Ακριβαίνει η πλαστική σακούλα

Υπερδιπλασιασμός του ειδικού τέλους για τις πλαστικές σακούλες θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Οι εισπράξεις που αποδόθηκαν στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς, από το τέλος που επιβλήθηκε από τον περασμένο Ιανουάριο, έφτασε τα 7,7 εκατομμύρια ευρώ, ξεπερνώντας τα 10 μαζί με τους φόρους.

Όμως από την πρώτη μέρα το νέου έτους, τα 4 λεπτά (+ΦΠΑ) που χρεώνεται σήμερα η σακούλα θα γίνουν 9 (7 προ ΦΠΑ).

Υπενθυμίζεται ότι από το ανταποδοτικό τέλος εξαιρούνται οι σακούλες στα περίπτερα και τις λαϊκές αγορές.

Το συνολικό ποσό είσπραξης, ωστόσο, δεν αναμένεται να διπλασιαστεί, αφού σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η αγορά των πλαστικών σακούλων έχει μειωθεί, αφού οι καταναλωτές προμηθεύονται όλο και περισσότερο σακούλες πολλαπλής χρήσης, τουλάχιστον για τα καθημερινά τους ψώνια.

Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΕΟΑΝ, Δημήτρη Πολιτόπουλου στο Έθνος, σχεδιάζεται πιλοτικό πρόγραμμα που θα ξεκινήσει στις αρχές του 2019, αρχικά σε 3-4 δήμους με διαφορετικά μεταξύ τους χαρακτηριστικά και θα αφορά στην παροχή επαναχρησιμοποιούμενων τσαντών στους δημότες.

Στόχος είναι η διενέργεια μεγάλου διαγωνισμού, ώστε το πρόγραμμα να επεκταθεί σε όλους τους δήμους της χώρας, καλύπτοντας τις ανάγκες όλων των πολιτών.

Η διανοµή θα γίνει µέσω των δήµων και εκτιµάται ότι το σύνολο του πληθυσµού θα έχει καλυφθεί σταδιακά σε βάθος τριετίας. Σύµφωνα µε τους υπολογισµούς του ΕΟΑΝ, τα χρήµατα που αναµένεται να εισπραχθούν από τις χρήσεις 2018 και 2019 επαρκούν οριακά για την κάλυψη του πληθυσµού.

Μειωμένα δημοτικά τέλη για υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης

Σε μείωση των δημοτικών τελών σε δημότες ΟΤΑ που θα πετυχαίνουν υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης προσανατολίζεται η απόφαση η οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα υπογραφεί άμεσα από τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών.

Στόχος είναι η κινητοποίηση των πολιτών, αλλά και των δημοτικών Αρχών, αφού η πλειοψηφία των δήμων δεν κινείται γρήγορα στο ζήτημα της ανακύκλωσης, δεδομένου ότι οι περισσότεροι δεν έχουν προχωρήσεις σε διαχωρισμό υλικών σε ξεχωριστούς κάδους (χαρτί, γυαλί, μέταλλο και πλαστικό), παρά την εκπνοή της προθεσμίας που αφορά σε χώρους συνάρθροισης κοινού.

Με το νέο σύστηµα τα απορρίµµατα κάθε δήµου θα ζυγίζονται και όσα περισσότερα απορρίµµατα πηγαίνει ένας δήµος για ταφή, τόσο θα ανεβαίνει και η τιµή της ταφής.