“Το στοίχημα του κάμπου”

Του Μάξιμου Χαρακόπουλου

Η πλημμύρα της Θεσσαλίας θα μείνει αναμφίβολα στην μνήμη των Ελλήνων για πολλά χρόνια. Όχι μόνον για το εύρος της πρωτοφανούς καταστροφής που άφησε πίσω της, αλλά και γιατί, ταυτόχρονα αποκάλυψε σε όλους μας το απειλητικό μέλλον που φέρνει η κλιματική αλλαγή, εφόσον δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Στη διάρκεια της πλημμύρας είδαμε ασύλληπτες ποσότητες βροχής, που έκαναν τις κοίτες των ποταμών και των χειμάρρων εντελώς ανεπαρκείς για να μεταφέρουν τον τεράστιο όγκο νερού. Το αποτέλεσμα ήταν πλημμυρισμένα χωριά και χωράφια, κατεστραμμένες κτηνοτροφικές μονάδες και επιχειρήσεις, διαλυμένες υποδομές. Δυστυχώς, σ’ αυτόν τον Αρμαγεδδώνα, κάποιοι συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους. Και σε μια καταστροφή, αυτή είναι πάντα η σοβαρότερη απώλεια. 

Η δραματική κλιματική αλλαγή, που πλέον κανείς δεν την αμφισβητεί, δεν σημαίνει ωστόσο ότι δεν πρέπει να διερευνηθούν πιθανές ευθύνες για την πρόληψη των πλημμυρών ή και τη διαχείριση που έλαβε χώρα με την εκδήλωση του φαινομένου. Άλλωστε, οι καταγγελίες είναι πολλές εκ μέρους των κατοίκων. Κάποιες ίσως υπερβολικές, επί δικαίων και αδίκων. Η οργή, όμως, δικαιολογείται αυτές τις στιγμές της απόγνωσης. Όταν βλέπεις τους κόπους μιας ζωής να καταρρέουν εν ριπή οφθαλμού, δεν είναι εύκολο να κρατήσεις την ψυχραιμία σου. Η αλήθεια, όμως, πρέπει να λάμψει. Να μην μείνουν σκιές για το αν υπήρξαν παραλείψεις ή ολιγωρίες από τους αρμοδίους. Και η παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου ικανοποιεί το περί δικαίου αίσθημα ότι η δικαιοσύνη θα αποδώσει τα του καίσαρος τω καίσαρι. 

Αυτό που προέχει, όμως, τώρα είναι η επιτάχυνση του τιτάνιου έργου της δημιουργίας ασφαλώς συνθηκών για την υγεία των πολιτών. Πρώτα, επομένως, πρέπει να ολοκληρωθεί η αποκομιδή των δεκάδων χιλιάδων νεκρών ζώων που βρίσκονται σε αποσύνθεση. Η παρέμβαση του στρατού είναι καθοριστική. Η κατάσταση, όμως, είναι ανυπόφορη, όπως και η δυσοσμία. Γι’ αυτό και πρέπει με εντατικότερους ρυθμούς να ενισχυθεί η περισυλλογή και καύση των νεκρών ζώων. Παράλληλα, πρέπει να απαντληθούν τα ύδατα που υπάρχουν ακόμη σε κατοικημένες περιοχές. 

Το ίδιο επείγουσα είναι η στέγαση των ανθρώπων που ξεσπίτωσε η πλημμύρα σε αξιοπρεπή καταλύματα. Η παραμονή σε εκκλησίες δυο εβδομάδες μετά το γεγονός δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση, όπως και τα φαινόμενα μαυραγορατισμού για την εξεύρεση κατοικιών προς ενοικίαση.

Η κατάσταση του θεσσαλικού κάμπου δεν επιτρέπει ημίμετρα και καθυστερήσεις. Αντιθέτως, επιβάλλει την εφαρμογή ενός γενναίου ολιστικού προγράμματος ανασυγκρότησης ολόκληρης της περιφέρειας Θεσσαλίας. Σχέδιο που θα πρέπει να εφαρμοστεί με συγκεκριμένους μακροπρόθεσμους στόχους αλλά και με ταχύτατους ρυθμούς, υπερπηδώντας τα συνήθη γραφειοκρατικά εμπόδια. 

Ο «Daniel» και οι συνέπειές του υπογράμμισαν ξαφνικά σε όλη τη χώρα τη ζωτική σημασία του κάμπου για την ελληνική οικονομία και ειδικότερα για την πρωτογενή παραγωγή και τα τρόφιμα. Όλοι αντελήφθησαν ότι Θεσσαλία δεν είναι μόνον σιτάρι και βαμβάκι -που τόσο λοιδορήθηκε λόγω κάποιων υπερβολών στο παρελθόν. Είναι ακόμη γάλα, τυρί, κρέας, φρούτα, λαχανικά, στα οποία το ποσοστό της θεσσαλικής γης είναι μεγάλο. Και οι ελλείψεις σε αυτά θα εκτινάξουν τις τιμές στο ράφι, σε μια εποχή που ήδη η αγορά ταλανίζεται από έναν επίμονο πληθωρισμό. 

Η γρήγορη, λοιπόν, παραγωγική ανασυγκρότηση της περιφέρειας, παράλληλα με τιην κάλυψη των άλλων αναγκών, στέγασης, βασικών υποδομών, είναι μια εκ των ων ουκ άνευ συνθήκη για την ανάπτυξη και την ευημερία όλης της χώρας. Αν χαθεί το στοίχημα στη Θεσσαλία, δεν θα είναι μόνον οι κάτοικοί της που θα υποφέρουν, εντείνοντας αναμφίβολα και την μετανάστευση, ειδικά των νεότερων.

Η κυβέρνηση έδειξε σε αυτή τη φάση γρήγορα αντανακλαστικά. Εξασφαλίστηκαν τα πρώτα κεφάλαια για την εφαρμογή του προγράμματος, ξεκίνησαν και οι πρώτες χρηματοδοτήσεις, ενώ ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στη σύσταση δομών που θα υπερκεράσουν τις χρόνιες παθογένειες του κράτους. Σε αυτό το έργο οφείλουμε όλοι να συστρατευθούμε, συμβάλλοντας στην επιτυχία του.  

Ο δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υπουργός.