Κοροναϊός: Απειλεί το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού – Ο δύσκολος Φεβρουάριος

Η επιδημία του νέου κινεζικού ιού 2019-nCoV (κοροναϊού) μπορεί να εξαπλωθεί στα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού αν δεν ελεγχθεί, προειδοποιεί επιδημιολόγος δημόσιας υγείας του Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian.

Μέχρι στιγμής πάνω από 1000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Επειτα από την πρόσφατη παραδοχή του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αμπχανόμ Γκεμπρεγέσιους ότι «δεν βλέπουμε ίσως παρά την κορυφή του παγόβουνου», ο καθηγητής Γκάμπριελ Λουνγκ (Gabriel Leung) επικεφαλής του τμήματος Ιατρικής Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα ότι το σημαντικότερο θέμα είναι ο υπολογισμός του μεγέθους και του σχήματος του παγόβουνου.

Από την στιγμή που οι περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι κάθε άτομο που έχει μολυνθεί μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε 2,5 άλλους ανθρώπους, αυτό ανεβάζει το ποσοστό του κινδύνου μετάδοσης σε 60%-80%.

Ακόμη και αν το ποσοστό θνησιμότητας τοποθετηθεί στο 1%, δεδομένου ότι στις παρούσες επίσημες εκτιμήσεις δεν υπολογίζονται τα ηπιότερα κρούσματα της νόσου, οι θάνατοι θα ανέλθουν σε τεράστιους αριθμούς.

Ο Γκάμπριελ Λουνγκ, που κατευθύνεται προς την έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Γενεύη, θα προειδοποιήσει κατά την διάρκεια συνάντησης εμπειρογνωμόνων ότι το πρώτο θέμα που τίθεται είναι η κλίμακα εξάπλωσης της παγκόσμιας επιδημίας και το δεύτερο να γίνουν εκτιμήσεις για την αποτελεσματικότητα των δραστικών μέτρων που έχει λάβει η Κίνα για την ανάσχεση της επιδημίας, διότι, αν αποδειχθούν επιτυχή, και άλλες χώρες θα πρέπει να σκεφτούν τα υιοθετήσουν.

ΠΟΥ: Πολύ σοβαρή απειλή

Η επιδημία του νέου κοροναϊού αποτελεί “πολύ σοβαρή απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο”, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σήμερα, κάνοντας παράλληλα έκκληση στις χώρες να μοιράζονται τα δείγματα του ιού που διαθέτουν και να επιταχύνουν τις έρευνές τους για φάρμακα ή εμβόλια.

“Με το 99% των κρουσμάτων στην Κίνα, αυτή (η επιδημία) παραμένει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη χώρα αυτή, όμως αποτελεί και πολύ σοβαρή απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσιους στην εναρκτήρια ομιλία του σε συνέδριο στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 400 ερευνητές και εθνικοί οργανισμοί, κάποιοι από τους οποίους μέσω βιντεοσύνδεσης από την ηπειρωτική Κίνα και την Ταϊβάν.

Στόχος του διήμερου συνεδρίου είναι να επιταχυνθεί η έρευνα για την παραγωγή εμβολίων, φαρμάκων και διαγνωστικών μεθόδων για τον εντοπισμό του νέου κοροναϊού, εν μέσω των εντεινόμενων ανησυχιών για τον τρόπο μετάδοσής του.

Κορύφωση τον Φεβρουάριο

Η επιδημία του νέου ιού στην Κίνα μπορεί να φθάσει στο αποκορύφωμά της τον Φεβρουάριο και στη συνέχεια να σταθεροποιηθεί πριν υποχωρήσει, δήλωσε ο πλέον υψηλόβαθμος σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης για θέματα υγείας, αναφερόμενος στον νέο ιό.

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters, ο Τζονγκ Νάνσαν, κορυφαίος επιδημιολόγος που έγινε γνωστός για τον ρόλο του στην αντιμετώπιση της επιδημίας του SARS το 2003, δήλωσε ότι η κατάσταση σε κάποιες επαρχίες ήδη βελτιώνεται, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να μειώνεται.

Ο Τζονγκ δήλωσε ότι η πρόβλεψη βασίζεται σε μοντέλα και στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών καθώς και στις ενέργειες της κυβέρνησης.

«Άρα, υποθέτουμε ότι ίσως να φθάσει στο αποκορύφωμα ενδεχομένως στα μέσα ή στο τέλος αυτού του μήνα, του Φεβρουαρίου…και στη συνέχεια να σταθεροποιηθεί κάπως ή κάτι τέτοιο, και μετά να υποχωρήσει», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα περιορισμού στην πόλη Γουχάν, το επίκεντρο της επιδημίας, είναι απαραίτητα και η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει σε μόνιμη απαγόρευση του εμπορίου άγριων ζώων. Χρειάζεται επίσης να βελτιώσει τους μηχανισμούς για τον έλεγχο των ασθενειών ή ακόμα και να συστήσει ένα παγκόσμιο σύστημα προειδοποίησης για μολυσματικές ασθένειες, δήλωσε ο Τζανγκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ