Μ. Χαρακόπουλος στη Μητρόπολη Φιλιππουπόλεως της Βουλγαρίας: Η εκκλησία πρέπει να είναι πάντα έτοιμη για τα χειρότερα!

«Ευθύνη πρωτίστως της εκκλησίας είναι να καταρτίζει το ποίμνιό της, γιατί η πολιτεία σήμερα μπορεί να είναι φιλική απέναντι στην εκκλησία, μπορεί να συνειδητοποιεί ότι η Ορθοδοξία είναι σημαντικό στοιχείο του πολιτισμού μας, αλλά αύριο μπορεί να έχει διαφορετική άποψη. Γι’ αυτό η εκκλησία πρέπει να είναι πάντα έτοιμη για τα χειρότερα!». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος στην αντιφώνησή του στον Μητροπολίτη Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαο, που υποδέχθηκε με θερμούς λόγους στην Μητρόπολή του τα μέλη της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ, που πραγματοποιούν επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία. 

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον μητροπολίτη «για την θερμή υποδοχή» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «στόχος μας είναι η ανάδειξη της κοινής πίστης και της πολιτιστικής κληρονομιάς που συνεπάγεται η ορθόδοξη πίστη, γατί γνωρίζετε καλύτερα από εμάς ότι η Ορθοδοξία δεν είναι μόνο βίωμα, αλλά και τρόπος ζωής και σημείο πολιτισμού και ταυτότητας των λαών μας. Και χαιρόμαστε ιδιαίτερα γιατί η Βουλγαρία και η Εκκλησία της Βουλγαρίας, παρά τον βαρύ χειμώνα της κομμουνιστικής περιόδου, βιώνει μία άνοιξη, μία άνθηση. Παρά τις διώξεις, την καταπίεση του ορθόδοξου φρονήματος, της πίστης του λαού, η Ορθοδοξία απέδειξε ότι έχει ισχυρές ρίζες στη Βουλγαρία. Και σήμερα έχουμε αυτό το θαύμα, μετά την πτώση του κομμουνισμού, της αναβίωσης των παραδόσεων, των ηθών, των εθίμων. Άκουσα με προσοχή τις προσπάθειες που καταβάλλετε για την πνευματική κατάρτιση του ποιμνίου σας, όχι μόνο των παιδιών στα σχολεία με τα κατηχητικά, την εκπαιδευτική τηλεόραση, αλλά και των ενηλίκων που βίωσαν αυτό το κενό της κομμουνιστικής αθεΐας. Και χαίρομαι που σήμερα η βουλγαρική πολιτεία, το επίσημο κράτος, συνδράμει το έργο της εκκλησίας. Καθώς, όμως, έχετε περάσει τη βαριά δοκιμασία του κομμουνισμού, ξέρετε καλύτερα από εμένα ότι η εκκλησία καλό είναι να βασίζεται στα δικά της πόδια, στις δικές της δυνάμεις, γιατί κανείς δεν ξέρει τι μας ξημερώνει αύριο. Αυτό λέω και σε κληρικούς  της ελλαδικής εκκλησίας, που πολλές φορές αγωνιούν για το μάθημα των θρησκευτικών, αν θα συνεχίσει να έχει ομολογιακό χαρακτήρα ή θα είναι ένα μάθημα θρησκειολογίας. Ευθύνη πρωτίστως της εκκλησίας είναι να καταρτίζει το ποίμνιό της, γιατί η πολιτεία σήμερα μπορεί να είναι φιλική απέναντι στην εκκλησία, μπορεί να συνειδητοποιεί ότι η Ορθοδοξία είναι σημαντικό στοιχείο του πολιτισμού μας, αλλά αύριο μπορεί να έχει διαφορετική άποψη. Γι’ αυτό η εκκλησία πρέπει να είναι πάντα έτοιμη για τα χειρότερα! Θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω για την θερμή υποδοχή. Χαίρομαι όταν συναντώ φωτισμένες προσωπικότητες, και μακάρι η Οικουμενική Ορθοδοξία να έχει περισσότερους ανθρώπους σαν και εσάς να την διακονούν. Εύχομαι να μακροημερεύετε στην επαρχία σας, η παρουσία σας να δίνει φως, και να είστε πάντοτε στις υπηρεσίες της Βουλγαρικής Εκκλησίας αλλά και της Οικουμενικής Ορθοδοξίας». 

Στη συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Βουλγαρίας στη ΔΣΟ, κ. Ράντομιρ Τσολάκοφ, παραβρέθηκαν και οι βοηθοί επίσκοποι Σμόλιαν κ. Βησσαρίων και Ζνέπολης κ. Αρσένιος.