Οι κανόνες ενός σωστού πλατό τυριών

Ένα σωστό πλατό τυριών, με την κατάλληλη επιλογή τόσο των ειδών τους, όσο και των συνοδευτικών που θα τα αναδείξουν, είναι πάντα ο ιδανικός επίλογος ενός γεύματος, λίγο πριν το επιδόρπιο. Ωστόσο, ένα καλό πλατό τυριών μαζί με τα κατάλληλα κρασιά, μπορεί να γίνει και από μόνο του αφορμή για ένα κάλεσμα στο σπίτι, εύκολα, απλά και με στυλ…

Οι κανόνες ενός σωστού πλατό τυριών

  • Σ΄ ένα πλατό τυριών πρέπει να υπάρχουν 5-7 διαφορετικά είδη τυριών, με φροντίδα να περιλαμβάνονται λευκά και κίτρινα, μαλακά, σκληρά και κρεμώδη, ήπιας και έντονης γεύσης.
  • Αν πρόκειται για πλατό τυριών που σερβίρεται μετά από ένα γεύμα υπολογίζουμε για κάθε τυρί ποσότητα περίπου 70 γρ. τυριού ανά άτομο. Αν πρόκειται για κάλεσμα μόνο με τυριά-αλλαντικά (π.χ. κοκτέιλ ή κρασί) τότε η κατάλληλη ποσότητα είναι 140 γρ./ άτομο.
  • Βγάζουμε τα τυριά από το ψυγείο μία ώρα πριν το σερβίρισμα, για να έχουν σωστή γεύση και υφή. Η επιθυμητή θερμοκρασία σερβιρίσματος είναι 15ο-17oC.
  • Καταναλώνουμε, κατά σειρά, πρώτα τα ήπια σε γεύση τυριά και στη συνέχεια τα πιο έντονα.
  • Προβλέπουμε κατάλληλο μαχαίρι για κάθε είδος. Τα παρουσιάζουμε ολόκληρα και όχι κομμένα. Εξαίρεση μπορεί να γίνει στα σκληρά τυριά, όταν έχουμε περισσότερα άτομα.
  • Συνοδεύουμε με πολλά είδη ψωμιών ή λεπτές φρυγανίτσες, αποφεύγουμε, όμως, αρτοσκευάσματα με γεύσεις που θα υπερισχύσουν εκείνης των τυριών. Τα ήπια, μαλακά τυριά θέλουν ελαφριά ψωμιά, όπως μια φρέσκια μπαγκέτα, ενώ τα έντονα τυριά συνοδεύονται και με πιο συμπαγή ψωμιά.
  • Στο πλατό μπορεί να υπάρχει κι ένα εκλεκτό βούτυρο, για κάποιον που θα θελήσει να συνοδέψει ένα σκληρό τυρί με έντονη γεύση.
  • Με τα τυριά ταιριάζουν επίσης φρέσκα φρούτα, κυρίως σταφύλι, σύκο και αχλάδι, ξερά φρούτα (σταφίδες, δαμάσκηνα, σύκα) και ξηροί καρποί, με πρώτα τα καρύδια.
  • Τυριά σαν το μπρι ή το camembert συνδυάζονται και με μαρμελάδες κόκκινων φρούτων. Τα τυριά με έντονη γεύση επίσης, όπως και με ένα μέλι ανθέων.
  • Τα τσάτνυ, αν μας αρέσουν, πρέπει να είναι σχετικά ήπια στη γεύση, ώστε να μην καλύψουν το τυρί. Γενικά, αν έχουμε καλά τυριά θα πρέπει να αποφύγουμε περίπλοκα ταιριάσματα.

Πηγή: athinorama.gr