Κόκκαλης για κορωνοχρέη: Άδικο και μη νόμιμο να ζητάμε πληρωμή χρεών που δε δημιουργήθηκαν με ευθύνη του επιχειρηματία, να γίνει «κούρεμα»

Την πεποίθηση πως «όταν τα χρέη που δημιουργήθηκαν, δεν δημιουργήθηκαν από ευθύνη του επιχειρηματία είναι άδικο, είναι μη νόμιμο, δεν είναι σωστό να ζητάμε από τον επιχειρηματία να πληρώσει όλο το χρέος και να μην κάνουμε ένα «κούρεμα» της οφειλής» εξέφρασε ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας στη βουλή στο πλαίσιο νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των χρεών προς την εφορία που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία.

Μεταξύ άλλων ο κ. Κόκκαλης τόνισε για την κυβερνητική πρόταση πως «σίγουρα δεν είναι αυτό το οποίο ήθελε και θέλει η αγορά. Το είπαμε και άλλη φορά και το επαναλαμβάνουμε: όταν τα χρέη που δημιουργήθηκαν δεν δημιουργήθηκαν από ευθύνη του επιχειρηματία είναι άδικο, είναι μη νόμιμο, δεν είναι σωστό να ζητάμε από τον επιχειρηματία να πληρώσει όλο το χρέος και να μην κάνουμε ένα «κούρεμα» της οφειλής. Επαναλαμβάνω, όταν το χρέος δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας με κρατική εντολή και έκλεισαν οι επιχειρήσεις, οι 78 έντοκες δόσεις συνιστούν κοροϊδία. Ενδεικτικό είναι ότι δεν περιλαμβάνονται και αυτοί που έχουν κάνει ρυθμίσεις. Από αυτό φαίνεται η προχειρότητα της σχετικής ρύθμισης, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Για να ενταχθεί κάποιος σε αυτή τη ρύθμιση, που θα ψηφιστεί σήμερα, πρέπει να χάσει αυτή την οποία έχει. Να εντάξετε και αυτούς».

ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΧΡΕΗ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ 

Σε ότι αφορά το ασφαλιστικό, ο Λαρισαίος πολιτικός υποστήριξε απευθυνόμενος στον υπουργό Εργασίας, πως «πρέπει να αποκαταστήσετε μια αδικία όσον αφορά αυτούς οι οποίοι οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία, πάνω από 20.000 ευρώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες πάνω από 6.000 ευρώ. Άλλο το δικαίωμα στην απονομή σύνταξης, που είναι συνταγματικό δικαίωμα και άλλο η οφειλή. Έχουμε να κάνουμε αφενός με την αξιοπρεπή διαβίωση του εν δυνάμει συνταξιούχου και αφετέρου με ένα ασφαλιστικό ταμείο. Δεν θα χάσει τα χρήματά του το ασφαλιστικό ταμείο. Δώστε λύση σε αυτούς οι οποίοι οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ και δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη και είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και στους αγρότες που οφείλουν πάνω από 6.000 ευρώ».

ΝΑ ΣΚΥΨΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΕΠ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Τέλος, ο κ. Κόκκαλης μεταφέροντας στη βουλή τα αιτήματα των εργαζομένων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, κάλεσε την κυβέρνηση «να σκύψει στα προβλήματά τους, όχι μόνο να δώσει απάντηση στα αιτήματά τους, αλλά να σκύψει και στα προβλήματα των εργαζομένων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών».