Αβραμόπουλος: Η ΕΕ προετοιμάζεται για αύξηση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα

Ακόμα κι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει ότι η Τουρκία θα μειώσει τις προσφυγικές ροές, καταστρώνει σχέδιο για το ενδεχόμενο να εγκλωβιστούν πρόσφυγες στην Ελλάδα, όπως δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στο Reuters.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση, σημείωσε ότι, δεν είναι σαφές κατά πόσο θα καταφέρει η Τουρκία να αναχαιτίσει τις προσφυγικές ροές, τη στιγμή που αναμένεται πως θα αυξηθούν, με τη βελτίωση του καιρού. Σε εξέλιξη βρίσκονται αρκετές πρωτοβουλίες για την αποτροπή μετακίνησης χιλιάδων ανθρώπων μέσω των Βαλκανίων, η Ευρώπη συνεργάζεται με την Αθήνα, για να διασφαλιστεί στέγη για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

«Καθ’ όσον η συμφωνία συνεργασία μας την οποία συνήψαμε με την Τουρκία δεν αρχίζει να καρποφορεί, η κατάσταση δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Οι ροές θα συνεχιστούν», ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος. «Για αυτό έχουμε ήδη αρχίσει να καταρτίζουμε σχεδιασμούς αντιμετώπισης κρίσης. Εάν συμβεί αυτό, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση και αυτό πρέπει να αποφευχθεί», πρόσθεσε ο επίτροπος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα καθυστέρησε να συνεργαστεί με την ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης, όμως έχει κάνει θεαματική πρόοδο τις τελευταίες εβδομάδες, αναφορικά με την ταυτοποίηση και τη λήψη των δακτυλικών αποτυπωμάτων των νεοαφιχθέντων.

Πρόσθεσε ότι, ασκεί πιέσεις σε χώρες – μέλη για να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους και να προσφέρουν βοήθεια στην Ελλάδα, υποδεχόμενες δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

«Είναι καιρός όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ειδικά τα κράτη μέλη», είπε σχετικά. «Όλοι θέλουν να πάνε στη Γερμανία, αυτό δεν είναι δυνατό», επισήμανε ο κ. Αβραμόπουλος. «Η πόρτα είναι ανοικτή για όλους όσοι έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας. Αλλά επαφίεται στο σύστημα να τους πει πού να πάνε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο επίτροπος τόνισε ότι απομένει ελάχιστος χρόνος. «Ο καιρός θα βελτιωθεί ως τα τέλη του Μαρτίου. Επομένως, το μήνυμα που πρέπει να σταλεί είναι πως πρέπει να έχουμε καταλήξει μέσα σε αυτή τη βραχεία περίοδο», ανέφερε.

Πηγή: www.antenna.gr/news