Μόνο οι δαπάνες με κάρτες θα αναγνωρίζονται από το 2016

Έκλεισε ή συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας στο περιθώριο των ραντεβού με το κουαρτέτο.

Το σχέδιο προβλέπει την μεταβίβαση του 100% του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ στο Δημόσιο και στη συνέχεια τη διατήρηση του 51% στο Δημόσιο. Για το υπόλοιπο 49% θα υπάρξει ο συνδυασμός της μετοχοποίησης και της εξεύρεσης ευρωπαίου στρατηγικού επενδυτή. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ή πλειοψηφία του ΔΣ του νέου φορέα θα παραμείνει σε ελληνικά χέρια ενώ ο διευθύνων σύμβουλος θα είναι κοινής αποδοχής.

Σε εκκρεμότητα παραμένει όμως το θέμα των κόκκινων «δανείων» το οποίο θα συζητηθεί, σήμερα, Παρασκευή, σε νέες συναντήσεις που θα γίνουν μεταξύ των δύο πλευρών στις οποίες, όπως εκτιμούσαν κύκλοι του οικονομικού επιτελείου, θα επέλθει η τελική συμφωνία που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, κορυφαίοι οικονομικοί υπουργοί, μπαίνοντας στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη με τους εκπροσώπους των δανειστών άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μετατεθεί για την πρώτη αξιολόγηση το θέμα των «κόκκινων δανείων».

Το ερώτημα σε αυτή την περίπτωση είναι αν το κουαρτέτο θα εγκρίνει την υπο – δόση του 1 δισ. ευρώ αφού θα έχει πραγματοποιηθεί η συμπλήρωση των 12 από τα 13 προαπαιτούμενα.

Συμφωνήθηκε το πλαίσιο για τη σύσταση του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων

Στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών συμφωνήθηκε το πλαίσιο για τη σύσταση του νέου ταμείου ιδιωτικοποιήσεων.

Στο πενταμελές διοικητικό συμβουλιο του ταμείου θα συμμετέχουν τρεις εκπρόσωποι της ελλληνικής κυβέρνησης και δύο των δανειστών.

Θα αναγνωρίζονται μόνο οι δαπάνες με κάρτες

Μόνο οι δαπάνες που πληρώνονται με πλαστικό χρήμα ή μέσω τράπεζας θα αναγνωρίζονται στις φορολογικές δηλώσεις μισθωτών-συνταξιούχων, από το 2016.

Ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης έφυγε από τη συνάντηση με το κουαρτέτο που κράτησε περίπου τρεις ώρες και είπε πως συμφωνήθηκε με τους εκπροσώπους του ESM το πλαίσιο για τις αρμοδιότητες και τις εξουσίες της νέας, ποιο ανεξάρτητης ΓΓΔΕ, ενώ έχουν δρομολογηθεί οι αποφάσεις αναφορικά με τα μέτρα κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων, ενώ συμφωνία υπάρχει και για τα μέτρα που θα θεσπιστούν για την καταπολέμηση της απάτης με τις τριγωνικές συναλλαγές, τύπου καρουσέλ.

Στο πολυνομοσχέδιο το οποίο προωθείται στη Βουλή θα υπάρχει πρόβλεψη πως κάθε δαπάνη (δίδακτρα, αγορά αυτοκινήτων) της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους θα πρέπει να γίνεται με πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπεζών, ενώ για την κάλυψη του αφορολόγητου επίσης θα μετρούν μόνο αποδείξεις για δαπάνες οι οποίες έχουν εξοφληθεί με πλαστικό χρήμα.

Να σημειωθεί ότι με βάση τις ισχύουσες διατάξεις κάθε αγορά αγαθών εφόσον η αξία τους υπερβαίνει τα 500 ευρώ θα πρέπει να γίνεται ηλεκτρονικά, μέτρο το οποίο πρακτικά όμως δεν εφαρμόζεται, εγείροντας έτσι προβληματισμό για τις ασφαλιστικές δικλείδες που θα ληφθούν και οι οποίες θα αναγκάζουν τα φυσικά πρόσωπα να πληρώνουν κάθε δαπάνη της δήλωσής τους με πλαστικό χρήμα ή τραπεζικές συναλλαγές

Πηγή: tovima.gr