ΕΦΚΑ: Ποιοι εργαζόμενοι με μπλοκάκι θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές

Ανεβαίνει στα 1.055 ευρώ το όριο των μηνιαίων αποδοχών που πρέπει να έχουν οι μισθωτοί που ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα (με μπλοκάκι) για να πάρουν την απαλλαγή από διπλές εισφορές στον ΕΦΚΑ.

Με μισθό κάτω από 1.055 ευρώ (μικτά) και με παράλληλη ατομική δραστηριότητα (με μπλοκάκι) θα χρειαστεί να πληρώσουν συμπληρωματικό ασφάλιστρο ως ελεύθεροι επαγγελματίες για να καλύψουν την εισφορά (σύνταξης και ασθένειας) της 2ης κατηγορίας των μη μισθωτών.

Με διπλή ιδιότητα (ως μισθωτοί και επαγγελματίες) ασφαλίζονται πάνω από 60.000 εργαζόμενοι.

Τι ισχύει

Σύμφωνα με το νόμο, οι μισθωτοί που ασκούν και ελεύθερο επάγγελμα με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή είναι και μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι (π.χ. δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί) καταβάλλουν υποχρεωτικά την ασφαλιστική εισφορά των μισθωτών. Εφόσον το σύνολο της εισφοράς που καταβάλλουν ως μισθωτοί (για τον κλάδο κύριας ασφάλισης και ασθένειας) καλύπτει την εισφορά σύνταξης και ασθένειας της 2ης κατηγορίας των ελεύθερων επαγγελματιών, τότε απαλλάσσονται από την καταβολή συμπληρωματικού ασφαλίστρου για τη δεύτερη απασχόληση.

Η εισφορά της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας για το 2024 ανέβηκε στα 285,87 ευρώ (από τα 276,31 ευρώ που ήταν το 2023) και αντιστοιχεί σε μικτές μηνιαίες αποδοχές 1.055 ευρώ, που σημαίνει ότι ένας μισθωτός με μπλοκάκι ή ένας έμμισθος δικηγόρος που είναι και αυτοαπασχολούμενος ή ένας λογιστής ως μισθωτός και με ατομική δραστηριότητα, αν έχει μισθό κάτω από 1.055 ευρώ, θα βρεθεί υπόχρεος σε συμπληρωματική εισφορά προς τον ΕΦΚΑ. Το 2023 η απαλλαγή από δεύτερη εισφορά προϋπέθετε μισθό 1.019 ευρώ. Για παράδειγμα:

* Μισθωτός με μπλοκάκι που οι αποδοχές του είναι 1.000 ευρώ έχει σύνολο εισφορών (σύνταξης και ασθένειας) 271 ευρώ, που σημαίνει ότι πρέπει να συμπληρώσει άλλα 15 ευρώ το μήνα για να καλύψει την εισφορά της 2ης κατηγορίας (285,87 ευρώ) και να μη βρεθεί με χρέος στον ΕΦΚΑ.

* Δικηγόρος μισθωτός σε εταιρία με αποδοχές 900 ευρώ ο οποίος παράλληλα είναι και αυτοαπασχολούμενος έχει σύνολο εισφοράς 244 ευρώ ως μισθωτός, που σημαίνει ότι θα πρέπει να καταβάλλει συμπληρωματικό ασφάλιστρο 41 ευρώ στον ΕΦΚΑ για να καλύψει την εισφορά των 285,87 ευρώ της δεύτερης κατηγορίας.

Νέοι…

Για νέους με επαγγελματική δραστηριότητα έως 5 έτη, εφόσον υπάρχει παράλληλα μισθωτή απασχόληση, η απαλλαγή ισχύει εφόσον η εισφορά της μισθωτής απασχόλησης καλύπτει το ποσό της πρώτης ασφαλιστικής κατηγορίας, που είναι 238,22 ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε μισθό 880 ευρώ το μήνα.

Οι μισθωτοί που απασχολούνται με μπλοκάκι στον ίδιο εργοδότη ή σε συνδεδεμένα με αυτόν πρόσωπα καταβάλλουν εισφορές ως μισθωτοί για το σύνολο της αμοιβής από μισθό και μπλοκάκι.

Οσοι ασκούν παράλληλες μη μισθωτές δραστηριότητες, δηλαδή ελεύθερο επάγγελμα, αυτοαπασχόληση και αγροτική δραστηριότητα, καταβάλλουν μόνο μία ασφαλιστική εισφορά από τις έξι κατηγορίες που ισχύουν για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Πηγή: eleftherostypos.gr