Επίσημη επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δήμου Κιλίας της Ουκρανίας στον Δήμο Φαρσάλων

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (22/09), της αντιπροσωπείας του Δήμου Κίλιας της περιφέρειας Οδησσού Ουκρανίας στον Δήμο Φαρσάλων το μεσημέρι, όπου τους υποδέχθηκαν στο Δημαρχείο της πόλης.

Από την 11η Μαΐου 2016 ξεκίνησε σειρά επαφών μεταξύ του Δήμου Φαρσάλων και του Ελληνό – Ουκρανικού Επιμελητηρίου με αρχικό αντικείμενο τις μυθολογικές παραδόσεις γύρω από τον Ομηρικό ήρωα Αχιλλέα και το πώς αυτές συνδέουν τις δύο χώρες, Ελλάδα και Ουκρανία. Ενεργή συμμετοχή στο εγχείρημα διαδραμάτισε η Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ελλάδα και ο Ουκρανός πρέσβης προσωπικά.

Ο θεματικός πυρήνας των επαφών αφορούσε κυρίως, την ιστορικότητα της νήσου Λευκή (Φιδονήσι στην ουκρανική γλώσσα) στο Δέλτα του ποταμού Δουνάβεως στον Εύξεινο Πόντο και τη μυθολογική της σύνδεση με τον ομηρικό ήρωα Αχιλλέα:

Σύμφωνα με μια εκ των παραδεδομένων αρχαίων εκδοχών, η Θεά Θέτις μετά τον θάνατο του γιου της μεταφέρει το σώμα του στις εκβολές του Δούναβη, στον Εύξεινο Πόντο, στη νήσο Λευκή. Η ίδια η Θέτις, μάλιστα, αναδύει το νησί για να κατοικήσει εκεί ο γιος της.

Οι μετά-ομηρικοί μύθοι προσθέτουν και άλλες πληροφορίες. Ο Αχιλλέας ζούσε στον χώρο μαζί με την Μήδεια, την Ελένη ή την Ιφιγένεια. Εκεί ζούσαν, επίσης, οι ήρωες μετά θάνατον. Ήταν τα Ηλύσια Πεδία. Λέγεται ότι στην αρχαιότητα υπήρχε μεγάλος ναός με βωμούς αφιερωμένους στον Αχιλλέα. Tα πουλιά βουτούσαν και δρόσιζαν με θαλασσινό νερό τον ναό. Εκεί ο Μέγας Αλέξανδρος διέταξε να τοποθετήσουν, σύμφωνα με μια παράδοση, τα έπη του Ομήρου σε λάρνακα. Απαγορευόταν να κατοικήσουν άνθρωποι στο νησί ή να το επισκεφτούν γυναίκες. Συχνά οι ναυτικοί που περνούσαν από εκεί άκουγαν τον θόρυβο των όπλων του Αχιλλέα, το τραγούδι και τις διασκεδάσεις του.

Σύμφωνα με εκδοχή που αναφέρει ο Πίνδαρος ο Ποσειδώνας, ακούγοντας τον θρήνο της Θέτιδας για τον τραγικό χαμό του Αχιλλέα, βγήκε από τη θάλασσα και τη διαβεβαίωσε ότι ο γιος της θα ζήσει σε ένα νησί, όπου ζουν μόνο ήρωες, τα Ηλύσια Πεδία. Εκεί ο Αχιλλέας, πράγματι, συνέχισε να ασχολείται με τις πολεμικές συνήθειές του.

Το αρχαίο νησί Λευκή ανήκει τώρα στην επικράτεια του Ουκρανικού κράτους και υπήρξε η σκέψη να καταστεί σημείο αναφοράς της Ελληνό – Ουκρανικής φιλίας. Επιπλέον, η διαπίστωση ότι στην ουκρανική ενδοχώρα, πλησίον της νήσου Λευκής βρίσκεται σύγχρονη πόλη που φέρει το όνομα Κίλια, που αποτελεί παραφθορά του ονόματος Αχιλλεία, δημιούργησε την επιθυμία δημιουργίας ενός ιστού επικοινωνίας, συνεργασίας και κοινών δράσεων μεταξύ Φαρσάλων και Κίλιας, που ευελπιστούμε να οδηγήσει στην αδελφοποίηση των δύο πόλεων.

Η στόχευση της δημιουργίας ενός ιστού επικοινωνίας, συνεργασίας και κοινών δράσεων μεταξύ των Φαρσάλων και της Κίλιας Ουκρανίας, με απώτερο σκοπό την αδελφοποίηση των δύο πόλεων, υπακούει και εκπορεύεται από τις θεμελιώδεις πολιτικές και επιχειρησιακές αρχές του Δήμου Φαρσάλων, συνάδει δε, με την πολιτιστική πολιτική που υλοποιείται την τελευταία εξαετία και περιλαμβάνει έργα και δράσεις που αφορούν:

  • στην καταγραφή, διάσωση και προβολή της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου,
  • στην ψηφιοποίηση του πολιτιστικού μας αποθέματος
  • στη δημιουργία ισχυρού brand name που να συνδέεται με τον ομηρικό Αχιλλέα και την αρχαιολογική
  • κληρονομιά των Φαρσάλων, και συνεπεία αυτού
  • στη δημιουργία ενός καλοσχεδιασμένου marketing.

Η αδελφοποίηση των δύο πόλεων θα επιτρέψει:

  • την εξωστρέφεια της φαρσαλινής κοινωνίας και το άνοιγμα της σε έναν δυνάμει κοσμοπολιτισμό,την εξοικείωση της φαρσαλινής κοινωνίας με το διαφορετικό και την εκπαίδευσή της στην αποδοχή και την
    ανεκτικότητα του διαφορετικού,
  • τη γνωριμία της φαρσαλινής κοινωνίας με την πολιτισμική πολυμορφία,
    τη δημιουργία νέων πολιτιστικών προϊόντων ως απότοκο της ώσμωσης των δύο διαφορετικών λαών και κοινωνιών, αλλά και
  • τη δημιουργία πολυσχιδών δικτύων πολιτιστικού και επιχειρηματικού χαρακτήρα,
  • την ενεργό συμμετοχή των πολιτών σε τοπικό επίπεδο βάσει στοχευμένης συνεργασίας,
  • την ανταλλαγή απόψεων και πρακτικών επί τοπικών θεμάτων,
  • την προβολή των τοπικών προϊόντων σε μεγαλύτερες αγορές και
  • την ευόδωση επιχειρηματικών σχεδίων,
  • την ανάδειξη ευκαιριών απασχόλησης – πρακτικής άσκησης.

Τέλος, η αδελφοποίηση των δύο πόλεων θα δώσει το έναυσμα για:

  • τη συνεργασία μεταξύ των σχολείων των δύο περιοχών,
  • την ανταλλαγή επισκέψεων μαθητών, αλλά και
  • τη δημιουργία θερινών camp στην κάθε πόλη.

Άρης Καραχάλιος (Δήμαρχος Φαρσάλων): “Ουσιαστικά σήμερα τέθηκαν οι συζητήσεις που έγιναν πριν ενάμισι χρόνο περίπου με την πρεσβεία της Ουκρανίας και την βοήθεια του Ελληνοουκρανικού επιμελητηρίου. Αυτές τις μέρες που θα μείνει η Ουκρανική αποστολή στην πόλη μας θα έχουμε την τύχη να χτίσουμε βάσεις μιας καλής συνεργασίας μεταξύ μας.”

Ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Φαρσάλων κ. Νικολάου ενημέρωσε την Ουκρανική αποστολή για τον τρόπο λειτουργίας του Δημοτικού συμβουλίου και στην συνέχεια παρουσίασε τα μέλη της πλειοψηφίας, καθώς επίσης της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η κα. Χατζηπλή ως εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης η οποία ανέφερε: “Ως εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης, σας καλωσορίζω στην πόλη μας, με την ευχή να περάσετε όσο το δυνατόν καλύτερα. Ως αντιπολίτευση συμμετέχουμε σε δομές, επιτροπές, οργανισμούς, όργανα του Δήμου, εκφράζοντας τις δικές απόψεις και θέσεις και ιδέες, άλλες φορές συγκλίνουμε και άλλες όχι, αυτό δεν σημαίνει οτι δεν έχουμε καλές σχέσεις με την πλειοψηφία, καθώς και οι δυο μας έχουμε ως κοινό σκοπό το καλό της πόλης.”

Συνεχίζοντας τον λόγο πήρε ο κ. Κατσιαούνης ως εκπρόσωπος  της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Φαρσάλων λέγοντας: ” Σας καλωσορίζω και εγώ με την σειρά μου στην πόλη μας, ως εκπρόσωπος της ελάσσονος αντιπολίτευσης, εύχομαι η παραμονή και η φιλοξενία να σας είναι ευχάριστη.”

Γιώργος Αρσενόπουλος (ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος): “Ως μέλος του Δ.Σ. ως ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος σας καλωσορίζω και εγώ με την σειρά μου στην πόλη μας. Ελπίζω η διαμονή σας να είναι ευχάριστη. Πιστεύω ο δήμος να σας ξεναγήσει σε όλα τα ιστορικά σημεία της πόλης και τέλος να ανταλλάξουμε απόψεις επάνω στα κοινά στοιχεία των δύο πόλεων.”

Βάια Παύλου (Πρόεδρος Δημοτικής κοινότητας Φαρσάλων): “Θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να σας καλωσορίσω στην πόλη μας, εύχομαι η επίσκεψή σας να είναι η απαρχή μιας μόνιμης εποικοδομητικής συνεργασίας.”

Κοσένκο Ναταλία (Επιτετραμένη πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα): “Είναι πολύ ιστορική στιγμή για εμάς σήμερα καθώς ενώνοντας δύο ιστορίες για έναν ήρωα. Η κοινή μας ιστορία για τον Αχιλλέα μετρά αρκετές χιλιετίες.”

Η Δήμαρχος της Κίλιας κα. Τετιάνα Μποιτσένκο, αφού ευχαρίστησε για την πρόσκληση τον Δήμο Φαρσάλων και το Δ.Σ. αναφέρθηκε στα κοινά στοιχεία που ενώνουν τις δύο πόλεις.  Τόνισε οτι η αγροτική της οικονομία της Κίλιας, στηρίζεται κυρίως σε σιτάρι και ρύζι, ενώ ασχολούνται και με την ναυπηγία και το εμπόριο, και στην πόλη μας  διαμένουν 20.000 πολίτες. Ενώ την συνέχεια επεσήμανε έχουν πολλά στοιχεία όσο αφορά το Δ.Σ. με την διαφορά ότι στο αντίστοιχο δημοτικό συμβούλιο ο Δήμαρχος προεδρεύει και μπορεί να ψηφίσει σε αντίθεση με αυτά που ανέφερε πιο πριν ο κ. Νικολάου, οτι ο Δήμαρχος δεν έχει δικαίωμα ψήφου κατά το Δ.Σ.  Κλείνοντας ανέφερε οτι: “εκφράζω την ελπίδα οτι θα έχουμε μια εποικοδομητική συνεργασία.”

Γεράσιμος Μπουγάς (Γ.Γ. Ελληνοουκρανικού επιμελητηρίου): “Αισθάνομαι σαν το σπίτι μου από την πρώτη στιγμή που επισκέφθηκα τα Φάρσαλα. Μας ενώνουν δυο ιστορίες, καθώς εδώ γεννήθηκε ο Αχιλλέας και στην Κιλία τον μετέφερε η Θέτιδα για να ζήσει την μεταθανάτια ζωή του με την Ελένη.”

Πρόεδρος Περιφερειακού συμβουλίου Κίλιας (Μποιτσένκο Πάβλο): “Χαίρομαι πάρα πολύ για την σημερινή ημέρα. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις φίλους στην μακρινή Ελλάδα, που από σήμερα είναι πιο κοντά για εμάς. Είναι κοινή μας ευθύνη να αντιληφθούμε το λαμπρό παρελθόν μας και να αποκτήσουμε ένα καλύτερο μέλλον.”

Άρης Καραχάλιος (Δήμαρχος Φαρσάλων): “Χαίρομαι ιδιαίτερα για αυτό που άκουσα από τον πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου. Κρατάω σαν επίγραμμα το μεγάλο παρελθόν των δύο πόλεων και ας δημιουργήσει ένα μεγάλο μέλλον για τις δυο περιοχές.”

Στην συνέχεια η αρχαιολόγος του Δήμου Φαρσάλων κα. Νούλα έκανε μια σύντομη περιγραφή του αρχαιολογικού πλούτου των Φαρσάλων και της ιστορίας του.

Η Ουκρανική αντιπροσωπεία κάλεσε τόσο τον Δήμαρχο Φαρσάλων όσο και μέλη του Δ.Σ. να επισκεφθούν την Κιλία και να ανταποδώσουν την φιλοξενία.

Συμπερασματικά, η αδελφοποίηση των δύο πόλεων θα προσφέρει αμφότερα θετικά αποτελέσματα σε πολιτιστικό, επιχειρηματικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και μόνον ως ευοίωνη μπορεί να εκληφθεί.

Το Πρόγραμμα της επίσημης  επίσκεψης της Ουκρανικής  αντιπροσωπείας  στον Δήμο  Φαρσάλων διαμορφώνεται ως εξής:

21 Σεπτεμβρίου, Πέμπτη

Αναχώρηση της αντιπροσωπείας από την Ουκρανία

Άφιξη στην Αθήνα

Διανυκτέρευση στην Αθήνα – Φιλοξενία από το Ελληνό –

Ουκρανικό Επιμελητήριο

________________________________________

22 Σεπτεμβρίου, Παρασκευή

08:30         Αναχώρηση οδικώς από την Αθήνα

12:00         Άφιξη στα Φάρσαλα

12:00 – 13:00         Μετάβαση στο ξενοδοχείο. Τακτοποίηση στα δωμάτια. Μικρή

ανάπαυλα

13:10         Επίσκεψη στο Δημαρχείο Φαρσάλων

13:10 – 14:00         Συνάντηση με τον Δήμαρχο Φαρσάλων

14:00 – 15:00         Συνάντηση με τον Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου και με

τους επικεφαλής των υπολοίπων Δημοτικών Συνδυασμών

15:10 – 16:30            Γεύμα

16:30 – 18:30         Επιστροφή στο ξενοδοχείο. Ξεκούραση

18:30 – 22:30         Εορταστικές Εκδηλώσεις στο Κονάκι Κυζερίδη (Πολυνέρι

Φαρσάλων)

Συνάντηση με τον Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος &

Φαναριοφερσάλων (Πολυνέρι Φαρσάλων)

Δείπνο

23 Σεπτεμβρίου, Σάββατο

Πρωί:   ▪ Μετάβαση στη Λάρισα

▪ Ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της πόλης (αρχαίο θέατρο)

▪ Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας

Μεσημέρι:               Γεύμα στη Λάρισα

Απόγευμα:               Ελεύθερη περιήγηση στην πόλη της Λάρισας

Βράδυ:                    ▪  Δείπνο στη Λάρισα

▪ Διανυκτέρευση στη Λάρισα

________________________________________

24 Σεπτεμβρίου, Κυριακή

Πρωί:         ▪ Επιστροφή στα Φάρσαλα

▪  Παρακολούθηση του Ημιμαραθωνίου  Δρόμου Αχίλλειος Άθλος

Μεσημέρι:           Γεύμα

Απόγευμα:          Ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και σε άλλα αξιοθέατα

της πόλης και της υπαίθρου της.

Βράδυ:             Δείπνο

________________________________________

25 Σεπτεμβρίου, Δευτέρα

Πρωί:   ▪ Επισκέψεις σε επιλεγμένες επιχειρήσεις των Φαρσάλων:

Βιοτεχνία αλλαντικών και επεξεργασίας κρέατος Αθανασίου Αργυράκη

Επίσκεψη στην Δ. ΝΟΜΙΚΟΣ Α.Β.Ε.Κ., βιομηχανική επεξεργασία τομάτας

Επίσκεψη στην ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ κλωστοϋφαντουργία ΑΕΒΕ

Μεσημέρι:         Γεύμα

Απόγευμα:        Επισκέψεις σε επιλεγμένες επιχειρήσεις των Φαρσάλων:

Βιολογικό αγρόκτημα Αντωνόπουλου – Δίλοφο Φαρσάλων

Οινοποιείο Αριστοτέλη Λιάπη – Ναρθάκι Φαρσάλων

Βράδυ:             Δείπνο στο Ναρθάκι

________________________________________

26 Σεπτεμβρίου, Τρίτη

10:30 – 12:00         Απολογιστική συνέντευξη τύπου

12:00 – 12:15               Παρουσίαση της πόλης Κίλια μέσω  video – προβολής

12:30                    Αναχώρηση από τα Φάρσαλα

17:00 Άφιξη στην Αθήνα (με ενδιάμεσες στάσεις) Φιλοξενία από το

Ελληνό – Ουκρανικό Επιμελητήριο