Γ. Γκέβρος: Τα μη κρατικά Πανεπιστήμια ευκαιρία ανάπτυξης για την επαρχία Φαρσάλων

Γράφει ο Γιάννης Γκέβρος, Γεωπόνος της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που απασχολεί την εκπαιδευτική κοινότητα και όχι μόνο, είναι η ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων. Αντικρουόμενες απόψεις επικρατούν θεωρώ και στην κοινωνία αλλά και στα πολιτικά κόμματα σχετικά με την αναθεώρηση του άρθρου 16 που θα οδηγήσει στην ίδρυση τους. Υπάρχουν αρκετοί υποστηρικτές της εν λόγω μεταρρύθμισης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και έντονες αντιδράσεις από τους διαφωνούντες με καταλήψεις Πανεπιστημίων, πορείες φοιτητών και απεργίες.

Δεν θα εξετάσω ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Δεν έχει σημασία κιόλας για την τοπική μας κοινωνία και οικονομία εδώ στην επαρχία Φαρσάλων. Το μόνο που θα επισημάνω είναι ότι μια τέτοια αλλαγή στον πυρήνα του εκπαιδευτικού μας συστήματος που είναι η τριτοβάθμια εκπαίδευση σίγουρα χρειάζεται τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας.   Όμως από την στιγμή που θα γίνει Νόμος του κράτους οφείλουμε να δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά.

Ο Δήμος Φαρσάλων επιβάλλεται να διεκδικήσει από το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας να ιδρυθεί ένα τμήμα ενός μη κρατικού πανεπιστημίου στον τόπο μας. Είναι μία πρόταση που την υποβάλλω δημόσια μέσω αυτού του άρθρου και ευελπιστώ οι διοικούντες τον Δήμο μας να την αγκαλιάσουν και να ασχοληθούν σοβαρά με αυτήν.

Η επαρχία μας δυστυχώς βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Μαραζώνει οικονομικά και πληθυσμιακά. Η λειτουργία μιας πανεπιστημιακής δομής θεωρώ ότι θα μας έδινε το φιλί της ζωής για να αντιστρέψουμε αυτήν την κατάσταση. Στις εποχές της ευημερίας της αγροτικής μας περιοχής (δεκαετία 1990) κανείς δεν διεκδίκησε σοβαρά την λειτουργία μιας σχολής ή ενός τμήματος ΑΕΙ-ΤΕΙ στα Φάρσαλα. Ίσως τότε να μην το είχαμε και ανάγκη. Τώρα όμως που το αγροτικό εισόδημα έχει συρρικνωθεί και τον τόπο μας τον χτύπησαν οι φυσικές καταστροφές οφείλουμε και πρέπει να το κάνουμε.

Το όφελος για την περιοχή μας  και την τοπική μας οικονομία θα ήταν τεράστιο. Ένα μόνο πανεπιστημιακό τμήμα 5ετους φοίτησης να εδρεύει στα Φάρσαλα με ενδεικτικά 100 φοιτητές το έτος ισοδυναμεί με 500 φοιτητές στην περιοχή μας. Το πιο απλό και άμεσο επακόλουθο είναι  ότι θα πάρει μπρος η οικοδομή και τα συναφή επαγγέλματα καθώς θα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για στέγαση. Τα σπίτια μας θα έχουν άλλη αξία είτε τα χρησιμοποιούμε για ιδιοκατοίκηση είτε για ενοικίαση/πώληση. Εκτός της στέγασης θα αυξηθεί ο οικονομικός κύκλος εργασιών της εστίασης αλλά και πολλών εμπορικών καταστημάτων της επαρχίας μας. Ο εμπορικός σύλλογος Φαρσάλων πρέπει να πρωτοστατήσει στην διεκδίκηση της πρότασης αυτής και να ενισχύσει το δίκαιο αυτό αίτημα.

Δεν θα αναφέρω άλλα πλεονεκτήματα ούτε χρειάζεται κανείς να είναι ειδικός στην οικονομική επιστήμη για να καταλάβει την ανάπτυξη και τον πλούτο που θα έφερνε στον τόπο μας αν μπαίναμε στον χάρτη της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ως πόλη. Θα προτείνω μόνο επιπλέον ότι το τμήμα που θα φιλοξενούσαμε εδώ στην καρδιά του θεσσαλικού κάμπου θα μπορούσε να είναι κάλλιστα Γεωπονικού ενδιαφέροντος. Και την αμεσότητα με το αντικείμενο έχουμε και τις διαθέσιμες εκτάσεις. Ο πρωτογενής τομέας είναι κάτι που μας ταιριάζει και που μπορούμε να το υποστηρίξουμε.

Η αδράνεια, η έλλειψη ενός σοβαρού σχεδιασμού για τα χωριά και την πόλη μας καθώς και οι φυσικές καταστροφές των τελευταίων ετών μας έχουν γυρίσει δεκαετίες πίσω…

Ήρθε νομίζω η ώρα να σκεφτόμαστε πως θα πάμε μπροστά!!!