Θωμάς Παπαλιάγκας: Η κοροϊδία της δήθεν παράτασης αναστολής πλειστηριασμών στη Θεσσαλία

Του Θωμά Παπαλιάγκα – Δικηγόρου, στελέχους του ΠΑΣΟΚ

Την προηγούμενη Τρίτη επισημάναμε προς όλες τις κατευθύνσεις και με μεγάλη έμφαση ότι η δίμηνη αναστολή των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης λόγω των πλημμυρών στη Θεσσαλία εξέπνεε στις 10 Νοεμβρίου 2023. Η κατεστραμμένη από τις πλημμύρες οικονομία της Θεσσαλίας δεν μπορούσε και δεν μπορεί ακόμη να αντέξει τους πλειστηριασμούς. Η τελείως ανάλγητη στάση τον τραπεζών, των funds και των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) όσον αφορά στους πλειστηριασμούς οδηγεί εκατοντάδες οφειλέτες σε απελπισία.

Μετά από πιέσεις, η κυβέρνηση αναγκάστηκε την Παρασκευή 10-11-2023 να νομοθετήσει εξάμηνη παράταση αναστολής κάποιων πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης (Υ.Α. 165455/ΕΞ 2023/2023 ΦΕΚ 6444/10-11-2023).

Όμως η υποτιθέμενη παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών είναι κοροϊδία. Και τούτο γιατί η αναστολή αυτή στην πραγματικότητα αφορά λίγους. Δηλαδή μόνο όσους είχαν την δυστυχία να πνιγούν οι ίδιοι, οι επιχειρήσεις ή οι κατοικίες τους. Και μάλιστα ούτε καν όλους αυτούς.

Όπως ορίζεται στην Υπουργική Απόφαση, «Δικαιούχοι της αναστολής είναι επιχειρήσεις που πιστοποιούνται ως πληγείσες από βεβαίωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας και εντάσσονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς πληττόμενες επιχειρήσεις, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία πιστοποιείται ότι έχουν υποστεί ζημίες στις κατοικίες τους, στο πλαίσιο της ένταξής τους στο σχήμα παροχής στεγαστικής συνδρομής και αποζημίωσης οικοσκευής».

Δικαίωμα δηλαδή στην αναστολή έχουν μόνο όσοι έχουν σχετική βεβαίωση από την περιφέρεια και έχει κριθεί ότι δικαιούνται αποζημίωση. Μόνο αυτοί όμως έχουν πληγεί στη Θεσσαλία από τις πλημμύρες; Όχι βέβαια. Πλέον αυτών, είναι και πολλοί άλλοι πληγέντες που έχουν πέσει θύμα πλημμελών ελέγχων (π.χ. των οποίων τα σπίτια κρίθηκαν «πράσινα», αν και έχουν πληγεί κλπ).

Κι άλλοι όμως, πολύ περισσότεροι, οι οποίοι έχουν πληγεί έμμεσα αλλά πολύ σοβαρά.

Η απώλεια στο ΑΕΠ της Θεσσαλίας αναμένεται να φτάσει ακόμη και το 1/3 σε σχέση με το ΑΕΠ προ των πλημμυρών. Μία τέτοια απώλεια δεν μπορεί παρά να πλήττει όλους τους επαγγελματικούς κλάδους που στηρίζονται ή έχουν οικονομικές συναλλαγές με τους αμέσως πληττόμενους. Ένας δηλαδή πλημμυρόπληκτος με κατεστραμμένη παραγωγή, κατοικία και μηχανήματα πώς να πληρώσει τα φάρμακα, τα γεωργικά εφόδια, τα καύσιμα, τον λογιστή, τον γιατρό, τον δικηγόρο του και πώς να ψωνίσει; Αυτοί λοιπόν δεν πλήττονται;

Δεν μπορεί να το αντιληφθεί αυτό η κυβέρνηση και ο Υπουργός Οικονομικών; Προφανώς μπορούν.

Όμως επιλέγουν να νομοθετούν ιδεολογικά, ευνοώντας συστηματικά τις πολύ μεγάλες εταιρείες, τις πολυεθνικές και τα funds, που πολύ συχνά λειτουργούν σαν «κοράκια». Και τους ευνοεί σε βάρος της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και των αδύναμων οικονομικών και κοινωνικών στρωμάτων, στοχεύοντας ακόμη και στις ιδιοκτησίες τους. Δεν έτυχε λοιπόν. Πέτυχε. Με γεια μας.