Η απάντηση του καθηγητή Πανεπιστημίου κ. Γούσιου Δημήτρη σε υπαινιγμούς του κ Αγοραστού

Η αλήθεια της επιστημονικής έρευνας μπρος στην αγένεια που δημιουργεί η αγωνία της επανεκλογής

Ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Θεσσαλίας σε κομματική του εκδήλωση στο Δημαρχείο των Φαρσάλων, αναφέρθηκε στη συνάντησή που είχα με τον συνάδελφό μου και υποψήφιο περιφερειάρχη κ Κουρέτα σχετικά με την κατάσταση στα Φάρσαλα και στον Ενιπέα.   Ως όφειλα  από τη θέση μου ως καθηγητής Πανεπιστημίου και ως κάτοικος του Δήμου Φαρσάλων, εφόσον μου ζητήθηκε, έδειξα στον κ Κουρέτα σειρά χαρτών που δημοσιοποιώ σήμερα στον Φαρσαλινό και Θεσσαλικό Λαό. Αποτελούν ταυτόχρονα πειστήριο και καταγγελία για την καταστροφή των κοινοτήτων μας για τέταρτη φορά σε 6 χρόνια.

Οι χάρτες αυτοί δείχνουν  αφενός την  προαναγγελία της καταστροφής και αφετέρου, την  αμέλεια της περιφερειακής διοίκησης (στην οποία ανήκει η διαχείριση των ποταμών) να παρέμβει προληπτικά στην περιοχή. Δείχνουν καθαρά ότι η θέση του φράγματος επηρέασε και οι πλημμύρες καταπόνησαν τουλάχιστον από το 2016 και εντεύθεν τα αναχώματα στα όρια των παραποτάμιων οικισμών. Το πέρασμα από ανοίγματα 40 μέτρων το 2020 σε διαδοχικά ανοίγματα σε διάστημα 250 μέτρων το 2023, δείχνει αν μη τι άλλο, την αδυναμία εκτίμησης του κινδύνου.

Δυστυχώς, ο κ Αγοραστός και ο Δήμος Φαρσάλων είχαν ενημερωθεί από την κοινότητά μας με επίσημη εκδήλωση το φθινόπωρο του 2022 (παρευρέθηκαν βουλευτές από όλα τα κόμματα) και πρωτοκολλημένο υπόμνημα  (το οποίο ποτέ δεν απαντήθηκε) για τον κίνδυνο να υπάρξουν καταστροφές και θύματα στα χωριά της κοινότητας Ευυδρίου. Αρκούσε απλά η ενίσχυση των αναχωμάτων στα σημεία διάρρηξης για να αποφευχθούν οι τραγικές συνέπειες. Δεν το έπραξαν.Έτσι αντί λίγων χιλιάδων ευρώ θα δοθούν τώρα σε αποζημιώσεις, εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, όλα τα στοιχεία της επιστημονικής έρευνας  τα οποία διαθέτω βρίσκονται στην διάθεση όλων των ενδιαφερομένων και ιδιαίτερα των συντοπιτών μου ώστε στο μέλλον να μην εκτίθενται και να είναι πιο διεκδικητικοί και κριτικοί στις διάφορες εξουσίες, ιδιαίτερα τις τοπικές.

Καθηγητής Γούσιος Δημήτρης

Χωροταξία και Ανάπτυξη Αγροτικού Χώρου

Μόνιμος κάτοικος κοινότητας Μεγάλου Ευυδρίου