενδύθηκε το έτος 2023.

Στο στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ 2023-27 περιλαμβάνεται η παροχή ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης για το βαμβάκι με 919 εκατ. ευρώ. Στα οικολογικά σχήματα περιλαμβάνονται και δράσεις για το βαμβάκι. Εντός του πρώτου εξαμήνου του χρόνου αναμένεται η έκδοση πρόσκλησης για την εφαρμογή εναλλακτικών μεθόδων φυτοπροστασίας σε καλλιέργειες, μεταξύ των οποίων και του βαμβακιού, το λεγόμενο ΚΟΜΦΟΥZIO.