Χρησιμοποιώντας τα Μαθηματικά για τη βελτίωση της υγείας του ανθρώπου

Όλοι κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε αναρωτηθεί που θα χρησιμοποιήσουμε τις εξισώσεις, τα κλάσματα και τους δεκαδικούς αριθμούς στην καθημερινότητα μας μετά το τέλος του σχολείου. Όταν οι Μαθηματικές αποδείξεις δυσκολεύουν και οι θεωρίες γίνονται δυσνόητες, αυτές οι σκέψεις περνάνε από το μυαλό μας.

Κι όμως, πόσο λάθος κάνουμε!!! Υπάρχουν άνθρωποι που χρησιμοποιούν προηγμένους Μαθηματικούς υπολογισμούς για να βοηθήσουν στην θεραπεία από σοβαρές ασθένειες, όπως η ελονοσία. Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι αξίζει τον κόπο να ασχοληθούμε με αυτή την επιστήμη, γιατί μπορεί να εμπλακεί παντού και να προσφέρει τα μέγιστα … αφήστε τα Μαθηματικά να μπουν στη ζωή σας και τα οφέλη θα είναι μεγάλα, για εσάς και τους συνανθρώπους σας, όπως θα δούμε και στη συνέχεια του άρθρου.

Οι ειδικοί επιστήμονες από τα Πανεπιστήμια του York και του Torino χρησιμοποιούν τα Μαθηματικά ως ένα εργαλείο για να εξάγουν ακριβείς λεπτομέρειες της δομής της πρωτεΐνης των νανοσωματιδίων, πιθανώς καθιστώντας τα πιο χρήσιμα στο σχεδιασμό εμβολίων.

Δουλεύοντας με μια παγκόσμια ηγετική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Connecticut των ΗΠΑ, η οποία πρωτοστάτησε στην ανάπτυξη της αυτο-συναρμολόγησης της πρωτεΐνης νανοσωματιδίων, για το σχεδιασμό εμβολίων, χρησιμοποίησαν προηγμένους Μαθηματικούς υπολογισμούς για να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα της επιφάνειας αυτών των σωματιδίων.

Η διαδικασία μοιάζει με ένα κλουβί, που εξυπηρετεί ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών, όμως αυτός ο περιορισμός αποτρέπει τους ερευνητές από το να χαρακτηρίσουν τη μορφολογία των νανοσωματιδίων.

Ωστόσο η χρήση των Μαθηματικών μπορεί να προβλέψει τις γεωμετρίες των νανοσωματιδίων, ώστε ο σχεδιασμός των νέων εμβολίων να είναι εφικτός. Κλινικές δοκιμές, σε ένα εμβόλιο κατά της ελονοσίας σχεδιασμένο με αυτόν τον τρόπο, πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα.

Ο καθηγητής Twarock είπε: «Έχουμε αναπτύξει μια Μαθηματική προσέγγιση που μας επιτρέπει να εντοπίσουμε τις επιφανειακές δομές αυτών των νανοσωματιδίων που δεν θα μπορούσαμε να πάρουμε από τον πειραματισμό και μόνο. Τα Μαθηματικά διαδραματίζουν έναν σημαντικό ρόλο, διότι δρουν σαν ένα μικροσκόπιο που βοηθά να δοθούν ιδέες στους ερευνητές, πράγμα το οποίο δεν θα μπορούσε να γίνει  πειραματικά».

Από την άλλη μεριά, ο συνεργάτης του πρώτου, καθηγητής Burkhard πρόσθεσε: «Η πρωτεΐνη των νανοσωματιδίων φαίνεται να είναι ο μελλοντικός φορέας του εμβολίου και μάλιστα του εμβολίου κατά της ελονοσίας, το οποίο θα δοκιμαστεί σε κλινικό περιβάλλον μέσα στο επόμενο έτος».

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό : The Biophysical Journal, με τον τίτλο «Principles Governing the Self-Assembly of Coiled-Coil Protein Nanoparticles»

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ

Ρεβέκα Θεοδωροπούλου

- Η Ρεβέκα Θεοδωροπούλου γεννήθηκε στη Λάρισα την πρωτομαγιά του 1986, είναι Μαθηματικός και μέλος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και πήρε το πτυχίο της από το Τμήμα Μαθηματικών της Σάμου καθώς επίσης παρακολούθησε και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του ίδιου τμήματος και το Νοέμβριο του 2010 πήρε το δίπλωμά της στη «Μαθηματική Μοντελοποίηση στις Φυσικές Επιστήμες και στις Σύγχρονες Τεχνολογίες». Τα τέσσερα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη Διδακτική των Μαθηματικών και τα Μαθηματικά για την Εκπαίδευση. Συνεχίζει να εξελίσσεται παρακολουθώντας σεμινάρια και συμμετέχοντας ενεργά σε συνέδρια και ημερίδες που αφορούν τα Μαθηματικά και τη διδασκαλία τους. Είναι φανατική βιβλιοφάγος, όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν οι φίλοι της. Τα βιβλία Μαθηματικών είναι η μεγάλη αδυναμία της αλλά και η ποίηση, με αγαπημένο «Το Μονόγραμμα» του Οδυσσέα Ελύτη. Από το Φεβρουάριο του 2014 διδάσκει Μαθηματικά στο Φροντιστήριο στα Φάρσαλα και έχει εργαστεί σε φροντιστήρια όπως το "Πρότυπο" και το "Δέντρο της γνώσης".