Εγκαταστάθηκε μετεωρολογικός σταθμός στο Δημοτικό Σχολείο Βαμβακούς Φαρσάλων

Σε χώρο του Δημοτικού Σχολείου Βαμβακούς Φαρσάλων, έπειτα από σχετική άδεια του Δήμου Φαρσάλων, εγκαταστάθηκε πρόσφατα και λειτουργεί μετεωρολογικός σταθμός, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οποίος συλλέγει καθημερινά τα καιρικά δεδομένα της περιοχής και τα μεταφέρει διαδικτυακά, στην ειδική πλατφόρμα του Αστεροσκοπείου για τον καιρό.

Ο Μετεωρολογικός σταθμός, είναι τύπου Davis και έχει τη δυνατότητα να μετρήσει και να καταγράψει αυτόματα εσωτερική και εξωτερική θερμοκρασία, εσωτερική και εξωτερική υγρασία, ατμοσφαιρική πίεση καθώς και την τάση της μεταβολής της, ένταση και διεύθυνση ανέμου, ύψος βροχής, σημείο δρόσου, δείκτη δυσφορίας, καθώς και τις ανώτερες και κατώτερες τιμές αυτών των μεγεθών. Ο Σταθμός θα χρησιμοποιείται τόσο για επιστημονικές παρατηρήσεις, όσο και για την πρόβλεψη του καιρού στην ευρύτερη περιοχή καθώς τα Φάρσαλα αποτελούν καθαρά αγροτική περιοχή.

Για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία μίλησε στο ifarsala.gr, ο διευθυντής του Σχολείου κ. Ευάγγελος Χαμορούσος, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είναι μια σημαντική δραστηριότητα, που ξεπερνά τα στενά εκπαιδευτικά πλαίσια προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και των αγροτών της περιοχής, ενισχύοντας την ακρίβεια στην καθημερινή πρόγνωση σε τοπικό επίπεδο σε πραγματικό χρόνο.

Το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα τελευταία δώδεκα χρόνια τοποθετεί αυτόματους μετεωρολογικούς σταθμούς σε ολόκληρη τη χώρα. Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης του μετεωρολογικού σταθμού στην επιλεγόμενη τοποθεσία, ο σταθμός προστίθεται στο εκτεταμένο δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το οποίο παρέχει σε πραγματικό χρόνο μετεωρολογικές παρατηρήσεις 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες το χρόνο.

Τα δεδομένα ενός σταθμού μπορούν να συμβάλλουν στην βελτίωση της πρόγνωσης καιρού σε μια περιοχή, αφού επιτρέπουν στο μετεωρολόγο-προγνώστη τη σύγκριση των πραγματικών τιμών των μετεωρολογικών παραμέτρων που καταγράφονται από το σταθμό, με αυτές των τιμών που υπολογίζουν τα αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης καιρού.

Η δυνατότητα της 24ωρης παρουσίασης των μετεωρολογικών συνθηκών στην περιοχή της Βαμβακού Φαρσάλων, θα επιτρέπει στον κάτοικο της περιοχής ή σε κάποιον επισκέπτη να ενημερώνεται για τις τρέχουσες μετεωρολογικές συνθήκες της περιοχής.

Τέλος, τα δεδομένα του σταθμού μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως αποδεικτικά στοιχεία για την εκδήλωση κάποιου έντονου μετεωρολογικού φαινομένου όπως παγετός, πλημμυρικά φαινόμενα, θυελλώδεις άνεμοι κ.α., καθώς επίσης και για την εξέλιξη μιας κακοκαιρίας ή τον επιχειρησιακό προγραμματισμό αντιμετώπισης μια πυρκαγιάς.

Οι κάτοικοι των Φαρσάλων μπορούν να βλέπουν τον καιρό στην ηλεκτρονική διεύθυνση: 

http://penteli.meteo.gr/stations/vamvakou/