Γυαλιά Ηλίου (Αξεσουάρ ή Προϊόν προστασίας;)

Το καλοκαίρι έχει επισήμως ξεκινήσει και μαζί του ήρθε η εποχή που η έκθεση μας στην ηλιακή ακτινοβολία (με τα θετικά της και τα αρνητικά της ) είναι μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη περίοδο του έτους . Θεωρώ λοιπόν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να λύσουμε μερικές απορίες σχετικά με τα γυαλιά ηλίου. Ένα προϊόν που τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζεται περισσότερο ως ένα ακόμη αξεσουάρ που συμπληρώνει το στυλ μας παρά σαν προϊόν προστασίας και πρόληψης, για τον λόγο δηλαδή που δημιουργήθηκε.

Οι μεγαλύτεροι μύθοι γύρω από τα γυαλιά ηλίου είναι κυρίως οι εξής δύο συνδυασμοί.  Σκουρότητα – απορροφητικότητα και Υψηλό κόστος – απορροφητικότητα .

Σκουρότητα – απορροφητικότητα:  Μια λανθασμένη αντίληψη που οδηγεί τους περισσότερους καταναλωτές σε ακατάλληλες αγορές . Απορροφητικά μπορεί να είναι ακόμη και τα διάφανα γυαλιά ηλίου ( και οι φακοί των γυαλιών οράσεως ) με την προσθήκη των κατάλληλων φίλτρων, και αντίστοιχα ένας πολύ σκούρος φακός σε γυαλιά ηλίου εάν δεν διαθέτει την κατάλληλη επεξεργασία μπορεί να μην είναι καθόλου απορροφητικός.

Υψηλό κόστος – απορροφητικότητα: Το υψηλό κόστος δεν είναι κριτήριο απορροφητικότητας . Σίγουρα ένα ακριβό γυαλί ηλίου που περνάει από όλα τα στάδια ελέγχου είναι απορροφητικό, ωστόσο ακόμη και χαμηλότερης αξίας γυαλιά είναι απορροφητικά πάντα υπό την προϋπόθεση της σωστής επεξεργασίας και προσθήκης των κατάλληλων φίλτρων .

Τα προβλήματα που πιθανόν να δημιουργήσουν αγνώστου ποιότητας ακατάλληλα γυαλιά ηλίου είναι πολύ σοβαρά και πιο σημαντικά από όσο υπολογίζουμε . Ξεκινώντας πάντα από «έξω προς τα μέσα», μη υποαλλεργικά σκελετά δύναται να προκαλέσουν σοβαρές δερματοπάθειες . Κακής ποιότητας μη ομοιογενείς φακοί ηλίου προκαλούν έντονους πονοκεφάλους εξαιτίας μεγάλων παραμορφώσεων της τελικής εικόνας που φτάνει στον αμφιβληστροειδή . Φυσικά τα μη απορροφητικά γυαλιά ηλίου είναι υπεύθυνα για όλα τα προβλήματα που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία στο μάτι ( κερατίτιδες, καταρράκτης, προβλήματα της ωχράς κλπ ) καθώς εξαιτίας της σκουρότητας που διαθέτουν «ξεγελούν»  την κόρη του οφθαλμού με αποτέλεσμα να ανοίγει ( μυδρίαση ) αντί να κλείνει ( μύση ) αντανακλαστικά και να προστατεύεται .

Για τη σωστή επιλογή των γυαλιών ηλίου αρκεί να ακολουθήσουμε κάποιες βασικές τακτικές . Πρώτα απ’ όλα εμπιστευόμαστε για τις αγορές μας τα νόμιμα οπτικά καταστήματα που διαθέτουν υπεύθυνο λειτουργίας οπτικό – οπτομέτρη ώστε να είμαστε καλυμμένοι ως προς την βοήθεια που θα μας παρέχει ανά πάσα στιγμή . Ο σκελετός που θα επιλέξουμε δεν αρκεί να ακολουθεί μόνο την τελευταία λέξη της μόδας, αλλά θα πρέπει να ταιριάζει στο μέγεθός και το σχήμα του προσώπου μας ώστε να μας καλύπτει και από τις πλαϊνές ανακλάσεις του ηλιακού φωτός . Για να περιορίσουμε τις πλαϊνές ανακλάσεις,ιδανικά οι φακοί των γυαλιών θα πρέπει να είναι εσωτερικά επιστρωμένοι . Η σκουρότητα καθώς και η απόχρωση των φακών χωρίζεται σε διάφορα επίπεδα και ένας συνδυασμός παραγόντων που είναι το χρώμα των ματιών μας, οι δραστηριότητες μας, πιθανές παθήσεις του οφθαλμού ( αμφιβληστροειδοπάθειες, δυσχρωματοψίες κλπ ) πρέπει να γίνουν ο οδηγός μας για την αγορά του ιδανικού γυαλιού ηλίου. Στην κατηγορία των ξεκούραστων φακών  είναι και οι πολύ διαδεδομένοι πολωτικοί φακοί . Βοηθούν στον περιορισμό των ανακλάσεων από τις λείες επιφάνειες ( θάλασσα, χιόνι, άσφαλτος κλπ ) προσφέροντας ξεκούραστη και άνετη όραση . Αξίζει να σημειώσουμε όμως ότι δεν είναι πάντα η κατάλληλη επιλογή και υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα στη καθημερινότητά μας . Επίσης είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι στην περίπτωση που έχουμε ήδη αγοράσει γυαλιά ηλίου και τα χρησιμοποιούμε φυσιολογικά ( δηλαδή σχεδόν καθημερινά ακόμη και το χειμώνα ) πρέπει να αλλάζουμε φακούς κάθε 1,5 χρόνο περίπου ( αυτό ισχύει κυρίως για τους οργανικούς φακούς ) καθώς οι αλλαγές της θερμοκρασίας αλλοιώνουν την σύστασή τους και χάνουν σημαντικό ποσοστό της απορροφητικότητάς τους . Τέλος οι ενδείξεις CE και UV 400 που αναγράφονται σχεδόν σε όλα τα γυαλιά δεν είναι πάντα συνώνυμα της προστασίας . Δυστυχώς για την Ευρωπαϊκή Ένωση τα στάδια ελέγχου των γυαλιών ηλίου βρίσκονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα των ίδιων των εταιριών κατασκευής και δεν είναι λίγες οι φορές που σε μη πιστοποιημένα γυαλιά έχουν τυπωθεί παρανόμως οι εν λόγω ενδείξεις.

Η αγορά των γυαλιών ηλίου δεν είναι παιχνίδι . Εμπιστευτείτε τους επαγγελματίες της όρασης ( οπτικούς – οπτομέτρες – οφθαλμιάτρους ) και με την σωστή καθοδήγηση σας δίνεται η δυνατότητα να απογειώσετε την ποιότητα της όρασής σας και να προστατευτείτε από μελλοντικά και μη αναστρέψιμα προβλήματα γιατί όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν, τα προβλήματα της ηλικιακής ακτινοβολίας είναι προσθετικά και εμφανίζονται μετά από χρόνια. Αναρωτηθείτε λοιπόν  : κάνω πραγματικά οικονομία αγοράζοντας αμφιβόλου ποιότητας γυαλιά ηλίου ή τελικά θα χρειαστώ περισσότερα χρήματα για να αντιμετωπίσω τα πιθανά προβλήματα που θα δημιουργήσω στην όρασή μου;

*** Τα μάτια σας αξίζουν πολλά και έχετε μόνο δύο. Μην παίζεται με την υγεία τους. Προστατέψτε τα.***

Οπτικός – Οπτομέτρης

Ζαφειρούλης Δημήτριος