Novartis: Προανακριτική “ανακοίνωσε” η Κυβέρνηση

Τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στην δικογραφία της υπόθεσης Novartis θα προτείνει ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα.

Αυτό ανακοίνωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σημειώνοντας ότι η Προανακριτική Επιτροπή εφόσον συγκροτηθεί, θα αποφασίσει κατά το νόμο για όλα τα νομικά και πραγματικά ζητήματα που θα τεθούν ενώπιον της.

«Δεν πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία αλλά για μια πολύκροτη υπόθεση που θα απασχολήσει την παγκόσμια κοινότητα για αρκετά χρόνια», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνοντας: «Αναμφισβήτητα και πανθομολογούμενα αποτελεί διεθνές σκάνδαλο καθώς τεκμηριώνεται ότι η εταιρεία είχε αναπτύξει πρακτικές διαφθοράς σε μια σειρά από χώρες και αυτή τη στιγμή διεξάγονται αστυνομικές ή δικαστικές έρευνες σε τουλάχιστον 20 κράτη σε όλο τον κόσμο».

Ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιδοθούμε σε “κυνήγι μαγισσών”, αλλά την ίδια στιγμή δεν θα δείξουμε καμία πολιτική και ηθική επιείκεια σε οποιονδήποτε αποδειχτεί ότι καταχράστηκε δημόσια εξουσία ή δημόσιο χρήμα». Ανέφερε ότι «ο σεβασμός στις αρχές του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι α λα καρτ», προσθέτοντας πως όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα, «να σταματήσουν άμεσα τις προσβολές στη Δικαιοσύνη που αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της και απόλυτη και ρητή αμφισβήτηση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της».

Τόνισε ότι αυτό πρέπει να το σεβαστεί πρώτος απ’ όλους ο αρχηγός της ΝΔ και τα στελέχη της «που τις τελευταίες ημέρες τελώντας σε προφανή πολιτικό πανικό εκσφενδονίζουν απειλές επιχειρώντας να πλήξουν την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της δικαιοσύνης ή ακόμη, πράγμα που δεν θέλω να το πιστέψω, και να τρομοκρατήσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες αλλά και τις εισαγγελικές αρχές που χειρίζονται την υπόθεση».

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας η συζήτηση του αιτήματος σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis. Σύμφωνα με ενημέρωση του Προέδρου της Βουλής, αυτό μπορεί να γίνει υπό προϋποθέσεις. Ο Νίκος Βούτσης επιτέθηκε σε όλους όσοι ασκούν σήμερα κριτική για τους ρυθμούς με τους οποίους κινείται η Δικαιοσύνη, επισημαίνοντας πως τα προηγούμενα χρόνια η μεγάλη πλειοψηφία των υποθέσεων που διαβιβάζονταν στη Βουλή, ήταν παραγεγραμμένες.

Κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ζήτησε την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης, ενώ θετικό είναι το ΠΑΣΟΚ στην πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Νovartis.

«Η πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής θα είναι για μας μία μεγάλη ευκαιρία για να αποκαλυφθεί πλήρως η πολιτική σκευωρία τύπου 1989, την οποία επιχειρούν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Με αυτόν τον στόχο θα την ψηφίσουμε» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Κινήματος, λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις τού κυβερνητικού εκπροσώπου. Το ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι θα επιμείνει να αναδειχθούν μέσα από την εξεταστική για την Υγεία, τόσο οι ευθύνες για την εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης επί κυβερνήσεων ΝΔ την περίοδο 2004-2009, όσο και οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ που «ξέχασε» να εκδώσει δελτίο τιμών φαρμάκων το 2015, παίζοντας το παιχνίδι των κερδοσκόπων.

Η Εισαγγελία Διαφθοράς, που χειρίζεται την έρευνα, έχει υποβάλει αιτήματα για άνοιγμα λογαριασμών σε ελβετικές και κυπριακές τράπεζες, σε μία προσπάθεια να βρεθούν στοιχεία που θα τεκμηριώσουν τις καταθέσεις, ώστε να στοιχειοθετηθεί κατηγορία για “ξέπλυμα μαύρου χρήματος”, αδίκημα που δεν παραγράφεται.

Την αγανάκτησή του για την απόπειρα εμπλοκής του ονόματός του στην υπόθεση Novartis εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει μήνυση στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

«Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δεν υπέγραψε ποτέ απόφαση συμψηφισμού, ούτε για την Novartis, ούτε για οποιαδήποτε άλλη εταιρεία, όσο ήταν Υπουργός Οικονομικών», ανέφεραν πηγές της ΤτΕ σχετικά με την απόπειρα εμπλοκής του Γιάννη Στουρνάρα στην υπόθεση.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα” και τον Γιώργο Παπαδάκη, ο δικηγόρος των τριών προστατευόμενων μαρτύρων που κατέθεσαν στο FBI, Παύλος Σαράκης, επανέλαβε ότι υπάρχει οπτικοακουστικό υλικό που αποδεικνύει τον χρηματισμό κρατικών αξιωματούχων και πολιτικών προσώπων, επισημαίνοντας πως στη δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή, δεν υπάρχουν τα ντοκουμέντα.

Η συζήτηση “άναψε” στο πλατό της εκπομπής, όπου καλεσμένοι ήταν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, ο βουλευτής της ΝΔ, Θεόδωρος Φορτσάκης, ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Δημήτρης Καμμένος.

«Μήπως το FBI είναι ΣΥΡΙΖΑ;», διερωτήθηκε ο Στέλιος Κούλογλου, σχολιάζοντας τη δικαστική έρευνα στις ΗΠΑ και τα όσα ακούγονται περί “πολιτικής σκευωρίας” στην Ελλάδα. Τόνισε, επίσης, πως είναι ντροπή να αποκαλούνται “κουκουλοφόροι” οι προστατευόμενοι μάρτυρες, υπενθυμίζοντας πως χάρη σε τέτοιους αποκαλύφθηκαν σκάνδαλα όπως τα Paradise Papers και η λίστα Φαλτσιανί.

Για απόπειρα παρέμβασης στη Δικαιοσύνη κατηγόρησε την Κυβέρνηση ο Θεόδωρος Φορτσάκης, ο οποίος τόνισε πως ο χειρισμός του θέματος έγινε με βάση το κομματικό συμφέρον. «Έχουμε μία σειρά ενεργειών που είναι αντισυνταγματικές», υποστήριξε.

Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, ο οποίος μίλησε για «εμπλοκή της Κυβέρνησης στη λειτουργία της Δικαιοσύνης» και «καθοδήγηση».

Αίολη χαρακτήρισε, τουλάχιστον για την ώρα, την υπόθεση ο Δημήτρης Καμμένος, τονίζοντας πως δεν προκύπτει τεκμήριο χρηματισμού για πολιτικά πρόσωπα. Αρνήθηκε, ωστόσο, ότι πρόκειται για πολιτική σκευωρία, καθώς – όπως τόνισε – η εισαγγελέας έκανε σωστά τη δουλειά της και έστειλε τη δικογραφία στη Βουλή, εφόσον οι καταθέσεις εμπλέκουν πολιτικά πρόσωπα.

Πηγή: ant1news.gr