Έφτασε στην Κούβα ο Μπαράκ Ομπάμα (βίντεο)

O πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έφθασε στην Κούβα για μια ιστορικής σημασίας επίσκεψη, με την οποία ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Ουάσιγκτον και Αβάνας έπειτα από δεκαετίες έντασης μεταξύ των δύο πρώην αντιπάλων του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα συνοδεύεται από την σύζυγό του, Μισέλ και τις κόρες του Μάλια και Σάσα.

«Πώς πάει, Κούβα;» έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter καθώς το προεδρικό αεροσκάφος προσγειωνόταν στο διεθνές αεροδρόμιο Jose Marti της Αβάνας.

Το προεδρικό αεροσκάφος απογειώθηκε γύρω στις 19.30 ώρα Ελλάδας από την αεροπορική βάση Άντριους, κοντά στην Ουάσιγκτον και προσγειώθηκε υπό βροχή στο αεροδρόμιο της Αβάνα λίγο πριν τις 23:00 ώρα Ελλάδος.

Η Μισέλ Ομπάμα εμφανίστηκε πρώτη στην πόρτα του προεδρικού αεροσκάφους, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα έφτασε δίπλα της, ανοίγοντας την ομπρέλα για να την προστατεύσει. Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ο πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος που επισκέπτεται την Κούβα μετά από 88 χρόνια, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών.

“Ποτέ δεν πίστευα ότι θα ζήσω για να δω αυτήν τη μέρα” είπε ο Ομπάμα κατά την άφιξή του, σχολιάζοντας ότι, “είναι υπέροχα”.

Oι κάτοικοι της Κούβας έχουν προετοιμαστεί εδώ και καιρό για αυτήν την επίσκεψη, με όλο τον ενθουσιασμό που της αρμόζει, βάφοντας τα κτήρια της Αβάνας, ώστε να φαίνονται ομορφότερα, κρεμώντας σημαίες στις φτωχογειτονιές τους, ενώ πολλοί έχουν βάλει αφίσσες με τη μορφή του στους δρόμους και φωτογραφίζονται μαζί τους. Ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος, από την πλευρά του, γνωστός για το χιούμορ του έκανε μια εμφάνιση – έκπληξη στην Κούβα πριν προσγειωθεί στην Αβάνα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα συναντηθεί με τον Κουβανό ομόλογό του Ραούλ Κάστρο. Σε πολλούς Κουβανέζους φαντάζει απίστευτο ότι ένας Αμερικανός Πρόεδρος πατά το πόδι του στη χώρα τους, δεδομένου του βεβαρημένου παρελθόντος μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, πάντως, τόνισε σε πρόσφατη συνέντευξή του ότι, η Αβάνα  δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει τα θέματα που αφορούν αυστηρά την κυριαρχία της.

Ο Ομπάμα πριν αποχωρήσει από την Αβάνα για το Μπουένος Άιρες θα παρακολουθήσει αγώνα μπέιζμπολ,ενώ οι Rolling Stones έχουν προγραμματίσει την πρώτη τους συναυλία σε κουβανέζικο έδαφος (στις 25 Μαρτίου) η οποία θα έχει δωρεάν είσοδο.

Νωρίτερα, πολλές δεκάδες ακτιβιστές που ανήκουν στο κίνημα αντιφρονούντων Κυρίες στα Λευκά συνελήφθησαν μετά την πορεία που πραγματοποίησαν στην Αβάνα, όπως μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τα μέλη αυτής της οργάνωσης, που ίδρυσαν αρχικά σύζυγοι πρώην πολιτικών κρατουμένων, διαδήλωσαν κοντά σε μια εκκλησία της Αβάνας με τη συνοδεία υποστηρικτών του κινήματος και αίτημα τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις αρχές της νήσου. Όπως συμβαίνει αρκετά συχνά, συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς μετά τη λήξη της πορείας τους.

Πηγή: antenna.gr/news