Κρίση στην Κυβέρνηση για την Συμφωνία των Πρεσπών

«Με πόνο καρδιάς έκανα δεκτή την παραίτηση» του Ν. Κοτζιά, δήλωσε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, τον οποίον και ευχαρίστησε «ειλικρινώς», όπως είπε, «για τη συμβολή του τα 3,5 αυτά χρόνια στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας», κάνοντας λόγο για κοινή προσπάθεια.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός πήρε την απόφαση να αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών δίνοντας ένα μήνυμα ότι η επιλογή αυτή σηματοδοτεί την αποφασιστικότητα του να ολοκληρώσει  την επιτυχή Συμφωνία των Πρεσπών.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας η απόφαση του να κάνει δεκτή την παραίτηση Κοτζιά είναι απόφαση με πολλά μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε στην εθνική γραμμή της χώρας.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στην ΠΓΔΜ πως δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία, καθώς όπως συμπλήρωσε, «η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί ένταξη της ΠΓΔΜ σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό με συνταγματική ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας”». Προς αυτήν την κατεύθυνση, ενθάρρυνε την ηγεσία της ΠΓΔΜ να προχωρήσει «με θάρρος και αποφασιστικότητα» προς την κατεύθυνση της συνταγματικής αναθεώρησης.

Η πρώτη αντίδραση από την πλευρά του Νίκου Κοτζιά μετά την παραίτησή του ήρθε μέσω Twitter, με έναν  στίχο του Ντίνου Χριστιανόπουλου. Συγκεκριμένα, ο κ. Κοτζιάς έγραψε:

«Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιούς θα πας και ποιούς θα αφήσεις. Ο ΠΘ και σειρά Υπουργών έκαναν στο χθεσινό ΥΣ τις επιλογές τους και εγώ κατοπιν τις δικές μου.  Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος».