Το γεωμετρικό χωριό της Ολλανδίας

Αυτό το υπέροχο και γραφικό χωριό βρίσκεται στην Ολλανδία και στην πραγματικότητα είναι ένα φρούριο που χτίστηκε το 1593 σε σχήμα αστεριού!!! Απόλυτα δικαιολογημένη κατ’ εμέ η ονομασία «Γεωμετρικό χωριό» γιατί παρατηρώντας την ομορφιά και την αρμονία του, μόνο την τελειότητα της Γεωμετρίας μπορώ να σκεφτώ.

ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΟΛΛΑΝΔΑΣ (1)

Το αποκαλούν επίσης «το αστέρι του Βορρά», διότι το φρούριο είναι χτισμένο σε σχήμα αστεριού, το οποίο βρίσκεται στο μικρό χωριό Bourtange, στο Γκρόνινγκεν της Ολλανδίας.

Βασικός σκοπός της ανοικοδόμησής του ήταν ο έλεγχος του μοναδικού δρόμου ανάμεσα στη Γερμανία και την πόλη του Γκρόνινγκεν, η οποία βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Ισπανών κατά τη διάρκεια του πολέμου των ογδόντα ετών. Η τελική μάχη δόθηκε το 1672, ενώ στη συνέχεια το φρούριο χρησιμοποιήθηκε ως αμυντικό δίκτυο στα γερμανικά σύνορα, έως και το 1851 που μετατράπηκε σε ένα συνηθισμένο χωριό.

ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΟΛΛΑΝΔΑΣ (2)

Μετά από 100 χρόνια κακής συντήρησης, το φρούριο είχε αρχίσει να σαπίζει και φυσικά να καταρρέει. Ωστόσο το 1960, η τοπική κυβέρνηση αποφάσισε να το αποκαταστήσει και έτσι σήμερα αποτελεί ένα ιστορικό μουσείο της περιοχής. Οι κάτοικοι μέσα και γύρω από το Fort Bourtange είναι περίπου 430 άνθρωποι, οι οποίοι μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των επισκεπτών με μικρά-φιλικά ξενοδοχεία, ευχάριστα καφέ και μια αφθονία συναφών δραστηριοτήτων το καλοκαίρι.

ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΟΛΛΑΝΔΑΣ (4)

Ο επισκέπτης μπορεί να παρκάρει στην είσοδο και να μετακινηθεί παντού με τα πόδια. Είναι μικρό και γοητευτικό, ενώ παράλληλα, υπάρχουν μεγάλες άμαξες που είναι διαθέσιμες για να μεταφέρουν τους πιο ρομαντικούς μέσα στο φρούριο.

Ο λόγος για τον οποίο το Fort Bourtange χτίστηκε σε σχήμα αστεριού οφείλεται στο στυλ οχύρωσης που αναπτύχθηκε στην Ευρώπη τον 15ο αιώνα. Το αρχικό του σχέδιο είχε πολλά τριγωνικά υποστηρίγματα, που είχαν σχεδιαστεί ειδικά για να καλύπτουν το ένα το άλλο, και μια μεγάλη τάφρο. Έχτισαν τα αμυντικά τείχη χαμηλότερα και με μεγαλύτερο πάχος, για να τα προστατεύσουν από τη μούχλα, ενώ τα κάλυψαν με χώμα για να μην είναι ορατά από τον εχθρό.

Μια κεντρική γέφυρα οδηγεί στο Fort Bourtange, ενώ υπάρχουν αμυντικές χαράδρες, και πολλές γέφυρες που δημιουργήθηκαν για να εμποδίσουν τους εισβολείς να εισέλθουν στο φρούριο.

Για επιπλέον φωτογραφικό υλικό, επισκεφτείτε τη σελίδα www.thetoc.gr

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Ρεβέκα Θεοδωροπούλου

- Η Ρεβέκα Θεοδωροπούλου γεννήθηκε στη Λάρισα την πρωτομαγιά του 1986, είναι Μαθηματικός και μέλος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και πήρε το πτυχίο της από το Τμήμα Μαθηματικών της Σάμου καθώς επίσης παρακολούθησε και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του ίδιου τμήματος και το Νοέμβριο του 2010 πήρε το δίπλωμά της στη «Μαθηματική Μοντελοποίηση στις Φυσικές Επιστήμες και στις Σύγχρονες Τεχνολογίες». Τα τέσσερα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη Διδακτική των Μαθηματικών και τα Μαθηματικά για την Εκπαίδευση. Συνεχίζει να εξελίσσεται παρακολουθώντας σεμινάρια και συμμετέχοντας ενεργά σε συνέδρια και ημερίδες που αφορούν τα Μαθηματικά και τη διδασκαλία τους. Είναι φανατική βιβλιοφάγος, όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν οι φίλοι της. Τα βιβλία Μαθηματικών είναι η μεγάλη αδυναμία της αλλά και η ποίηση, με αγαπημένο «Το Μονόγραμμα» του Οδυσσέα Ελύτη. Από το Φεβρουάριο του 2014 διδάσκει Μαθηματικά στο Φροντιστήριο στα Φάρσαλα και έχει εργαστεί σε φροντιστήρια όπως το "Πρότυπο" και το "Δέντρο της γνώσης".