Σχέδιο της Monte dei Paschi για επιστροφή στην κερδοφορία

Σχέδιο για την επιστροφή της στην κερδοφορία παρουσίασε η Monte dei Paschi di Siena, εν όψει και της διαδικασίας αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 5 δισ. ευρώ.

Η ιταλική τράπεζα, η οποία τον τελευταίο καιρό ταλανίζεται από το οξύ πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αναμένεται να περικόψει κατά 10% τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων και να μειώσει κατά 500 τον αριθμό των υποκαταστημάτων της (από 2.000 σε 1.500), εντός των επόμενων τριών ετών.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το σχέδιο, η γηραιότερη τράπεζα της Ευρώπης επίκειται να προχωρήσει στην πώληση διάφορων περιουσιακών της στοιχείων.

Βάσει του σχεδίου, η Monte dei Paschi θα εμφανίσει κέρδη 1,1 δισ. ευρώ έως το 2019, με τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CET 1) να διαμορφώνεται στο 13,5%.

Σημειώνεται ότι το ιταλικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα έχει κληθεί από τις ευρωπαϊκές τραπεζικές αρχές να «ξεφορτωθεί» μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αξίας 30 δισ. ευρώ. Εφόσον αυτό δεν καταστεί εφικτό και το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης αποτύχει, τότε αντιμετωπίζει τον κίνδυνο του bail in.

Πηγή: naftemboriki.gr