Συνάντηση Κέλλα – Σχοινά στις Βρυξέλλες

Συνάντηση με τον Έλληνα Επίτροπο και Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτη Σχοινά είχε ο Βουλευτής ΝΔ Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συμμετοχής του, ως Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας, στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Στην ατζέντα των θεμάτων της συζήτησης του Προέδρου της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τους οποίους συνδέει φιλία πολλών ετών, περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων οι καταστροφικές πλημμύρες, που προκάλεσε το πρωτοφανές καιρικό φαινόμενο «Daniel» στη Θεσσαλία, οι κινητοποιήσεις των αγροτών και η διάχυτη αγωνία για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα, καθώς και το μεταναστευτικό ζήτημα.

Ο Λαρισαίος πολιτικός σημείωσε  ότι «έχουν ήδη διατεθεί μεγάλα ποσά ως αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς, ωστόσο, θα  απαιτηθούν επιπλέον πόροι, προκειμένου να αποκατασταθούν οι πληγές της θεομηνίας», τονίζοντας ότι «η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας αποτελεί προσωπικό στοίχημα του Πρωθυπουργού».

Σχετικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών, οι οποίες έρχονται να προστεθούν στις αντίστοιχες σε Γερμανία, Γαλλία κ.α., οι  δυο πολιτικοί  συμφώνησαν ότι είναι δικαιολογημένη η αγωνία των παραγωγών, καθώς το αυξημένο ενεργειακό κόστος (πετρέλαιο – ρεύμα), το κόστος λιπασμάτων και ζωοτροφών και η έλλειψη εργατικών χεριών, αυξάνουν σε δυσθεώρητα ύψη το συνολικό κόστος παραγωγής.

Ο κ. Κέλλας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα επίσπευσης των πληρωμών, για τη στήριξη των αγροτών, επισημαίνοντας, πως φέτος, σε μεγάλο ποσοστό, ειδικά στη Θεσσαλία δεν υπήρξε αγροτικό εισόδημα και σε συνδυασμό με τη θεομηνία και τις καταστροφές, που προκάλεσε αυτή, σε υποδομές και σε φυτικό – ζωικό κεφάλαιο, δημιούργησαν εκρηκτικό περιβάλλον στο θεσσαλικό κάμπο.

Επιπλέον, Χρήστος Κέλλας και Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρθηκαν στην ανάγκη μιας συνολικότερης αντιμετώπισης των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα στην Ελλάδα.

Οι δύο άνδρες έκαναν ειδική μνεία στην ποιότητα της ζωής των Ευρωπαίων σε καίρια θέματα, όπως η εκπαίδευση και η δημόσια υγεία,  στους πόρους που δόθηκαν στην Ελλάδα, μέσω ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης, στο συντονισμό των εργασιών για ένα νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, αλλά και στην έκτακτη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τη Χώρα μας για το μεταναστευτικό, που είναι η υψηλότερη που δόθηκε σε κράτος – μέλος.

Τέλος, κ.κ. Κέλλας και Σχοινάς ανανέωσαν το ραντεβού τους για την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε ο κ. Σχοινάς θα ενημερώσει την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής για το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2024.