Κέλλας: Πότε θα πληρωθεί το αγροτικό πετρέλαιο του 2015;

“Πότε επιτέλους θα προχωρήσετε στην πληρωμή της επιστροφής του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο του έτους 2015”;
Το ερώτημα αυτό υποβάλουν προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κκ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Ευάγγελο Αποστόλου, βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων και ο αν. Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, βουλευτής Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με πρώτη υπογράφουσα την Τομεάρχη Αγροτικών της ΝΔ, κ. Φωτεινή Αραμπατζή.

Οι βουλευτές του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν, μάλιστα, ότι “η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κατήργησε, με το 3ο μνημόνιο σταδιακά και σε 2 δόσεις, την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Κατά 50% την 1η Οκτωβρίου του 2015 και το υπόλοιπο 50% την 1η Οκτωβρίου του 2016, αυξάνοντας έτι περαιτέρω το κόστος παραγωγής για τους αγρότες”.

Τονίζουν σχετικά πως “παρά το ότι η εκκαθάριση του ΕΦΚ για το 2015, ύψους περίπου 110 εκατ. ευρώ, ήταν να ολοκληρωθεί αρχικά έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2017 και παρά τις επανειλημμένες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για άμεση διεκπεραίωση της, η εν λόγω επιστροφή του ΕΦΚ δυστυχώς δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί”.

Παράλληλα, αναδεικνύουν το γεγονός ότι “η γραφειοκρατική συμφόρηση, που προκαλεί η αδυναμία πλήρους και ορθής διασταύρωσης των στοιχείων τους (οφειλών και επιστροφών) με τα αρχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), σε ότι αφορά τους συμψηφισμούς 2013 – 2014, δημιουργεί σύγχυση στους παραγωγούς για τα ποσά που καταβλήθηκαν”.
Τέλος, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αναφέρουν ότι “την ίδια στιγμή, που οι δικαιούχοι αγρότες παραμένουν αδικαιολογήτως στο «περίμενε», χωρίς να γνωρίζουν καν το τελικό ποσό της επιστροφής, που θα λάβουν λόγω των συμψηφισμών των οφειλόμενων με χρωστούμενους φόρους και εισφορές, τόσο από το τρέχον όσο και από τα προηγούμενα έτη, καλούνται να πληρώσουν τις δόσεις του φόρου εισοδήματος, το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ και την μηνιαία πλέον ασφαλιστική τους εισφορά στον ΕΦΚΑ”.