Κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα

Μία από τις πιο κρίσιμες συνεδριάσεις του Eurogroup είναι για την Ελλάδα η σημερινή, αφού όπως φαίνεται πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις για τη συνολική έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα, καθώς και για τη διευθέτηση του χρέους.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο μετά τις 16:00, ώρα Ελλάδος και λίγο μετά τις 19:00 άρχισε να βγαίνει προς τα έξω μια εικόνα εμπλοκής στο… παρά πέντε. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει διάσταση απόψεων για το ύψος της τελευταίας υπερδόσης.

Αν και δεν είναι γνωστό το αν θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ντομπρόβσκις, προμηνύει μακρά συνεδρίαση.

Στο περιθώριο του Eurogroup, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, και των ομολόγων του Γαλλίας και Γερμανίας, σύμφωνα με πηγή της ευρωζώνης. Το θέμα συζήτησης είναι, μεταξύ άλλων, το ύψος της τελικής δόσης των δανείων προς την Ελλάδα αλλά και ο χρόνος επιμήκυνσης των ωριμάνσεων των δανείων του EFSF.

Oι αποφάσεις για το χρέος, όπως η παράταση περιόδου χάριτος, η επιμήκυνση των ωριμάνσεων του προγράμματος EFSF και το ποσό για το μαξιλάρι που θα διασφαλίσει την ασφαλή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές είναι στο χέρι των Υπουργών Οικονομικών σύμφωνα με το έγγραφο του Euroworking Group, που συνεδρίασε σήμερα το πρωί.

Παράλληλα, χθες δημοσιεύτηκε η έκθεση συμμόρφωσης της Κομισιόν, βάσει της οποίας, η Ελλάδα υλοποίησε το σύνολο των δράσεων που απαιτούσε, ώστε να κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση.

Αν και στην έκθεση συμμόρφωσης δεν συμπεριλαμβάνεται η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, το πρόγραμμα του ESM είναι σε ισχύ και αναμένεται η εκταμίευση της τελευταίας δόσης προς την Ελλάδα, ενός ποσού απαιτούμενου για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης, καθώς και ενός ποσού για την οικοδόμηση των ταμειακών διαθέσιμων.

Η μεταμνημονιακή παρακολούθηση

Πιο σφιχτή από ό,τι σε άλλες χώρες που έχουν βγει από το πρόγραμμα, αναμένεται να είναι η παρακολούθηση μετά το τέλος του προγράμματος, αφού σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, η Ελλάδα έχει λάβει μεγαλύτερα ποσά από τον ESM, έχει γίνει ελάφρυνση του χρέους και θα γίνει και νέα. Ο ίδιος, ωστόσο, διευκρίνισε ότι, αυτό δε θα αποτελεί νέο μνημόνιο.

Τα μέτρα για το χρέος

Από το «μενού» των μέτρων που είχαν συμφωνηθεί πριν από δύο χρόνια στο Eurogroup, αναμένεται να επιλεγούν τα μέτρα για το χρέος, διευκρίνισε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Μεταξύ αυτών είναι η επιμήκυνση των δανείων του EFSF, η σταδιακή επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα και η αποπληρωμή ποσού προς του ΔΝΤ, για το ακριβότερο δάνειο.

Σεντένο: νέα φάση για την Ελλάδα και το ευρώ

«Θα φθάσουμε σήμερα σε μια συμφωνία. Είμαι αισιόδοξος», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο μερικές ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. αναφερόμενος στην έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα αρωγής. «Η σημερινή ημέρα θα σηματοδοτήσει έναν νέο σταθμό για την ελληνική οικονομία», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο Μάριο Σεντένο, μιλώντας στους δημοσιογράφους δήλωσε: «Σήμερα είναι η ιδανική ημέρα για να γιορτάσουμε τα 20 χρόνια του Eurogroup. Μπορεί να σημάνει μία νέα φάση για την Ελλάδα και το ευρώ».

«Γρίφος» η στάση της Γερμανίας

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, τάσσεται σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου του, στο πλευρό της Άγκελα Μέρκελ, ότι δηλαδή «το ελληνικό πρόγραμμα θα οδηγηθεί σε αίσιο τέλος».

Η Καγκελάριος της Γερμανίας, εξέφρασε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Εμανουέλ Μακρόν, την ελπίδα ότι στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup,  «θα καταφέρουμε να κάνουμε με την Ελλάδα το τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα».

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του γερμανικού υπουργείου η εκτίμηση της γερμανικής κυβέρνησης για το αποτέλεσμα των προσπαθειών που κατέβαλε η Ελλάδα για την υλοποίηση των μέτρων μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «επιτυχία», η οποία τεκμηριώνεται τόσο από την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, όσο και από τα πλεονάσματα στον προϋπολογισμό.  «Αυτά θα πρέπει να έχει κανείς υπόψη» όταν συζητά για το ελληνικό πρόγραμμα τόνισε κατά το κυβερνητικό μπρίφινγκ της Τετάρτης η ίδια.

Πηγή: ant1news.gr