Η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021

«Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021» ανακηρύχτηκε η Ελευσίνα, η οποία θα «μοιραστεί» τον τίτλο της με τις πόλεις Νόβισαντ της Σερβίας και Τιμιοσοάρα της Ρουμανίας.

Το μεσημέρι, στο Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώθηκε ότι η Ελευσίνα «άφησε πίσω» τις άλλες δύο ελληνικές υποψηφιότητες, αυτές της Καλαμάτας και της Ρόδου, και ανακηρύχθηκε «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021».

Με τίτλο «Μετάβαση στην EUphoria», η πρόταση της Ελευσίνας  εστίασε στην ποιοτική αναβάθμιση που μπορούν να παράγουν οι τέχνες και ο πολιτισμός εφόσον τεθούν στο επίκεντρο κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας.

Όπως αναφερόταν στον φάκελο υποψηφιότητας της Ελευσίνας, «η “EUphoria” αποτελεί  μια προσπάθεια να συνδέσουμε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας με την τέχνη και τον πολιτισμό, αντιμετωπίζοντας υπό ένα νέο πρίσμα τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας· περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές. Η “EUphoria” δεν είναι απλώς μία ιδέα: είναι τρόπος σκέψης και δράσης, νοοτροπία και λειτουργία. Γι’ αυτό τρέφεται και δυναμώνει από την ουσιαστική συμβολή των ανθρώπων, γίνεται ρεύμα και κίνημα».