“Σκυτάλη” στην Συμφωνία των Πρεσπών μετά την ψήφο εμπιστοσύνης

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, την οποία εξασφάλισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με 151 ψήφους «υπέρ» και 148 «κατά».

Τα 151 «ναι», προήλθαν από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κι από την Έλενα Κουντουρά, τον Βασίλη Κόκκαλη, τον Θανάσης Παπαχριστόπουλο, τον Κώστα Ζουράρι, την Κατερίνα Παπακώστα και τον Σπύρο Δανέλλη.

Τα «όχι» ήταν 148, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης, που δεν ήταν παρών στη Βουλή γνωστοποίησε μέσω επιστολής ότι αν βρισκόταν στη Βουλή θα ψήφισε «όχι», αλλά με βάση τον κανονισμό η ψήφος αυτή δεν προσμετράτε.

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την παροχή της ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, δήλωσε ότι «σήμερα το Κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα. Έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης  στην προσπάθεια ανάκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας.

Σε μία κυβέρνηση που έχει ήδη αλλάξει την Ελλάδα και που θα συνεχίσει μέχρι την ολοκλήρωση της συνταγματικά κατοχυρωμένης θητείας της, με μοναδικό γνώμονα τις ανάγκες και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, τις ανάγκες και τα συμφέροντα της Ελλάδας των πολλών».

Επόμενος στόχος πλέον για την Κυβέρνηση είναι να κυρώσει η Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία θα εισαχθεί στο κοινοβούλιο τις επόμενες μέρες.

Μάλιστα, το βράδυ της Τετάρτης η Κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, με ρηματική της διακοίνωση γνωστοποίησε ότι από πλευράς της, ολοκληρώθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία και πλέον το «μπαλάκι», περνάει στην ελληνική πλευρά. Η Κυβέρνηση προσδοκά σε ακόμα μεγαλύτερη πλειοψηφία στην ψηφοφορία για τη Συνθήκη των Πρεσπών.

Ο ένας εκ των έξι βουλευτών εκτός ΣΥΡΙΖΑ, που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, ο Σπύρος Δανέλης, στην ομιλία του άφησε αιχμές για τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, συνέδεσε τη ψήφο του με τη Συμφωνία των Πρεσπών και δέχθηκε τα χειροκροτήματα από τους κυβερνητικούς βουλευτές.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, Το Ποτάμι βρίσκεται σε δύσκολη θέση μετά και την διαγραφή του κ. Δανέλλη, καθώς αλλάζουν διαρκώς οι θέσεις που εκφράζουν οι βουλευτές του για το τι θα πράξουν στην ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και συζητώντας με δημοσιογράφους, δήλωσε πως δεν θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ ερωτώμενη τι θα γίνει με την περίπτωση ταυ Θανάση Θεοχαρόπουλου, απάντησε λακωνικά, «καθίστε και θα δούμε».

Η αντιπαράθεση στη Βουλή

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του με την οποία έκλεισε η συζήτηση πριν από τη ψηφοφορία, τόνισε ότι «ζητήσαμε ψήφο εμπιστοσύνης για την σταθερότητα και την αξιοπιστία της χώρας» και επιτέθηκε με σφοδρότητα στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, εκτιμώντας ότι δεν έχει επιχειρήματα για να αντικρούσει το κυβερνητικό έργο και η έλλειψη αφηγήματος τον οδηγεί σε ακραία πόλωση.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε τη διαδικασία, ως «την τελευταία πράξη μιας πολιτικής φαρσοκωμωδίας» και κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ότι προχώρησαν σε «σικέ διαζύγιο» και οτι ακόμη κι αν η Κυβέρνηση λάβει τη ψήφο εμπιστοσύνης, θα είναι μια Κυβέρνηση “κουρελού”.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό, του είπε, «θα σκίζατε τα μνημόνια, αλλά σκίσατε τη μεσαία τάξη», συμπληρώνοντας όμως ότι ούτε η Δεξιά του Μητσοτάκη αποτελεί λύση.

Ο ΓΓ. Του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αφού εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στην Κυβέρνηση, αναφέρθηκε σε μία σειρά τους λόγους για τους οποίους πρόκειται να καταψηφίσει την κυβέρνηση, στη σχετική ψηφοφορία.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ξεκαθάρισε πως η ψήφος εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, δεν σημαίνει ταυτόχρονα και θετική ψήφο για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι άλλαξε στάση για τη Συμφωνία των Πρεσπών το Νοέμβριο και δεν υπήρξε ειλικρινής μαζί του, ενώ τον κάλεσε να σταματήσει τη διαδικασία και να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, χαρακτήρισε ως εθνική μειοδοσία της παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας και υπογράμμισε ότι «η σημερινή Βουλή, δεν εκφράζει τη βούληση του ελληνικού λαού».

Χειροκροτήματα δέχθηκε και η Κατερίνα Παπακώστα που ήταν μια εκ των βουλευτών εκτός ΣΥΡΙΖΑ, που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, μόνο που ατά ήταν ειρωνικά και προήλθαν από τους βουλευτές της ΝΔ, μόλις η κυρία Παπακώστα είπε το “ναί”

Πηγή: ant1news.gr