Περί ψευδών ειδήσεων!

*Γράφει ο Σιδερίδης Στέφανος, M.Sc Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός Κέντρο Υγείας Φαρσάλων

Το όργιο της παραπληροφόρησης και των ψευδών-τοξικών ειδήσεων με κύριο τροφοδότη τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την αρχή της πανδημίας και καθ’όλη τη διάρκεια της εμβολιαστικής διαδικασίας απειλούν εως και την εύρυθμη λειτουργία της ίδιας της κοινωνίας.

Ο ιός των fake news είναι το ίδιο επικίνδυνος και παραπλανητικός διότι αποτελεί τον πιο αυταρχικό τροφοδότη του λαϊκισμού, της παραπληροφόρησης, της ανοησίας και εν τέλει της ευαλωτότητας του πληθυσμού. Και αυτό γιατί μπορεί να επηρεάσει αρνητικά δράσεις, συμπεριφορές και κρίσιμες επιλογές των ανθρώπων με βαρύτατες υγειονομικές συνέπειες. Όλα τα παραπάνω εμποδίζουν τη δυνατότητα για μάθηση και ορθή πληροφόρηση, δεν διευκολύνουν την ικανότητα των ατόμων να επεξεργάζονται με κριτική σκέψη και να κατανοούν τις βασικές πληροφορίες για την υγεία τους, πλήττοντας την ορθή ενημέρωσή τους.

Απειλούν τη βελτίωση της παιδείας για θέματα υγείας, την υγιή και παραγωγική καθημερινότητα όλων μας. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι ζωτικότατης σημασίας η ανάπτυξη γνωστικών δεξιοτήτων και η ορθή αξιολόγηση της πληροφορίας για τη σωστή πλοήγηση σε έναν τόσο περίπλοκο υγειονομικό λαβύρινθο με στόχο την επιτυχή λήψη της απόφασης και την ετοιμότητα του καθενός στον σχεδιασμό του πλάνου φροντίδας του.

Οι συνέπειες κάθε χαμηλού εγγραμματισμού της υγείας έχουν ως αποτέλεσμα ανεπαρκείς ή προβληματικές δεξιότητες παιδείας στην υγεία, επηρεάζοντας αρνητικά την υγεία.

Η προσωπική παιδεία για την υγεία είναι ο βαθμός στον οποίο τα άτομα έχουν τη δυνατότητα να βρουν, να κατανοήσουν, να αξιολογήσουν και να χρησιμοποιήσουν πληροφορίες και υπηρεσίες για να λάβουν τις σχετικές με την υγεία αποφάσεις και ενέργειες για τους ίδιους και τους υπόλοιπους στην κοινότητα.

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθερία