Συντηρώντας έναν οικιακό ανελκυστήρα

Μέχρι πρόσφατα,  ήταν σχεδόν ανήκουστο για το σπίτι, όμως οι οικιακοί ανελκυστήρες  γίνονται ολοένα και πιο προσιτοί και δημοφιλείς. Μερικοί ιδιοκτήτες ακινήτων εξακολουθούν να διστάζουν να αγοράσουν ένα, όμως, φοβούνται τις κατανομές μεταξύ των ορόφων και το υψηλό κόστος συντήρησης. Όμως και οι δύο αυτοί  φόβοι είναι σε μεγάλο βαθμό αβάσιμοι . Η ασφάλεια είναι ενσωματωμένη σε οικιακούς ανελκυστήρες και το κόστος συντήρησης είναι εκπληκτικά και ασυνήθιστα χαμηλό. Αυτό είναι ο,τι πρέπει να ξέρετε για τη συντήρηση ενός οικιακού ανελκυστήρα.

Τύποι οικιακών ανελκυστήρων

Υπάρχουν δύο κύρια είδη οικιακών ανελκυστήρων:

Οι υδραυλικοί ανελκυστήρες είναι παρόμοιοι με τους τυπικούς εμπορικούς ανελκυστήρες. Απαιτούν ένα επιπλέον χώρο κάτω από το ασανσέρ για τον εξοπλισμό του οικιακού ασανσέρ και μία δεξαμενή. Για πιο οικιακούς σκοπούς αυτή η αίθουσα ελέγχου μπορεί να είναι τόσο μικρή όσο ένα ντουλάπι. Αυτοί οι ανελκυστήρες είναι πλήρως αυτόνομοι και μπορούν να εγκατασταθούν σε έναν ήδη υπάρχον τοίχο  χωρίς να απαιτούν κάποια ειδική κατασκευή για να φιλοξενήσουν τον μηχανισμό ανύψωσης. Οι υδραυλικοί  οικιακοί ανελκυστήρες περιλαμβάνουν ένα δωμάτιο και μία πόρτα και οι επιβαίνοντες μπορούν να μεταφερθούν κατακόρυφα στο επόμενο επίπεδο.

Οι ανελκυστήρες έλξης είναι  ηλεκτροκίνητοι και τρέχουν  σε τροχιές . Αυτές συνήθως ονομάζονται σκάλες του ανελκυστήρα, αλλά δεν  χρειάζεται απαραίτητα να εγκατασταθούν σε υφιστάμενες κλίμακες. Τα μοντέλα είναι διαθέσιμα με καμπύλες ή ευθείες διαδρομές, για να φιλοξενηθούν σε σχεδόν οποιαδήποτε υπάρχουσα σκάλα. Οι ανελκυστήρες έλξης δεν είναι κλειστοί. Αντ’ αυτού, μια αναπηρική καρέκλα ή μια καρέκλα μεταφέρει τον επιβάτη στο επόμενο επίπεδο του σπιτιού. Η πλατφόρμα ή η καρέκλα είναι συνήθως αναδιπλούμενη, κάνοντάς το να μην εμποδίζει , όταν  δεν είναι σε χρήση.

Όλοι οι καινούργιοι οικιακοί ανελκυστήρες έχουν διάφορες προδιαγραφές ασφαλείας:

  • Μια εφεδρική μπαταρία επιτρέπει στον ανελκυστήρα να συνεχίσει όταν υπάρχει πτώση του ρεύματος.
  • Η χειροκίνητη συσκευή κατεβάσματος επιτρέπει σε έναν τρίτο να κατεβάσει το ασανσέρ στο ισόγειο.
  • Ένα σύστημα φωτός έκτακτης ανάγκης εγγυάται ότι ο επιβάτης δεν θα παγιδευτεί σε ένα σκοτεινό  θάλαμο.
  • Ένα τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης δίνει στον επιβάτη την δυνατότητα να ζητήσει βοήθεια αν αυτό χρειαστεί.
  • Η υπερφόρτωση του ανελκυστήρα αποφεύγεται με ειδικούς αισθητήρες που κλείνουν διακόπτες ώστε να μην επιτρέπουν σε έναν ανελκυστήρα φορτωμένο με παραπάνω βάρος από την δυνατότητά του, να κινηθεί.
  • Ειδικοί μηχανισμοί εμποδίζουν τον ανελκυστήρα από το να πέσει ελεύθερα.

Όλοι οι εμπορικοί και οι οικιακοί ανελκυστήρες που πωλούνται  στην Ελλάδα πρέπει να συμμορφώνονται με αυστηρούς κανόνες ασφαλείας. Θα πρέπει να εγκατασταθεί από αδειούχους επαγγελματίες του εμπορίου και, εάν απαιτείται συντήρηση, θα πρέπει να γίνεται μόνο από ειδικευμένη τεχνική εταιρία. Εάν αγοράσετε ένα οικιακό ασανσέρ ή ανελκυστήρα σκάλας από έναν έγκριτο αντιπρόσωπο στην περιοχή σας, μπορείτε να  έχετε εμπιστοσύνη, γνωρίζοντας ότι δεν θα αποτύχετε. Στην πραγματικότητα, οι μελέτες έχουν δείξει ότι είναι ασφαλέστερο επιβαίνετε σε ένα ασανσέρ από ό, τι είναι να ανεβαίνετε  τις σκάλες.

Πηγή πληροφοριών: ανελκυστήρες stager