Σκοπιανό: Κατ΄ αρχήν συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για “Βόρεια Μακεδονία”

Την κατ΄ αρχήν συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για την μετονομασία των Σκοπίων σε “Βόρεια Μακεδονία” (το πλήρες όνομα της χώρας θα είναι “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας”) ανακοίνωσε, σύμφωνα με πληροφορίες του ant1news.gr, ο Πρωθυπουργός στον Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο επισκέφθηκε αμέσως μετά την δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Σκοπιανό ομόλογο του.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, υπάρχει μια καλή συμφωνία, η οποία καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η ελληνική πλευρά και αποτελούν αυτό που ονομάζουμε “εθνική γραμμή” εδώ και δεκαετίες, δηλαδή μια σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό”, η οποία θα είναι μία για όλες τις χρήσεις (σημ: erga omnes), όπως ζητούσε η ελληνική πλευρά.

Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην συμφωνία προβλέπεται ότι θα υπάρχει και μια σειρά αλλαγών στο Σύνταγμα των Σκοπίων σε ότι αφορά τους αλυτρωτικούς όρους που υπήρχαν, κάτι που όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός κατοχυρώνει την αρχαία, ελληνική, πολιτιστική κληρονομία, την οποία κάποιοι στο παρελθόν προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν.

Όπως είπε στον Προκόπη Παυλόπουλο ο Πρωθυπουργός, η συμφωνία θα ισχύσει απο πλευράς της Ελλάδας εφόσον υπάρξει η Συνταγματική Αναθεώρηση στα Σκόπια.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι ακολούθως θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ θα υπάρξει συζήτηση και στην Βουλή για το ζήτημα.

“Χρέος όλων μας είναι να τηρήσουμε με νηφαλιότητα αυτήν την συμφωνία, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό ιστορικό βήμα”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος ανταπάντησε ότι “ειναι σαφές πως η ευθύνη για το αν πραγματικά η γειτονική χώρα θεωρεί ως αυτονόητη την τήρηση των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί εναπόκειται σε εκείνη”.

Πηγή: ant1news.gr